Tom Egeland mener Facebook burde ha redaktører

Foto: Kathrine Geard.

Tom Egeland mener Facebook burde ha redaktører

– Burde ha råd til å holde seg med redaktør.

– Jeg mener Facebook har fått en posisjon som gjør at det burde ha ansvarlige redaktører i alle land der de er representert. De tjener så vanvittig mye penger, at det har de råd til. Dagens Næringsliv er jo for eksempel en dårligere forretning enn Facebook, men dere har jo råd til å holde dere med ansvarlig redaktør, sier forfatter og tidligere journalist Tom Egeland til Dagens Næringsliv.

Den siste uken har Facebook møtt motbør etter at de aktivt har slettet bildet Nick Ut tok av en naken, gråtende Kim Phuc som forsøker komme seg bort fra områder amerikanske styrker bombet med napalm. Etter at Egeland publiserte dette og flere andre bilder og disse ble slettet, tok mange brukere til orde og publiserte også bildet. 

Mediekritiker Sven Egil Omdal ble stengt ute fra profilen hans fram til han kunne garantere for at det ikke var bilder på profilen hans med nakenhet. Nettopp dette siste er stikkordet for hvorfor Facebook velger å slette det ikoniske fotografiet fra Vietnam-krigen. Det bryter med deres retningslinjer. 

Også Journalisten valgte å publisere bildet da vi skrev en lenger artikkel om Facebooks sletting. Det tok seks og en halv time før Facebook slettet posten. Alle tre i redaksjonen måtte garantere for at de ikke hadde bilder med nakenhet. 

LES OGSÅ: Er dette greit, Facebook?

Kanskje enda mer spesielt er slettingen av postdoktor Anine Kierulfs post av en samling bilder hvor hun stilte spørsmålet om også disse ville bli slettet. Posten inkluderte blant annet napalmjenta, Edward Munchs Pubertet og Da Vincis vitruvianske mann. Facebook valgte i tillegg å slette hennes post med en kritisk tekst rettet mot nettsamfunnets sletting av bilder. 

 

Dagens Næringsliv har fått Facebooks kommunikatør Peter Munster i tale, men heller ikke denne gangen klarer han å svare på konkrete spørsmål om slettingene. Til Journalisten har han sagt at vi er hjertelig velkommen til å sitere fra intervjuet han gav i VG tidligere i uken.

Annonser

Ledige stillinger:

Søknadsfrist
27.11.2017
Søknadsfrist
27.11.2017
Søknadsfrist
27.11.2017

Les også

MARIENLYST (Journalisten:) Mener signaleffekten av at NRK ikke vil hjelpe ikke skal undervurderes.

Undersøkelse viser at NRK og VGs valgkampdekning på nett var nesten identiske.

MARIENLYST (Journalisten:) Landsstyret vedtok millionunderskudd i Norsk Journalistlag til neste år.