Ordfører Bent Inge Bye i Nedre Eiker kommune er ikke blid på Drammens Tidende om dagen. Foto: Cathrina de Lange, Nedre Eiker kommune

Ordfører føler seg uthengt av Drammens Tidende

Foreslo å begrense egen lønnsvekst, men fikk på pukkelen av folket da DT skrev at han fikk millionlønn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ordføreren i Nedre Eiker kommune, en av Drammens nabokommuner, er sint og oppbrakt over den største lokalavisas omtale av ordførerlønna. En kritisk artikkel på dt.no onsdag fikk temperaturen til å stige hos mange innbyggere. Enkelte kom med til dels hatefulle uttalelser i kommentarfeltet.

– DT laget en vinkel om at jeg ville få millionlønn. Saken er at jeg ikke vil få noen lønnsøkning før i 2017. Konsekvensen av DTs vinkel er at jeg føler meg uthengt. Dette er ubehagelig, sier ordfører Bent Inge Bye (Ap) til Journalisten.no.

De styrende partiene i Nedre Eiker, ledet av Arbeiderpartiet, er svært kritisk til DTs dekning av saken om ordførerens lønnsøkning. I kjølvannet av kommunestyremøtet onsdag skriver skriver representantene for Ap, SV, Venstre og De Grønne i et innlegg på dt.no:

Det synes vi er
i beste fall uheldig

“Vi tror ikke Bye koste seg spesielt mye med lønnsøkningen sin i går. Særlig når hensikten var å bremse den. Det er klart at når ordføreren i en ROBEK-kommune går opp i lønn, skal pressen skrive om det. Det skulle bare mangle. Men at opposisjonens versjon får stående uimotsagt en halv dag – det synes vi er i beste fall uheldig. Særlig når en ordførers intensjon om å bremse egen lønnsvekst får det resultat at han slaktes i sosiale medier, i Drammens Tidendes regi.”

Redaktøren i Drammens Tidende kjøper ikke klagene på avisas dekning og mener Bye burde tatt kritikken mer på alvor. Se Kristin Monstads kommentarer nederst.

Sterke reaksjoner

Drammens Tidendes artikkel ble publisert rett før klokka 15 og tok utgangspunkt i at politikerne hever ordførerens lønn slik at den passerer en million kroner, til tross for at kommunen har store økonomiske problemer. Lønnsøkningen skyldes at formannskapet i nedre Eiker ønsker at ordførerens lønn skal være 80 prosent av statrådslønn, det vil si 1.011.000 kroner. Dermed får Bye en lønnsøkning på 36.000 kroner.

DT skrev onsdag at opposisjonen, anført av Sp-politiker Magnus Weggesrud, reagerte på denne lønnsøkningen.

– For meg er dette riv ruskende galt, nok en gang. Nedre Eiker er inne i svært trange økonomiske tider. Her må vi vise sparsommelighet og nøkternhet, skrev Weggersrud på Facebook. Han fryktet at politikerforakten vil øke.

Kommentarfeltet under DTs nettartikkel ble preget av nettopp politikerforakt og sterke utfall mot ordøreren. Et eksempel:

Håper du koser deg
med de ekstra pengene

«Håper du koser deg med de ekstra pengene samtidig som et eldre mennesker ikke får hjelp til å dusje!!!»

Les mer om lesernes reaksjoner her

I innlegget skriver posisjonspartiene at ordføreren - tvert imot det inntrykket som er skapt - faktisk tok initiativ til å redusere sin egen lønnsvekst. Bakgrunnen er at kommunen skal ansette ny rådmann, og rådmannenen og ordføreren har til nå hatt samme lønn. Politikerne ser for seg at rådmannslønna kan bli økt vesentlig, og at det ville være uheldig om ordførerens lønn skulle oppjusteres tilsvarende i dagens økonomiske situasjon for kommunen. Derfor bestemte formannskapet nylig å istedet knytte ordførerlønna til statsrådenes lønn. Det samme har andre kommuner i regionen valgt tidligere.

“Straks ordføreren ble orientert om at rådmannen ville si opp stillingen sin, tok han derfor initiativ til å frikoble ordførerens godtgjørelse fra rådmannens lønn. Formannskapet valgte å følge ordførerens ønske”, skriver de fire posisjonspartiene.

Frasa seg økning i 2016

– Jeg kunne latt være å gjøre noen ting og potensielt fått en langt høyere lønn, uttalte ordfører Bye i kommunestyremøtet onsdag. Til Journalisten sier han:

– Ordføreren i nabokommunen Øvre Eiker har fått lønnsøkning på 150.000 kroner. Det har ikke DT skrevet et ord om. Heller ikke at jeg har frasagt meg lønnstillegg i 2016, slik at den vedtatte økningen først vil gjelde fra 1. desember 2017. Du føler deg uthengt når du gjør aktive skritt for at lønnsutviklingen i kommunen ikke skal gå i været. Det oppleves som ubehagelig.

Det oppleves som ubehagelig

Ordførerens lønnsøkning på 36.000 kroner blir dermed fordelt over to år.

Bye oppfatter uttalelsene fra opposisjonen som en slags hevnaksjon for at de - på grunn av det brede flertallssamarbeidet i kommunen - er havnet utenfor formannskapet og andre sentrale politiske posisjoner.

Les mer om Drammens Tidende her

– Uimotsagt

Flertallspartiene reagerer på at DT ikke skriver noe om bakgrunnen for at flertallet i formannskapet valgte å gjøre dette, men lar Sp-politiker Weggersruds kritikk stå uimotsagt en halv dag mens kommunestyremøtet pågår onsdag.

“Drammens Tidendes journalist sitter i kommunestyresalen med full tilgang til ordfører, gruppeledere – ja, hvem som helst som har stemt for vedtaket. Han har også hørt posisjonens begrunnelse fra talerstolen. Men når han oppdaterer saken, er den han velger å intervjue i saken som ligger åpent på dt.no kun opposisjonen ved nevnte Weggesrud. (…) Ordføreren, som vi minner om at har kommet med et forslag for å bremse en lønnsvekst, blir hetset grovt”, heter det i innlegget.

Fikk dere ikke med dere
Vær Varsom-plakaten?

De fire partiene reagerer også på at DT, når avisa etter mange timer lar ordfører og varaordfører forklare seg, legger intervjuene bak betalingsmur i DT+. De tidligere artiklene om ordførerlønna og reaksjonen blant leserne ligger åpnet på dt.no.

“Fikk dere ikke med dere Vær Varsom-plakaten da dere flyttet fra de gamle lokalene deres, Drammens Tidende? “De som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger”, heter det. Kommer ikke dette i kategorien “sterke beskyldninger”?”

Avviser kritikken

DT-redaktør Kristin Monstad sier til Journalisten at hennes redaksjon har drevet god, betimelig og sammenliknende journalistikk.

Her har DT truffet en nerve
hos befolkningen

– Vi hadde ikke gjort jobben vår om vi ikke belyste og problematiserte vilkårene for hvordan denne lønnsøkningen til ordføreren ble avtalt i det som må karakteriseres som et lukket møte. Vi har stilt spørsmål ved hans framstilling av at han sparer befolkningen for kostnader ved å gå over til å knytte lønna til statsrådenes lønn. Vi har vist til at ordføreren i Lier, som er en jevnstor og mer veldrevet nabokommune til Drammen, tjener 885.000 kroner.

– Det er 126.000 mindre enn det Bye får når han går opp i lønn. I Lier har de knyttet ordførerlønna til det stortingsrepresentantene tjener, og det kunne de også ha gjort i konkurstruede Nedre Eiker. Det sier ikke Bye noe om. Her har DT truffet en nerve hos befolkningen i kommunen, de oppfatter dette som helt feil signal. Jeg tror Bye er mer tjent med å ta det på alvor enn å fyre av mot lokalavisa.

 

 
Powered by Labrador CMS