Journaliststudenter i Oslo. Arkivfoto Journalisten

Derfor har du som studerer journalistikk valgt rett

KOMMENTAR: Ikke hør på dommedagsprofetene, skriver Marius Karlsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Aller først vil jeg ta av meg hatten for deg: Du er tøff som velger å studere journalistikk i en tid hvor dommedagsprofetene har monopol på sannheten. Du er modig som trosser krise-ropene fra bransjen selv. Og du er klok: For fremtiden er ikke skremmende, men spennende – og fylt til randen av muligheter.

Når båtene synker vil desillusjonerte journalister og redaktører stå på dekk og spy sin negativitet ut gjennom alle kanaler

Men før vi ser på mulighetene, må jeg advare deg: Det kommer til å bli enda flere dommedagsprofeter i årene som kommer. Og enda mer svartmaling av bransjen. Det vil trolig komme en bølge av avisnedleggelser, og når båtene synker vil desillusjonerte journalister og redaktører stå på dekk og spy sin negativitet ut gjennom alle kanaler. Ja, selv skuter vi trodde ikke kunne synke vil gå til bunns. Om ikke lenge vil noen erklære journalistikken for å være død (om det ikke allerede er gjort). Mener du noe annet blir du stemplet som naiv. Så du bør stålsette deg…

Denne kommentaren er først publisert på helt.digital, og er gjengitt på Journalisten.no med tillatelse.

Godt innhold driver nettet

La oss sette dommedagsprofetene på sidelinjen litt, og se på hvorfor verden trenger dyktige journalister. Hvordan kan man tro at journalistikken har en fremtid? Jo, fordi det er innholdet som driver nettet, og den som kontrollerer det gode innholdet får brukerne – og dermed også pengene.

Journalister produserer digitalt gull

Det er derfor The New York Times har omorganisert – men ikke kuttet i – redaksjonen. I sommer passerte de én millioner digitale abonnenter. I høst kom strategidokumentet «Our Path Forward» (PDF), hvor de gir satsingen på journalistikken æren for suksessen – og fortsatt satsing på kvalitetsjournalistikk trekkes frem som nøkkelen til videre suksess.

Det er derfor vi ser Facebook, Google og Apple satse beinhardt på nye måter å publisere og distribuere journalistikk på. Facebook Instant Articles og Apple News kommer til Norge snart. Googles lynraske nettsider (AMP) kommer i 2016. I tillegg lanserer de eksklusive løsninger for journalister for å tekkes dem som brukere på sine plattformer. Journalistene er svært verdifulle i den digitale verden. Journalister produserer nemlig digitalt gull: Verdifullt innhold av høy kvalitet, som skiller seg fra alt informasjonssøppelet der ute. Skal du lykkes digitalt, må du altså ha med deg de mest verdifulle brukerne: Journalistene.

6 norske teknologiselskaper kan redde norske mediehus, mener kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen. Se hvilke her.

Det har aldri vært lettere å få tak i informasjon

En fantastisk tid for journalistikk

Vi er i en gullalder for journalistikk. Ikke bare blir journalistikken heiet frem av de digitale gigantkonsernene, men det har aldri vært lettere å få tak i informasjon – og aldri vært lettere å finne relevante lesere til journalistikken vår. Etterspørselen etter verdifull og god journalistikk har aldri vært større. Verktøyene våre har aldri vært bedre, og nye publiseringsplattformer og distribusjonskanaler gir oss fantastiske muligheter.

Facebook og Apple ønsker at du publiserer journalistikken på deres plattformer – altså i appene. Nettet, som vi kjenner det i dag, vil forsvinne i fremtiden. Det er en fremtid Google ønsker å utsette. I alle fall litt. De legger derfor forholdene til rette for motvirke appifiseringen av nettet. De bruker nå 150 millioner euro (1,4 milliarder kroner) på å skape innovative løsninger for mediebransjen. I tillegg har de gått sammen med mediebransjen for å lage raskere nettsider – for å motvirke annonseblokkering og få flere til å lese nettavisene på nett – ikke i appene.

Et vikariat på tre måneder er luksus, sier den 24 år gamle journalistvikaren Mathias Høibakk Bergquist. Han og 26 år gamle Kristina Kvistad Hustad er ikke villig til å gi slipp på drømmen om fast journalistjobb.

Journalistikken er ikke avhengig av mediehusene

Betaling for journalistikken vil gi sårt tiltrengte penger til mediehusene, men også mulighetsrom for andre aktører til å få fotfeste

Men så var det dette med krisen da. Du husker den? For det er her det ofte blir litt kluss i vekslingen. Dommedagsprofetene legger feilaktig journalistikkens fremtid i hendene til økonomisk pressede mediehus. Så når mediehusene har problemer, har altså journalistikken problemer. Men det stemmer jo ikke.

Journalistikken kan leve uten mediehusene, men mediehusene kan ikke leve uten journalistikken. Det er en vond sannhet å måtte akseptere for mange.

Det må skje dramatiske endringer i forretningsmodellene til landets mange mediehus dersom de skal overleve overgangen til det digitale. For mange er det allerede for sent. I tillegg spiser Facebook og Google så store andeler av annonsekaken at det snart bare er smuler igjen til mediehusene. Medielandskapet er i endring, og sammenslåinger og økt samarbeid tvinger seg frem. I tiden fremover vil du også se at mange nettaviser lukker nettsidene helt, eller øker antall pluss-saker dramatisk. Vil du ikke betale for journalistikken, så skal du betale for journalistikken. Det vil gi sårt tiltrengte penger til mediehusene, men gir også et mulighetsrom for andre aktører til å få fotfeste. På inntektssiden vil vi se økt bruk av sponsorater, satsing på repakketering av innhold og fokus på alternative inntektskilder – som kapitalisering av eksisterende kunnskap og gjennomføring av eventer. Dette ble forutsett av Nieman Lab allerede i 2012 (PDF).

Les kritikken om farlig konformitet i mediebransjen, og hvordan Anders Waage Nilsen mener bransjen gjør gull om til gråstein.

Journalistikken endrer seg raskt

Følg drømmen, ha det moro og lev utenfor komfortsonen

Det er en brytningstid for forretningsmodellene, men viktigst av alt er journalistikken. Husk at journalistikken er ikke en uforanderlig bauta vi kan støtte oss på. Journalistikken er stadig i endring, og tar nye former. Virtual reality og augmented reality vil om kort tid bane vei for opplevelsesjournalistikk, og en journalistisk fortellermåte som før kun var mulig i science fiction-filmer. Automatiseringen av journalistikken vil åpne en ny dimensjon i informasjonstilfang. Spillifisering av journalistikken og nye digitale fortellerteknikker vil åpne nye dører. Nye moderne mediehus vil vokse frem, og trolig vil det dukke opp journalistklynger som jobber uavhengig av mediehusene. De kan publisere rett på Facebook eller andre plattformer, og hente inntekter fra disse. Du må endre deg sammen med journalistikken og aldri glemme hvorfor du vil bli journalist.

Følg drømmen, ha det moro og lev utenfor komfortsonen. Når dommedagsprofetene spår medias død, så se på mulighetene – og grip dem. Vi trenger mange, mange flere dyktige journalister i årene som kommer.

Tusen, tusen takk for at du studerer journalistikk!

Marius Karlsen jobber som redaktør i iTromsø.

Les mer mediedebatt.

 
Powered by Labrador CMS