Aftenposten startet offentliggjøringen av Panama Papers 3. april, som eneste norske mediehus.

Kilden bak Panama Papers håper lovbrudd blir straffet

Åpner for å samarbeide med politi og påtalemyndigheter for å bekjempe bruk av skatteparadiser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den ukjente personen som i fjor ga avisa Süddeutsche Zeitung tilgang til et stort antall dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama, har nå skrevet en uttalelse.

Her begrunnes avsløringen med behovet for å kaste lys over forbrytelser som firmaet og dets kunder i mange land skal ha begått. Kilden hevder å ha et ønske om å samarbeide med myndighetene for å bekjempe kriminalitet knyttet til skatteparadiser.

– Jeg er villig til å samarbeide med politimyndighetene i den grad jeg er i stand til det, skriver kilden.

Samtidig krever kilden at varslere må få beskyttelse mot rettsforfølgelse. I hvilke land det kan bli aktuelt å samarbeide, blir ikke konkretisert.

– Tusener av søksmål

Uttalelsen er sendt til Süddeutsche Zeitung , og også gjengitt i Aftenposten. En journalist i den tyske avisa som over internett har hatt mye kontakt med den anonyme kilden, sier han er sikker på at uttalelsen er skrevet av samme person som skaffet til veie Panama-dokumentene.

De inneholder store mengder informasjon om bruk av selskaper registrert i skatteparadiser. I mange av tilfellene har formålet vært å betale mindre skatt eller holde penger skjult. En lang rekke rike og mektige mennesker er nevnt, og den islandske statsministeren David Gunnlaugsson måtte trekke seg i kjølvannet av avsløringen.

Granskninger

Mange kjente finansselskaper har bidratt til opprettelse av skatteparadis-selskaper, og praksisen er ikke nødvendigvis ulovlig. Myndighetene i en rekke land har likevel satt i gang granskinger for å undersøke om lover og regler er blitt brutt.

– Panama Papers kan resultere i tusener av søksmål og anmeldelser hvis bare politi- og påtalemyndighetene får tilgang til de aktuelle dokumentene, heter det i uttalelsen fra den anonyme kilden.

Økende økonomisk ulikhet

Kilden mener samtidig at mediene som så langt har fått tilgang til dokumentene, har handlet rett når de ikke selv har gitt dem videre til myndighetene.

Journalistene som har jobbet med Panama Papers, vet ikke selv hvem den anonyme personen er. Mossack Fonseca hevder at dokumentene stammer fra datainnbrudd på firmaets servere, og dette er verken blitt bekreftet eller avkreftet av kilden.

I uttalelsen skriver kilden at han eller hun ikke jobber for noen etterretningsorganisasjon eller regjering. Tidligere har vedkommende hevdet å være i livsfare, og at dette er en av grunnene til hemmeligholdet.

Et av problemene med skattepardisene er at de bidrar til korrupsjon og økende økonomisk ulikhet i verden, ifølge kilden. Personen er fornøyd med den offentlige debatten som Panama Papers har forårsaket, og håper på en «digital revolusjon» som kan bedre situasjonen.

Powered by Labrador CMS