Skatteetaten vurderer å gjøre skattelistene løpende tilgjengelig

Kan gjøre foreløpige skattelister tilgjengelig for både publikum og pressen tidligere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld kuppet Dagens Næringsliv (DN) norske mediers dekning. Mens de fleste redaksjoner ventet på at klokken skulle bli 03 natt til fredag, publiserte DN sin første sak om skatteoppgjøret allerede klokken 19 kvelden før.

Det utløste stor usikkerhet. Hva hadde skjedd? Var det lekkasjer hos Skattedirektoratet som gjorde at DN fikk sakene allerede nå? Nei, svarte sjefredaktør Amund Djuve til NTB. De hadde rett og slett kjøpt data fra et kredittopplysningsselskap.

Bak ideen står reportasjeleder Frode Buanes. Han la fram forslaget i redaksjonen torsdag formiddag og gjentok en metode han benyttet som journalist i Bergens Tidende for fire år siden.

Tidligere ikke utnyttet

Som følge av DNs publisering, gjorde Skatteetaten skattelistene tilgjengelig for pressen klokken 23 torsdag kveld. Fire timer tidligere enn ventet.

– Det er etablert praksis at alle redaksjoner får samtidig tilgang til ligningsdata i skattelistene i oktober hvert år. Nå oppsto en situasjon hvor en avis allerede ettermiddagen før offentliggjøring, gikk ut med ligningsdata for inntektsåret 2015. Vi valgte derfor å fremskynde den planlagte tilgjengeliggjøringen, skriver kommunikasjonsdirektør Mariken Holter i Skatteetaten til Journalisten.

Direktøren skriver at i dette konkrete tilfellet mener de det er uheldig at DN har brukt informasjon hentet fra kredittopplysningsselskap. Hun skriver at det samtidig er bra at DN bidro til å oppklare hvor mediehusets journalister hadde fått dataene fra.

– Journalister har anledning til å gjøre enkeltoppslag hos kredittvurderingsselskaper og slik innhente oppdaterte ligningsdata, men dette er tidligere ikke utnyttet i et slikt regissert forsøk på å komme skattelistene i forkjøpet, skriver Holter.

Som fortalt gjorde Buanes tilsvarende øvelse i 2012 da han skrev om 2011-ligningen til Mohn-familien i Bergen for Bergens Tidende.

Gjøre listene tilgjengelig tidligere

På spørsmål om hvilke konsekvenser DNs kupp vil ha for offentliggjøringen neste år, svarer Holter at de i etaten ønsker å bevare åpenheten rundt skattelistene, og at det er viktig å sikre ryddighet i distribusjon og bruk av opplysningene. Siden det har oppstått det hun omtaler som en ny situasjon, og siden skatteoppgjøret er blitt i økende grad løpende oppdatert, vil det være naturlig med endringer.

– Det kan være naturlig å gjøre en vurdering av om det også skal være en tidligere tilgjengeliggjøring av foreløpige skattelister som kan være søkbare for publikum på skatteetaten.no og til redaksjoner snarere enn å ha én skatteliste og publisering av denne, skriver hun.

– Hvordan påvirker denne handlingen etatens utlevering av tallene til kredittselskapene?

– Det vil også være naturlig å se på distribusjon av skattelister til pressen i sammenheng med utlevering av data til kredittopplysningsvirksomhetene.  

Bedt om møte

Biznode har i etterkant av DNs publisering vært i kontakt med Skatteetaten. I en pressemelding skriver selskapets advokat, Therese Fevang at de vil diskutere med etaten medienes bruk av dataene selskapet sitter på.

– Våre oppdaterte kredittdata har derfor en stor samfunnsmessig nytte. At media også bruker disse dataene kan være en konsekvens vi vil diskutere nærmere med Skattedirektoratet, skriver Fevang.

Etter det Journalisten kjenner til har DN gjennomført søk på i overkant av 100 navn.

Powered by Labrador CMS