Tidligere IJ-medarbeider Gunnar Bodahl Johansen mener PFU burde skilles ut i egen stiftelse. Arkivfoto.

Gunnar Bodahl-Johansen mener PFU burde løsrives fra Presseforbundet

Bør gjøres om til stiftelse, skriver etikkrøkteren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I en kronikk i Dagens Næringsliv skriver Gunnar Bodahl-Johansen at PFU ikke burde være integrert del av Norsk Presseforbund, men heller løsrives for å styrke presseetikken.
Han mener utvalget på den måten vil oppnå større tillit blant publikum.

Bakgrunnen for utspillet er kunngjøringen om at Kjersti Løken Stavrum fratrer stillingen som generalsekretær i Norsk Presseforbund. Hun sa for en uke siden opp jobben for å begynne som administrerende direktør i Stiftelsen Tinius, hvor hun har sittet som styremedlem i flere år. Om hun skal løses fra stillingen i oppsigelsestiden, som er på seks måneder, blir drøftet i NPs styremøte førstkommende fredag.

«Når Kjersti Løken Stavrum fratrer, blir Presseforbundet og PFU kvitt en sekretariatsleder som har tviholdt på uakseptable dobbeltroller.» skriver Bodahl-Johansen.

Dele stillingen i to

Den tidligere PFU-sekretæren er langt fra den eneste av Løken Stavrums kritikere. Anders Cappelen har vært sterk kritisk til henne siden hun ble ansatt som følge av at hun ved tiltredelsestidspunktet valgte å beholde sin rolle i Stiftelsen Tinius som kontrollerer Schibsted. Og at hun i tillegg er gift med Nettavisen-sjef Gunnar Stavrum.

– Det høres ut som et fornuftig valg av Løken Stavrum. Fordi det er uholdbart å ha en leder av PFU-sekretariatet som også sitter i et styre som kontrollerer vårt største mediehus. At hun ikke har skjønt det selv før nå, viser at hun har vært uegnet til å ha den rollen, sier Anders Cappelen. Han i lang tid vært kritisk til Løken Stavrums behandling av klager til PFU, og ment hun ikke har hatt den rette habilitet og evne til prinsipiell tenkning, sa Cappelen til Journalisten da nyheten om generalsekretærens jobbskifte ble kjent.

Han foreslår at det ansettes to personer for dagens ene. Den ene leder Norsk Presseforbund, den andre PFU.

Skille ut i stiftelse

Styreleder Gunnar Kvassheim i Norsk Presseforbund sa i forrige uke til Journalisten at den nye generalsekretæren må være uten bindinger. Bodahl-Johansen erkjenner at det kan være langt mellom kandidater som ikke er tilknyttet Schibsted eller Amedia, og som er genuint interessert i presseetikk.

Han mener også at stillingen som generalsekretær er en selvmotsigelsen all den tid personen skal slåss for pressens samlede interesser og samtidig utforme PFU som også feller mediene.

Erfaringene fra andre land, skriver han, er at fungerende selvjustis må være solid forankret i pressen selv.

«Men når redaksjonene integreres i stadig større grad gjennom mediekonsernene, er det nødvendig å styrke PFUs uavhengighet innenfor pressemiljøet. Et grep er å etablere PFU som en stiftelse og samtidig bryte opp samlokaliseringen med Presseforbundet og Redaktørforeningen.»

 

Powered by Labrador CMS