IQ-kåring i "synsk" regi

Medier forteller på tittelplass at sørlending er en av de smarteste i verden. Hvor smart er det?

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En gang stilte nordmenn på riksdekkende fjernsyn og testet hvor smarte vi var. På nettet florerte IQ-tester som gav mer eller mindre flatterende resultater. Mange av oss var kanskje smartere enn vi trodde. Slikt fenger forfengelige forventninger. 

Derfor vil mediene ikke overraksende kaste seg på smarte kåringer, og journalistene vil gjerne skrive smart om dem.

Og nettopp en slik artikkel var det bloggeren Doremus snublet over hos Aftenposten. Egentlig var den ikke Oslo-avisens åndsverk. Artikkelen er opprinnelig skrevet for Fædrelandsvennen. Som igjen har tatt utgangspunktet i Lister24.

“Synsk”

Artikkelen som fikk Doremus til å lure handler om Glenn Alden fra Lyngdal som har en IQ på 182. Ifølge titlene til de tre mediehusene er han kåret til verdens niende smarteste person.

[quote:1-left]

- Og da er det formodentlig en anerkjent organisasjon, et universitet, eller til nød en renommert avis som har stått for denne kåringen? spør Doremus retorisk og går opp kåringen. Bloggeren finner fram til nettstedet bak kåringen som heter PSIQ.org. Her kommer det fram at hvem som helst kan foreslå seg selv til listen over de smarteste personene på planeten, skriver bloggeren..

- Så med andre ord: Det Aftenposten kaller en «kåring» av verdens smarteste person, er altså et privatdrevet nettsted der alle som vil kan sende inn de IQ-testresultatene som de har oppnådd privat, sammen med signaturen til personen som har gjennomført testen samt 10 australske dollar (60 kr.) i gebyr. Og vips, så er du inne på listen over «verdens smarteste mennesker» – eller rettere sagt «De personene med høyest IQ-testscore som kjente til dette obskure nettstedet».

Doremus har også tatt en titt på personen som driver nettstedet. Dr. Jason Betts. Ifølge Wikipedia er han synsk, matematiker og forfatter av IQ-tester.

Betts ble i 2010 kåret til årets synske på Tasmania og i 2008 årets synske i Australia.

Aldri påstått IQ-VM

- At dette er et offisielt IQ-VM, har vi aldri påstått. Vi henviser til en kåring utført av nettstedet «Insider Monkey» og jeg mener det går tydelig frem at deltakerne i konkurransen selv har meldt seg på for å bli testet. Ettersom du, jeg og trolig også mange andre oppegående mennesker på kloden ikke har testet seg, må vi anta at flere enn åtte personer i verden er smartere enn lyngdølen Glenn Alden. Hadde IQ-tevlingen vært arrangert av Meisa International, kunne vi sikkert flagget kåringen som mer offisiell, skriver ansvarlig redaktør Sveinung W. Jensen i Lister. Farsundsavisen var første av de tre til å rapportere om kåringen.

[quote:3-left]

Han skriver videre at nyheten, om den kan kalles dette, er kuriøs og morsom. Det er med dette som bakgrunn at Lister omtaler den. Redaksjonen har vinklet med skråblikk på at Alden er en lokal deltaker, og velger ikke å gå i dybden rundt Dr. Betts.

- I stedet velger vi å sitere det nettstedet skriver om kåringen og konfrontere Alden – både med testen og hans medlemskap i Mensa og hans forhold til IQ-tester generelt. Da vi først tok kontakt med Alden, etter å ha fått tips fra en av våre lesere, virket han først brydd over all oppmerksomheten. Etter å ha overtalt ham til å stille opp i lokalavisen, ba vi om å få oversendt noen av spørsmålene han hadde blitt stilt i denne testen slik at vi selv kunne se hva slags oppgaver det var snakk om. Det fikk vi, og vi kunne konkludere med at dette var oppgaver som de fleste av oss ville ha problemer med å løse. Selve kåringen virker sånn sett seriøs nok.

Jensen skriver videre at IQ-kåringen på mange måter kan sammenliknes med missekonkurranser på den måten at du aktivt må melde deg på for å kunne delta.

- Likevel henvises Miss World til som verdens vakreste av de fleste nasjonale og internasjonale medier. Annerledes er det ikke at vi da med glimt i øyet skriver at Alden er smartere enn Einstein.

Artig sak

Mediesjef Knut Engen i Fædrelandsvennen forteller at de vurderte den som en artig lokalsak fra Farsund. Mest var de i Kristiansand nysgjerrige på hvem denne Alden er. Og i et intervju Engen synes var godt, fikk avisen fram hva slags person de hadde med å gjøre.

[quote:2-left]

- Vi gjengir vel også nettstedet. Men vi så det ikke som naturlig å vurdere seriøsiteten til nettstedet. Var ikke inne på den tanken.

- Hvorfor ikke?

- Vi vurderte ikke til å være annet enn en artig sak om en person fra Lyngdal. Ikke utgreing om steder som måler intelligensen til folk.

Engen sier at det er bra at bloggere som Doremus passer på og tar opp problemstillinger som dette. Det gjør at de vil skjerpe seg til neste gang.

- Med tanke på at en stor andel av leserne bruker mobil og derfor bare ser tittel, er det dekning for denne tittelen?

- Det som kjennertegner mange titler er at de ikke er 100 prosent presise. Sørlendinger ser at fyren ikke er den niende klokeste i verden. De tar signalet med en gang. Litt søkt å si vi har fremstilt ham som det.

 

Powered by Labrador CMS