Det hatr oppstått strid mellom TV 2 og Norsk Skuespillerforbund.

Norsk Skuespillerforbund truer TV 2 med boikott

Mener tv-selskapet forsøker seg på fagforeningsknusing.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Skuespillerforbund har bedt sine medlemmer om å nekte å jobbe på TV 2s neste storsatsing om tv-selskapet ikke aksepterer kollektive avtaler. Det var NRK som først meldte om konflikten, og Klassekampen følger opp saken mandag.

Konflikten dreier seg om en ikke-navngitt dramaserie som produseres for TV 2 av produksjonsselskapet Monster. Stridens kjerne er rettighetsavtaler for blant annet videresending av serien via digitale distributører som Canal Digital og Get.

Skuespillerforbundet mener at TV 2 ønsker å selge dramaserier til tredjeparter som kabelselskaper, uten at skuespillerne får ekstra betalt for det. Forbundet mener TV 2 må forhandle med opphavsrettighetsorganisasjonen NORWACO om en kollektiv avtale. 

– Dette er en klassisk og alvorlig arbeidskonflikt som handler om skuespillernes rettigheter fastsatt i fremforhandlede tariffavtaler, sier Knut Alfsen, leder i Norsk Skuespillerforbund, til NRK.

Alfsen sier til Klassekampen at han oppfatter at TV 2 ønsker individuelle avtaler og forsøker å presse skuespillerne til å sette til side tariffavtaler som sier at de får betalt når produksjoner de har vært med på, sendes på tv.

– Dette minner veldig om et forsøk på fagforeningsknusing. TV 2 forsøker å få produsentselskapet Monster til å sette til side tariffavtalen når de inngår arbeidskontrakt. Hvis ikke, truer de med å trekke finansieringen av tv-serien, sier Alfsen.

TV 2 avviser at de kommer med trusler eller driver med fagforeningsknusing.

– Jeg kan ikke forstå hva Skuespillerforbundet sikter til med påstandene, sier juridisk direktør Tomas Myrbostad i TV 2 til Klassekampen. Han viser til  at det er Monster og ikke TV 2 som er part i forhandlingene.

Powered by Labrador CMS