Riksrevisjonen: NRK «skjuler» 2,2 milliarder kroner i pensjonskostnader

Allmennkringkasteren får smekk for balanseføring av pensjonskostnader.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag presenterte Riksrevisjonen en rapport om forvaltningen av statlige selskaper. Der fremgår det at flere statlige selskaper, særlig regionale helseforetak og kulturinstitusjoner inkludert NRK, har særlige avvik på de reelle pensjonsforpliktelsene i regnskapet.

Det betyr at de faktiske pensjonskostnadene til selskapene er større enn hva som føres i balansen.

Interessert i medienyheter? Lik journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

Krever kunnskap

Riksrevisjonen skriver at NRK har balanseførte netto pensjonsforpliktelser på 717 millioner kroner. Men de reelle pensjonskostnadene er ifølge rapporten på 2,94 milliarder kroner. Det er et avvik på 2,2 milliarder kroner.

I rapporten heter det at de reelle kostnadene kommer fram av notene, men at «det kreves mye kunnskap for å tolke  informasjonen og forstå hvordan økonomien i det enkelte selskap blir påvirket.»

Ifølge Riksrevisjonen utgjør NRKs reelle pensjonsforpliktelser 95 prosent av mediehusets totalkapital i 2014. Men i regnskapet er forpliktelsene kun balanseført til 23 prosent. Dersom NRK hadde balanseført pensjonskostnadene reelt, ville NRKs balanseførte egenkapital falle fra 41 prosent til minus 31 prosent. Bare fire andre statlige selskaper, Den Norske Opera & Ballett, Nationaltheateret, Trøndelagteateret og Petoro, ville fått en verre korrigert egenkapital.

Tidligere i år la NRK om pensjonsordningen fra ytelsesordning til innskuddsordning.

Også tidligere har NRK fått påpekt mangelfull regnskapsføring, blant annet av sin egen revisor. Så sent som i september skrev DN at revisoren mente mediehuset gikk med 100 millioner kroner i minus i fjor. Selv oppgir NRK et overskudd på 12 millioner kroner.

Har stor betydning

Riksrevisjonen reagerer på at det er store forskjeller mellom de reelle pensjonsforpliktelsene og det som kommer fram av selskapenes regnskaper.

– Flere selskaper og eierdepartementer har ikke god nok informasjon om hvordan pensjon påvirker selskapenes økonomi, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Forskjellene har stor betydning for presentasjonen av selskapenes økonomiske stilling.

– God kunnskap om hvordan pensjon påvirker selskapenes økonomiske stilling er viktig både for selskapene selv og eierdepartementene for å følge opp driften, sier Foss.

Vi oppga i en tidligere versjon av artikkelen feil tall for «skjulte» pensjonsforpliktelser. De er ikke på 645 millioner kroner, men 2,2 milliarder kroner.

Powered by Labrador CMS