Mari Nymoen skal sammen med kollegene Brynjulf Jung Tjønn og Gabriel Michael Vossgraff Moro drive eget nettsted med litteraturkritikk. Foto: Lise Høye Haugan

Satser der VG ga opp

Vil prioritere debutanter og mindre erfarne forfattere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Med hjelp fra sosiale medier, og helt uten terningkast skal Brynjulf Jung Tjønn, Mari Nymoen og Gabriel Michael Vosgraff Moro anmelde forfatteres første, andre og tredje bok. Kjetil Bjørnstad og Jo Nesbø kommer ikke til å ligge øverst i bunken.

I november i fjor kunne Journalisten fortelle at VG ville kutte i alt av kulturkritikk, deriblant anmeldelser av bøker. Litt over et halvår senere delte Fritt Ord ut penger til et prosjekt som skulle bedrive litteraturkritikk. Om et par uker går nettstedet Littkritikk.no på lufta.

– Vi har et håp og et mål om å være et førstevalg når lesere ønsker å finne kritikk av nye bøker. I den kategorien skal vi først og fremst anmelde debutanter og andre- og tredjebok-forfattere, sier Nymoen.

Motsatt av mediene

Nymoen har selv vært anmelder i VG. Hun mener mediehuset i mange år har vært det beste i landet på å anmelde debutanter, og da de kuttet i anmelderiet ble det veldig merkbart for både forfattere, forlag og for litteraturen. 

Derfor går de i motsatt retning av VG og andre aviser som Stavanger Aftenblad og tar for seg forfatterne med mindre erfaring.

– Hvor viktig er det for en debutant å bli vurdert?

– Det er veldig viktig. Jeg tror ikke det er en underdrivelse å si at for mange er det avgjørende for videre skriving. Å gi ut en bok er en del av den offentlige samtalen omkring litteratur. Derfor er det avgjørende at de som akkurat har startet å skrive/publisere synliggjøres og er en del av denne samtalen.

Bruker sosiale medier

nettsiden sin viser trekløveret til forfatter Hilde Susan Jægtnes frustrasjon i Morgenblad-kronikken «Hvem må jeg ligge med for å bli anmeldt». Så langt har hun gitt ut to bøker og aldri blitt gjenstand for litteraturkritikk.

Ifølge Nymoen er både hun og hennes to kolleger ganske glade for at de slipper å kaste terninger i anmeldelsene. Det kommer heller ikke til å bli brukt noen annen form for karakterskala.

I tillegg til prosjektstøtten på 100.000 kroner fra Fritt Ord, håper de at nettstedet vil være interessant annonseplattform. Ambisjonen er også å få flere folk med på laget. Så langt har de ingen samarbeidsavtaler med andre medier.

– Er det ikke da en fare for at dere ikke når ut til andre?

– Jeg tror ikke det. Mediehusene snakker varmt om at de skal flytte endel av kritikken over til nettet, litt derfor vi tenkte: ok, da lager vi en ren kritikkportal. Vi må selvfølgelig jobbe med å være synlige i sosiale medier, som alle andre aktører. Så får vi se om vi skal gjøre noen store stunts utenom det.

Powered by Labrador CMS