«Jeg driver med uavhengige hjerteprosjekter i randsonene av journalistikken»

Sigri Sandberg og Morten Mørland lanserer stormfull barnebok om det stadig mer ekstreme klimaet.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ikke alle journalister som forlater de faste jobbene sine, mer eller mindre frivillig, havner i pr-bransjen. Det er Sigri Sandberg et eksempel på.

[factbox:1-left]

– Jeg driver med uavhengige hjerteprosjekter i randsonene av journalistikken og forblir nok passe fattig til min døyandes dag, ler hun.

Sandberg betegner det som et privilegium å få utforske flere sjangre og fortelle om verden gjennom dem.

– Da treffer man folk på andre vis. Alt jeg holder på med er jo fortellinger, bare i ulike format og med litt ulik avstand til sannheten, sier forfatteren med fartstid fra en rekke sentrale medier i Norge (se faktarammen).

1. mars lanserer Sandberg sin andre barnebok, Vindtrollet. Det skjer i Longyearbyen, der hun har bodd lenge. Boka er inspirert av forfatterens mange år med arktisk uvær på Svalbard. Den prisbelønte satiretegneren Morten Mørland debuterer som bokillustratør med Vindtrollet.

[quote:1-right]

– Boka er stappet av nyhetsverdi i denne vindenes vinter. Den er for alle som syns været blir villere og villere, som har fått vinden rett i fleisen og som lurer på hvor den kommer fra, erklærer Sandberg.

Gufs rett i fleisen

Hva kan barna vente seg når de setter seg ned for å lese Vindtrollet?

– Det som skjer når du åpner boka er nettopp at du får et gufs rett i fleisen. Fortellingen begynner i en heftig storm. Så da gjelder det egentlig å holde seg fast i boka og prøve å komme seg gjennom så godt man kan. Men, seriøst sagt, det er de fantastiske illustrasjonene som gjør at jeg tør å fronte dette. Jeg er bare så lykkelig over å være på lag med Morten.

Vindtrollet. Illustrasjon fra boka: Morten Mørland. Gjengitt med tillatelse.

Se Morten Mørlands originaltegning her.

[factbox:2-right]

Sandberg jobbet som journalist helt fra ungdommen, først i lokalaviser og siden som sommervikar og frilanser for Bergens Tidende og Dagbladet i studietiden. Hun begynte på hovedfag i nordisk, men avbrøt da hun ble fast ansatt i Dagens Næringsliv i 2000. Der traff hun Mørland, som hadde praksis i avisa i noen uker.

Reiste hver sin vei

Mørland dro av gårde til London i 2002 og ble berømt politisk satiretegner i The Times. I 2003 sa Sandberg opp i DN, reiste til Svalbard med familien og fikk seg jobb i Svalbardposten.

I årene 2005 til 2007 bodde Sandberg i Oslo og jobbet i Morgenbladet og Ny Tid. Deretter bar det tilbake til Svalbard. Herfra skrev hun lenge reportasjer om nordområdene til ulike medier. Nå skriver hun natur- og friluftssaker for Aftenposten og A-magasinet, ved siden av forfatter- og foredragsvirksomhet.

Mørland har siden 2005 mottatt en rekke priser og utmerkelser for sine karikaturtegninger. I 2009 ble han kåret til Årets politiske karikaturtegner i Storbritannia. Det samme skjedde i 2013.

I vinden: Sigri Sandberg med Longyearbyen i bakgrunnen. Foto: Privat

Ville ha den beste

– Morten og jeg hadde verken snakket med eller sett hverandre på 14 år, sier Sandberg.

[quote:2-right]

– Hvordan gjenoppsto kontakten mellom dere?

– Jeg tenkte at når jeg skulle lage en slik bok, så ville jeg ha den beste tegneren. Så jeg sendte ham en mail. Han har ikke vært på Svalbard, så det blir hans første tur når vi lanserer boka 1. mars. Da skal vi ha en forestilling der han står og maler på scenen, kombinert med fortelling, musikk og lydkulisser. Jeg har blant annet skrevet en egen sang om Vindtrollet.

– Avslører dere vindens hemmeligheter i boka?

– Kanskje noen hemmeligheter. Men absolutt ikke alt. Boka avslutter litt usikkert.

På utflukt til Agardh på østkysten av Svalbard. Foto: Anna Vader

Et klimabudskap

Det ligger et klimabudskap under her?

– Ja, det vil jeg absolutt si. Selv om jeg prøver å ikke gjøre det for tydelig. Men jeg kan avsløre såpass at Vindtrollet har frosset fast i en oversvømt elv. Det har vært altfor vått, så blir det altfor kaldt og så må Vindtrollet blåse om hjelp. Jeg håper dypest i hjertet mitt at boka kan stimulere til gode samtaler om naturfenomen og klima med ungene, på en litt annen måte enn den tradisjonelle formidlingen av forskning, tall og statistikk. Vi må finne en grønnere type pedagogikk.

[quote:3-left]

Sandberg er også involvert i musikkverden, som tekstforfatter for artisten Liv Mari Schei. De to slipper snart plata Vind. Her kan du høre et av sporene, Fjellet.

Vindtrollet er hennes andre barnebok og den niende bokutgivelsen totalt. Den kommer ut på Orkana forlag.

– Jeg valgte forlaget med omhu. De utgir blant annet mye nordområdelitteratur, sier Sandberg.

Avistegner og bokillustratør Morten Mørland. Foto: Privat

– Fabelaktige fantasier

Mørland sier til Journalisten at Vindtrollet er så godt skrevet at den egentlig ikke hadde trengt illustrasjoner.

– Sigri skriver så godt og levende at bildene kommer av seg selv. Så godt at det nesten er litt synd å ha tegninger i det hele tatt. Jeg kan tenke meg barn som hadde lest historien uten bilder, ville hatt fabelaktige fantasier som langt ville overgått det jeg har fått til.

[quote:4-left]

Mørland var ikke i tvil da han hørte om temaet og så hvor godt boka var skrevet.

– Troll og vind passer min tegnestil. Om jeg skulle gjøre en barnebok i det hele tatt måtte det være denne. Dramatikken og kontrasten mellom stort og smått var en fryd å jobbe med.  Visuelt sett er det ikke et digert hopp å fra å tegne politikere til å tegne troll, men prosessen er veldig annerledes.

Powered by Labrador CMS