Han er nærmest et ubeskrevet blad, Håkon Jonassen Norheim, men i dag hadde han første arbeidsdag som ansvarlig redaktør. Foto: Carine Johansen
Han er nærmest et ubeskrevet blad, Håkon Jonassen Norheim, men i dag hadde han første arbeidsdag som ansvarlig redaktør. Foto: Carine Johansen

Håkon (25) var matros, men har sin første dag som ansvarlig redaktør

Skjønt ikke på fulltid.

Published   Updated

– Dette viser at de tør å satse. Jeg tenker at redaktør er noe du ofte blir seinere i karrieren, og da synes jeg det er tøft at de går for en som er ung. Jeg håper jeg klarer å gjøre en god jobb, sier 25-åringen til Journalisten.

Mandag 4. januar er hans første arbeidsdag i Øyposten som kommer ut 48 ganger i året. Inkludert seg selv består redaksjonen av 1,8 årsverk. Det blir hektisk, og det handler om å levere.

Det er halvannet år siden Håkon Jonassen Norheim var en del av det siste journalistkullet ved Norges Kreative Høyskole i Stavanger. Med diplomet i hånden konstaterte han at situasjonen i bransjen ikke var den beste for en som ville inn i yrket. Dermed endte han en periode som matros. Og litt som frilanser.

Men før sjøbeina rakk å sette seg skikkelig fikk Norheim vikariat i Øyposten, lokalavisen for Finnøy kommune i Rogaland. Der arbeidet han gjennom store deler av fjoråret. I kommunen han selv vokste opp i. Så da stillingen som ansvarlig redaktør ble lyst ut, falt det naturlig å søke.

Etter å ha hørt på pausemusikk som minner om noe fra et videospill journalisten betalte en krone eller to for å spille på åttitallet, svarer redaktøren. Han er spent, men også genuint opptatt av at avisen skal holde på rollen som et bindeledd i lokalsamfunnet. Kanskje skjer det ikke så mye på nett, det handler om kapasitet og ressurser. For enn så lenge er papiravisen, som i fjor kunne melde om et papiropplag på nesten 1.400 eksemplarer, viktig.

– Og den vil være viktig også fremover, selv om mange andre medier går på nett. Men vi må utvikle oss mot sosiale medier og nett på sikt. Mitt ønske er å kunne legge ut dagsaktuelle saker på nett, og samtidig benytte sosiale medier som teaser for papiravisen.

Den nye redaktøren er ansatt i en 80 prosents stilling. Kanskje blir det på sikt en full jobb. I 2014 var omsetningen på 3,2 millioner kroner. En liten økning fra året før. Driftsoverskuddet var på beskjedne 119.000 kroner. Omtrent som i 2013.

Øyposten ble ifølge Wikipedia etablert i 1970 som informasjonsblad for kommunen. I 1999 ble det en selvstendig avis.

– Det tror jeg ikke mange tenker på lenger, konkluderer den nybakte redaktøren.