Høyesterett. Foto: Glenn Slydal Johansen

Derfor får ikke mediene fotografere jurymedlemmene

Pressens ønske om å fotografere lagrettmedlemmene i Kristin-saken er avvist av Høyesterett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble det kjent at medienes kamp for å få fotografere jurymedlemmene under Kristin-saken ble avvist.

Det var tidligere i august at lagdommer Mette D. Trovik i Borgarting lagmannsrett sendte ut et brev der det kom fram at mediene nektes å fotografere og filme juryen i gjennopptakelsen av straffesaken mot mannen som står tiltalt for drapet på Kristin Juul Johannenssen i 1999.

I brevet skriver dommeren at det ikke bare handler om når retten er satt, men også i det juryens medlemmer beveger seg til og fra retten. Også utenfor Borgartings lokaler i Oslo sentrum.

Det var Norsk Presseforbund ved generalsekretær Kjersti Løken Stavrum og spesialrådgiver Nils E. Øy som klaget inn vedtaket.

Høyesterett fastslår blant annet at domstollovens paragraf 133 gir hjemmel til å forby filming og fotografering av lagrettsmedlemmene også utenfor rettssalen på vei til eller fra forhandlingene. Begrunnelsen for å nekte fotografering av siktede er vern mot identifisering og mot å bli avbildet i situasjoner med redusert selvkontroll.

Domstolens ankeutvalg mener også det er tilstrekkelig åpenhet og offentlighet rundt rettssaken ettersom den går for åpen dører.

Les hele begrunnelsen her.

Kaller begrunnelse oppsiktsvekkende

Spesialrådgiver Nils Øy i Norsk Presseforbund er svært skuffet over avgjørelsen og begrunnelsen.

– Det er mildt sagt oppsiktsvekkende at Høyesteretts ankeutvalg med høyesterettsjustitiariusen går så langt utenfor lovens innhold uten å stille den opp mot Den europeiske menneskerettskonvensjonens artikkel 10, sier Øy.

Høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie sitter i ankeutvalget og leder Høyesterett.

Rådgiveren reagerer særlig på at Høyesterett tolker domstollovens forbud mot fotografering til også å gjelde på vei til eller fra rettssalen.

– Høyesterett strekker paragraf 133.

Øy mener også at det er domstolene selv som har gjort fotografering av jurymedlemmene, altså lagretten, til et tema. Rådgiveren viser til at VG og NTB i sin opprinnelige henvendelse til domstolen ba om å få filme rettssaken på vanlig måte, ikke jurymedlemmene spesielt.

– Det var domstolen selv som la til dette med lagretten. Det er retten selv som har ledet oppmerksomheten til lagretten.

Powered by Labrador CMS