Stein Larsen og resten av NJs forhandlingsutvalg legger fram kravene overfor Mediebedriftenes Landsforening klokka 11 tirsdag. Foto: Norsk Journalistlag

I dag starter han dragkampen for å heve journalistlønningene

Forhandlingsleder Stein Larsen er klar på vegne av nær 4.000 NJ-medlemmer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I dag, tirsdag 26. april, starter prosessen som avgjør om det blir høyere lønn og økte tillegg for nær 4.000 journalister som er ansatt i redaksjoner tilsluttet Mediebedriftenes Landsforening. Forhandlingsleder Stein Larsen og NJs sentrale forhandlingsutvalg overleverer kravene klokka 11.00, mens fristen for å bli enige er satt til midnatt 27. april.

HOVEDOPPGJØR NJ/MBL

  • NJ/MBL-området omfatter knapt 4.000 NJ-medlemmer ansatt i bedrifter tilsluttet Mediebedriftenes Landsforening.
  • Oppgjøret gjelder fire overenskomster: avis, ukepresse, etermedier og digitale medier.
  • Årets oppgjør er et hovedoppgjør, hvor det kan forhandles om både økonomi og andre temaer i Journalistavtalen.
  • Skjæringstidspunktet er 1. april for avis, eter og digitale medier, mens ukepressen har 1. juli.

Tøffe tider

NJ er forberedt på et vanskelig oppgjør. Store deler av mediebransjen sliter og nedbemannes. Reklameinntektene faller, samtidig som betalingsviljen for digitale produkter er beskjeden.

Partene vil ta utgangspunkt i felles statistikk over lønnsutviklingen blant ulike lønnstakergrupper i Norge. Tallene viser at journalistene fortsetter å henge etter.

NJ vil kreve et generelt tillegg til alle, og muligens også et utjevningstillegg for dem med lavest bransjelønn.

Gjennomsnittlig bransjelønn for NJ-medlemmer i MBL-området var ved årsskiftet 574.547 kroner.

Se alle NJ-lønnstallene for 2015 her

Siden det er hovedoppgjør i år skal partene også forhandle om andre krav enn penger, de såkalte tekstkravene som kan innebære endringer i avtaleverket mellom NJ og MBL.

I perioden 29. februar til 11. mars arrangerte NJ tariffkonferanser over hele landet. Klubblederne og andre sentrale tillitsvalgte var invitert til å komme med forslag til krav og prioriteringer. En rekke aktuelle temaer ble tatt opp, både penger, pensjon, nytt system for ulempetillegg og sikring av lokalavtalene.

Innretningen og prioriteringen av NJs krav ble formelt vedtatt av NJs sentrale forhandlingsutvalg mandag, men innholdet offentliggjøres først når kravene er overlevert til motparten.

I lønnsforhandlingene for NJ-medlemmene i NRK ble det brudd fredag kveld. Oppgjøret går nå til mekling om et par ukers tid.

Les også: Norsk Journalistlag brøt forhandlingene med NRK

Uklart om pensjon

Det er uklart om NJ kommer til å fremme noe pensjonskrav i årets hovedoppgjør med MBL. NJ-medlemmer i MBL-området er i en bedre forhandlingsposisjon enn mange andre i privat sektor når det gjelder pensjon. Årsaken er at NJ allerede har regulert tjenestepensjon i sine tariffavtaler.

TALL SOM PÅVIRKER

  • Ifølge Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) var veksten i gjennomsnittlig årslønn fra 2014 til 2015 på 2,8 prosent for lønnstakerne i Norge.
  • TBU anslår lønnsoverhenget til 2016 til 0,7 prosent i gjennomsnitt i de største forhandlingsområdene. Overhenget er den lønnsveksten som vil komme, som resultat av fjorårets tillegg, selv om det ikke gis lønnstillegg i år.
  • Konsumprisindeksen (KPI) økte med 2,1 prosent fra 2014 til 2015, etter en oppgang på 2,0 prosent året før. TBU anslår at KPI vil øke med 2,7 prosent i 2016, inkludert avgiftsendringer.

Tjenestepensjon ble den store nøtten i årets frontfagoppgjør mellom NHO og LO. Det endte med en enighet om at ved at regjeringen – i samråd med partene – skal utrede behovet for å gjøre tilpasninger i lov- og regelverket. Dermed kan det ligge an til at NJ avventer en pensjonsavklaring fra myndighetenes side og heller kommer tilbake til egne krav i kommende oppgjør.

NJ er forberedt på å forsvare opparbeidede rettigheter i år. Det skjer blant annet i form av et krav overfor MBL om strengere vern av lokalavtalene. Kravet kommer som en reaksjon på at ledelsen i Egmont, landets største magasin- og ukebladkonsern, i fjor sommer sa opp lokalavtalen med redaksjonsklubben.

Frilanskrav

Kravet om en styrking av frilansernes forhandlingsposisjon vil også stå sentralt i årets hovedoppgjør i NJ/MBL-området. NJs forhandlingsutvalg er blitt styrket med to representanter fra NJ Frilans. NJ foreslår en revidert rammeavtale for frilanserne.

Frilansernes rettigheter er regulert i den delen av Journalistavtalen som heter Frilansavtalen. NJ Frilans er et lag i Norsk Journalistlag, med rundt 800 medlemmer som ikke er ansatt noe sted.

Les også: NJ vil styrke frilanserne i årets oppgjør

Omlegging av dagens ulempesystem er et annet tema som er aktuelt i NJ/MBL-oppgjøret. Siden NJ fremmet et slikt krav for to år siden har et felles utvalg utredet konsekvensene av å innføre et timebasert ulempetillegg til erstatning for morgen-, kvelds- og helgeskjermingstilleggene.

Powered by Labrador CMS