Ina Gundersens nyhetssak om tvangsbruk i psykiatrien vant pris i helgen

Ina Gundersen fra Stavanger Aftenblad vant prisen for årets nyhetssak. Foto: Eirin Larsen.

Ina Gundersens nyhetssak om tvangsbruk i psykiatrien vant pris i helgen

Aftenbladet og TV Vest hentet hjem journalistprisene i Sør-Rogaland.

Journalistprisen i Sør-Rogaland ble opprettet i 2005 og har som formål å oppmuntre til og belønne godt journalistisk håndverk i sørfylket. Stavanger Journalistlag deler ut en pris for Årets nyhet og en pris for Årets reportasje. Årets heder ble utdelt på kåret på SJs Pressefest lørdag 6. februar.

“Solid hverdagsarbeid”

Årets nyhet-prisen gikk til Stavanger Aftenblads Ina Gundersen. Juryen uttaler at saken om tvangsmiddelbruk ved psykiatrisk divisjon, Stavanger universitetssjukehus er resultat av solid og grundig journalistisk hverdagsarbeid. Med det oppfatter juryen at Gundersen har god kunnskap om et felt, har drevet aktivt kildearbeid og en målbevisst leiting etter avsløringer som kan gjemme seg i noe så prosaisk og grunnleggende som postlister, sakspapirer og dokumenter.

«Og hun har ikke gitt seg. Årets sak avslører bruk av behandlingsmetoder der tvangsmidler er dagligdags og dramatisk mye høyere i vårt sjukehus enn ellers i helseforetaket. Avsløringen av behandlingsmetodene og mulige brudd på menneskerettigheter til noen av de mest sårbare pasientgruppene, dokumenteres både med tall og fakta og med enkeltmennesket som har vært utsatt for behandlingen. Det er dessuten en varslersak, der kulturen blant fagfolk vises fram ved at en av kildene blir utsatt for underskriftskampanje fra kollegene fordi hun har uttalt seg kritisk i pressen. I tillegg viser saken at også enkeltjournalister på egenhånd kan skape avsløringer og få til endringer og debatt på viktige områder med stor betydning for utsatte grupper i lokalsamfunnet», skriver juryen om vinneren av årets reportasje.

Drømmekroppen

Veronica Simoné Fjeld i TV Vest stakk av med prisen for årets reportasje med

Veronica Simoné Fjeld. Foto: Eirin Larsen

serien #yummymummy. Juryen berømmer at serien går rett inn i debatten om drømmekroppen, om hvordan å få Fotballfrues flate mage dagen etter fødselen.

«Dette er en reportasjeserie med en klar undertekst og agenda. Men den er ikke minst en sjarmbombe - personlig, humørfylt, pinlig, rørende, men aldri lettvint. Journalisten har overskudd og vilje til å bruke seg sjøl i en av livets mest sårbare situasjoner. Hun viser den (nesten) nakne sannhet om sin egen kvinnekropp bare noen timer etter at den har født en nydelig jente. Hun fører den videre inn i beinhard trening og i møte med fagfolk, med unge og eldre kvinners ulike erfaringer, før hun til slutt ender opp i sofaen med et svar med to streker under.»

I juryen for Journalistprisen satt Turid Borgen (UiS), Bjørn Sæbø (RA), Cathrine Oftedahl (NRK), Torunn Egge Roux (Aftenbladet) og Egil Østenstad (ekstern).

Mote i Milano

Fotograf Kristian Jacobsen, Stavanger Aftenblad fikk årets fotoprisen for sin serie fra moteindustrien i Milano. Et miljø de færreste av oss kjenner. 

Kristian Jacobsen. Foto: Eirin Larsen

«Vi møter en ung norsk kvinne. Vi møter kroppen hennes med et målebånd rundt midjen, blikkene som måler henne, hun som måler seg selv. Serien er stramt redigert, linjene rette, fargene rene og de få ansiktene vi møter er uttrykksløse. Fotografen klarer med enkle grep, slik moteindustrien i Milano tar grep om Lovises midje, å skape en serie der form og innhold smelter sammen. Selv om juryen savner det nære portrettet av Lovise, evner fotografen å gi reportasjen en særegen stemme.

Jan Inge Haga og Tommy Ellingsen fikk begge diplomer, sistnevnte fikk to. 

Fotojuryen har bestått av Katinka Hustad, Trond Sørås og Finn Våga.

Annonser

Les også

Masud Gharahkhani spurte Linda Hofstad Helleland om hun vil ta pressestøtte fra de avisene som er uenig med Høyre.

Facebooks nystartede TV-tjeneste har sikret seg den amerikanske versjon av NRK-serien «Skam», melder NRK.

Kjetil Stormark i Aldrimer.no mener dementiet bygger på ulik oppfatning om semantikk.