Kommentar:

Harald Klungtveit. Foto: Dagbladets redaksjonsklubb.

Steng dem ute

Journalistikkens motparter kan aldri være medlemmer av NJ, mener Harald Klungtveit i Dagbladet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NJ vurderer ifølge Journalisten å fjerne paragrafen i vedtektene som sier: «Pressetalsmenn/kvinner, informasjonsmedarbeidere, presse- og informasjonsrådgivere kan ikke være medlem av organisasjonen.» Visstnok har det nettopp blitt oppdaget at formålet i paragrafen er dekket inn andre steder i vedtektene.

Det kan virke som Norsk Journalistlag jobber med å åpne døra for ikke-journalister fordi antallet journalister i Norge synker. Om det er slik at NJs kontingentinntekter både er et middel og et mål på samme tid, er det en helt egen form for fagforeningslogikk. Et så høyt medlemstall som mulig er presumptivt ikke et formål på lik linje med for eksempel å «arbeide for høyest mulig etisk standard og integritet blant medlemmene».

Det er neppe slike ideelle bekymringer som ligger bak at TV 2-ledelsen nylig satte søkelyset på NJ-medlemmer som ikke jobber med journalistikk. Men ingen kan nekte for at direktørene har et poeng.

PR-rådgivere er vel den eneste profesjonen presseetikken tar eksplisitt avstand fra. «En særlig aktsomhet og kildekritisk vurdering er nødvendig når redaksjonen mottar tips og materiale fra profesjonelle informasjonsleverandører», heter det i Tekstreklameplakaten. Les: Vi journalister har grunn til å stole mer på en vilkårlig, ukjent privatperson på tipstelefonen. Dette kommer selvsagt i tillegg til de av «presserådgiverne» som får lønn for å drive ren sabotasje av journalistiske prosjekter.

Ikke mange yrker lar seg kombinere med å ha troverdighet som journalist. De verste syndene mot Vær Varsom-plakaten foregår ikke bare bak tastaturet. Samtidig er det behov for en viss pragmatisme i de minste redaksjonene og blant frilansere. Og arbeidet for å få flere deltidsjournalister inn i NJ ved å myke opp stillingsprosent-kravet, er kjærkomment.

Ingen stillinger er imidlertid så uforenelige med journalistrollen som kommunikasjonsrådgivere, pressetalsfolk og PR-påvirkere. Fra grasrota i en nyhetsredaksjon føles det underlig at NJ-ledere vil rive ned piggtrådgjerdet fra 1997 fordi det har rustet litt og enkelte har klippet hull i det. Hva slags signal sender det?

Journalistkkens motparter kan aldri være medlemmer av journalistlaget. Det er allerede mer enn nok rom i NJs vedtekter til å ta inn frafalne i varmen igjen - om de skulle komme på bedre tanker.

(Harald Klungtveit er journalist i Dagbladet, NJ-medlem og klubbleder.) 

 

 

Powered by Labrador CMS