Notert:

Journalister er lei av å kopiere andres arbeid og mener det går utover arbeidsgleden.

Vi er lei av å kopiere hverandres arbeid

Hele 43 prosent av alle journalister i Danmark opplever å sitere andre medier uten å gjøre egen research.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mark Blach-Ørsten
Foto: Universitetet 
i Roskilde.

Det skriver danske Journalisten, og viser til et foredrag av Mark Blach-Ørsten, professor ved Roskilde Universitetscenters institutt for journalistikk.

Spesielt er det radiojournalister som er frustrert over at de ikke har muligheten til å kontrollere avissitatene som ofte er en del av nyhetssendingene. 

– Radionyheter bygger i stor grad på avisenes research. Og mange journalister opplever at de enten ikke har tid til å sjekke sitatene, eller at kilden ikke helt kan gjenkjenne sitatet, sier Mark Blach-Ørsten til journalisten.dk.

God tid og trivsel er viktig

Blach-Ørstens hovedmål er ikke å se på kvaliteten på journalistikken, men å sette ord på hva det betyr for arbeidsmiljøet i redaksjonene å publisere saker som ikke oppleves som gode nok. 

Han har blant annet brukt en norsk undersøkelse fra 2007 for å forklare hva det har å si for arbeidsgleden hvis kvaliteten på den man gjør ikke er god nok. Undersøkelsen er gjennomført av professor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen, Astrid Gynnild.

– Man går på jobb med et ønske om å bidra med noe originalt. Jo mer glede man føler over produktet, jo stoltere er man.

Videre forklarer han at det er spesielt to faktorer som er avgjørende for journalisters arbeidsglede. 

– God tid til research og godt redaksjonsmiljø scorer begge over 90 prosent når journalister skal peke på hva som gir høy kvalitet.

Uenige om kvaliteten

Blach- Ørstens har også sett på hvordan kvaliteten på journalistikken oppleves av journalister selv, politikere og vanlige borgere. Grunnlaget er to rapporter han selv var med å utarbeide i februar 2015 etter initiativ fra det danske direktoratet Kulturstyrelsen.

Undersøkelsene viser blant annet, at det er veldig få borgere, politikere og journalister som opplever at kvaliteten i journalistikken er direkte stigende. Journalistene er de mest tilfredse. En femtedel av journalistene opplever stigende kvalitet.

Mange, spesielt politikere, synes det motsatte, nemlig at kvaliteten er blitt dårligere. Det mener hele 60 prosent av politikerne.

– Det kan være på grunn av at politikere husker spesielt godt de sakene hvor de er uenige.

Og så er det helt gjennomgående i undersøkelsene at verken brukere, politikere eller journalister mener at journalistikk på nettet bidrar positivt til kvaliteten på journalistikken.

– Det er bemerkelsesverdig at journalistikk på nettet ikke oppleves å ha noen særlig kvalitet verken hos brukerne, journalistene eller politikerne, sier Blach-Ørsten og refererer blant annet til en uttalelse av en journalist som følte seg rammet av krav om flermedialitet.

– Jeg føler jeg mister noe av min arbeidsglede når det jeg gjør blir en bit i en lang produksjonskjede.

  • Les hele rapporten Medieetikk her
  • Les hele rapporten Journalistiske kvaliteter her
Powered by Labrador CMS