Johs. Kalvemo får i kveld kongens fortjenestemedalje. Foto: Per Lars Tonstad

Kongens fortjenstmedalje til Johs. Kalvemo

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Gjennom livet som journalist har jeg fått erfare både positive og negative sider ved livet. Jeg har blant annet med egne øyne fått se hvordan folk i forskjellige urfolkssamfunn har det. Dette har gitt meg veldig mye, fordi jeg har lært masse. Uten disse opplevelsene ville jeg ha vært et fattigere menneske, sier Johs. Kalvemo til NRK Sampi.

Kalvemo begynte i kringkastingen i 1975 som stipendiat. Året etter begynte han i den samiske delen av NRK. Først som radiojournalist og senere som nyhets- og dokumentarjournalist i TV. Han har opp gjennom årene også vunnet flere priser for sin journalistikk.

I karrieren er det særlig et program han karakteriserer som sitt viktigste. «Ádjá oaiveskálžu - …Til jord skal du bli» Han forteller at ideen til programmet oppstod før han ble journalist. Programmet handler om hvordan etterkommerne til lederne av Kautokeino-opprøret hadde det.

Søknaden til fortjenstmedaljen er det tidligere NRK Sápmi-direktør Nils Johan Heatta som står bak.

– Johannes Edvard Kalvemo er den journalisten som over lengst tid og med størst utholdenhet har formidlet samisk kultur og samiske verdier, og talt urfolkets sak til et samisk og norsk publikum, skrev den tidligere direktøren.

Kalvemo ble gjennom 15 år, fram til 1992, overvåket av Politiets Overvåkningstjeneste (nå PST).

Powered by Labrador CMS