Journalisten må være uavhengig

Siste papirutgave er distribuert, to år før hundreårsjubileet. Fra nyttår opphører Journalisten som eget selskap. Det byr på utfordringer.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Gjennom høsten har vi trykket en serie om Journalistens historie, med hele tidsløpet oppsummert i denne aller siste utgaven. Dykket ned i 98 årganger har gitt et spennende innblikk i samfunnsbrytninger, tidsånd, harde debatter og avgjørende kamper som har vært ført av journalister og redaktører før oss. Journalisten er en strålende kilde til kunnskap om hvordan bransjen, mediepolitikk og teknologi har utviklet seg. Bladet i seg sjøl er et bilde på journalistikkens historie i Norge.

Gjensynet vitner om store endringer, men mer påfallende er hvor aktuelle mange problemstillinger virker. Tidligere generasjoner har også protestert mot lovforslag som påvirker offentlighet og hemmelighold, diskutert tekstreklame og etikk, opplevd avisdød og nedbemanning, kjempet for bedre lønns- og arbeidsvilkår. Og ny teknologi har i alle epoker vært en kilde til frustrasjon, glede og endring.

Likeledes har Journalistens redaksjonelle profil og fagbladets rolle til alle tider vært gjenstand for debatt, og tidvis friksjon mellom eier og redaksjon. For mye organisasjonsblad, for lite medlemsblad, lød kritikken for et halvt århundre siden. I nyere tid har tillitsvalgte gjerne ropt etter mer NJ-stoff.

Kathrine Geard.

I tråd med profesjonalisering av bransjen ble redaksjonen gradvis mer uavhengig. Og i 1998 ble Journalisten skilt ut som eget selskap og fikk eget styre uten medlemmer fra landsstyret. En milepæl i bladets historie. Men i 2009 kom et beklagelig tilbakeskritt. Da bestemte eieren at nestlederen i NJ skulle være styreleder. Og det har han fortsatt med som NJ-leder. Det har kanskje bladet hatt noen fordeler av i en vanskelig økonomisk situasjon. Men ulempene er større. NJ-lederen er en sentral kilde for redaksjonen. Et rammeverk som understøtter prinsippet om fristilling har betydning.

Fra nyttår skjer en ytterligere reversering. For å unngå en mulig momsbelastning som følge av at papirmagasinet stanses innlemmes Journalisten i NJ igjen. Foreløpig er det ikke fattet vedtak om styringsmodell. Men det bør ikke herske noen tvil om at et eget uavhengig styre, uten deltakelse fra NJ-ledelsen, blir enda viktigere for et integrert Journalisten. 

[quote:1-center]

Ved dette veiskillet er vi også tre medarbeidere som forlater redaksjonen. Sjøl har jeg, med noen avbrekk, vært med helt fra vi holdt til i Storgata, brukte Norsk Data og lånte mørkerom hos daværende APOR. Fire redaktører og mange vendepunkter seinere starter nå det papirfrie kapittelet i bladhistorien.

 I tøffe tider spiller Journalisten en enda viktigere rolle enn vanlig. Plattform er ikke så viktig. Den krympede redaksjonen vil fortsette å lage god journalistikk. Men den trenger også ressurser og slagkraft til å produsere mer enn døgnets nyheter. Til å dra ut og skildre, analysere og debattere bransjen både dypt og bredt. Det er viktig for å videreføre bladets betydning som tidsbilde og som kilde til fakta om vår tid for kommende generasjoner.

For egen del vil jeg takke alle fotografer, journalister og redaktører som villig eller uvillig har svart på mine spørsmål og latt seg fotografere. Og ønske redaksjonen lykke til videre!

 

Powered by Labrador CMS