Fordømmer massearrestasjoner

 
Den internasjonale journalistføderasjonen forferdet over utviklingen i Tyrkia.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

 

International Federation of Journalists og den europeiske avdelingen EFJ fordømte mandag helgens politiaksjoner mot den tyrkiske avisa Zaman og TV-stasjonen Samanyolu. Minst 23 journalister, redaktører og andre medieansatte ble arrestert, heter det i en uttalelse fra IFJ.

Aksjonene var ifølge NTB rettet mot politiske motstandere av president Recep Tayyip Erdogan. Blant de arresterte er Zamans sjefredaktør Ekrem Dumanli.

– Vi er forferdet over dette frekke angrepet på pressefriheten og på tyrkisk demokrati. Ett år etter avsløringen av korrupsjon i regjeringen synes det som om myndighetene tar hevn ved å forfølge de som uttrykker motstridende synspunkter, sier IFJ-president Jim Boumelha.

Mot regjeringen

Internasjonale medier melder at politiaksjonene, som fant sted søndag morgen, var rettet mot redaksjoner som sies å ha nær forbindelse med den muslimske predikanten og samfunnsdebattanten Fethullah Gulen. Gulen er bosatt i USA og hans støttespillere skal angivelig ha jobbet mot Erdogan-regjeringen.

Tyrkia har de seneste årene vært det landet som arresterer flest journalister. Ifølge IFJ satt flere enn 100 journalister fengslet for tre år siden, i forbindelse med en rekke rettssaker mot tyrkiske medier og deres ansatte. Det siste året har antallet arrestasjoner imidlertid gått klart tilbake.

I august i fjor uttrykte Norsk Journalistlag sjokk og forferdelse over livstidsdommen mot den tyrkiske journalisten Tuncay Özkan. Sammen med rundt 300 andre av ulik bakgrunn ble Özkan dømt for å ha planlagt å velte regjeringen. I 2012 “adopterte” NJ Özkan i samarbeid med EFJ.

– Antidemokratisk

[quote:1-right]

“Denne siste handlingen viser at myndighetenes forakt for journalistikk ikke er redusert, uttaler Boumelha om søndagens hendelser.

– Dette trekket mot våre kolleger er realiteten en operasjon mot frihet og demokrati i Tyrkia. Ingen kan forholde seg taus, uansett hvilken gruppe som angripes og forfølges. Vi vil fortsette å forsvare journalister som blir straffet for sitt arbeid, sier Mustafa Kuleli, generalsekretær i det IFJ/EFJ-tilsluttede tyriske journalistforbundet TGS.

EFJ-president Mogens Blicher Bjerregård gir sin klare støtte til TGS. Han mener at Europarådet og andre mellomstatlige institusjoner bør ta affære i forhold til Tyrkia.

– For bare 10 dager siden undertegnet vi sammen med Europarådet en intensjonsavtale om å bygge en ny plattform for tidlige advarsler om angrep på journalister, journalistikk og medier. Dette er et slikt eksempel, og vi trenger det internasjonale samfunnet til å sende en veldig klar og fast melding til myndighetene i Tyrkia, sier Blicher Bjerregård.

Skarp uttalelse

– Politiraidene og pågripelsene av en rekke journalister og representanter for pressen i Tyrkia er uforenlig med pressefriheten, som er et grunnleggende demokratisk prinsipp, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini og utvidelseskommissær Johannes Hahn i en felles uttalelse søndag, meldte NTB.

Powered by Labrador CMS