Daniel Ellsberg møter stortingspresident Olemic Thommessen utenfor Stortinget onsdag. Foto: Christopher Michel/Wikimedia.
Daniel Ellsberg møter stortingspresident Olemic Thommessen utenfor Stortinget onsdag. Foto: Christopher Michel/Wikimedia.

Daniel Ellsberg møter Stortinget

Den kjente varsleren mener flere land bør kunne gi Edward Snowden asyl.

Published   Updated

- Det bør anerkjennes at han har rett til asyl i mange land. I USA vil han ikke kunne få en rettferdig rettssak, med mindre patriot act endres til å være i samsvar med grunnloven. Jeg fikk selv ikke forklare i retten hvorfor jeg kopierte Pentagon-papirene. Det samme gjelder Snowdon. Han får heller ikke forklare seg. Motivet er angivelig ikke en del av rettsspørsmålet. Det er et spørsmål om ja eller nei, sier varsleren Daniel Ellsberg i et intervju med The Guardian (se video lenger ned i artikkelen).

Ellsberg er mest kjent for sin massive lekkasje av hemmelige millitære studier av forholdet mellom USA og Vietnam. Studien ble bestilt av daværende forsvarsminister  Robert McNamara. Dokumentene som Ellsberg kopierte og ga til The New York Times viste blant annet at administrasjonen, ledet av president Lyndon B. Johnson, hadde løyet til kongressen og den amerikanske befolkningen.

Se History Channels omfattende rigg om studien.

 

I morgen kommer Ellsberg til Norge i regi av Stand Up for Trtuth. Ellsberg skal ifølge intiativtaker John Y. Jones møte representanter for Stortinget, inkludert stortingspresidenten. Han skal også være en del av en rundbortsamtale om varslere på Litteraturhuset, samt holde en forelesning om sannhet og demokrati på Voksenåsen.

– Vi jobber med et utkast på talen hans, sier Jones til Journalisten og legger til at det er, som Ellsberg også indikerer i intervjuet med The Guardian, naturlig at Norge som et selvstendig land klarer å få varsler Edward Snowden hit.

Snowden ble tirsdag tildelt Bjørnstjerne Bjørnson-prisen for 2015. Også nestleder Bård Vegar Solhjell i SV mener regjeringen burde holde Snowden trygg i Norge.

- Norske myndigheter må gjøre det klart at Snowden kan få komme til Norge og motta prisen som en trygg mann, og reise fra landet som en fri mann. Det vil være i Bjørnsons ånd, uansett hva man måtte mene om det Snowden har gjort, å respektere denne prisen, sier han til Dagbladet.

Snowden er invitert til Norge for å motta prisen.

- Vi håper at journalister verdsetter varslere, og ikke bare ser på dem som nyttige kjeltringer, sier Jones til Journalisten.