– Det er «styrt sluttpakke-uke» i TV 2

Nestleder i Klubb 2, Stein Akre. Foto: Bjørn Åge Mossin

– Det er «styrt sluttpakke-uke» i TV 2

Nestleder Stein Akre og Klubb2 er i gang med å forberede mulige søksmål mot TV 2.

Denne uken har 330 TV 2-ansatte fått beskjed om de fortsatt har jobb i mediehuset. 45 av dem har ikke det, og har fått frist til 27. januar med å takke ja til en såkalt styrt sluttpakke for å unngå å bli sagt opp.

Kuttrunden er en del av innsparingen på 350 millioner kroner som TV 2 varslet i fjor.

Hjerterått

Nestleder Stein Akre i redaksjonsklubben sier at styret der nå har samtaler med de 14 berørte ved Oslo-kontoret. Akre sier han ikke har oversikt over antallet berørte utenfor hans organisasjon, Norsk Journalistlag (NJ). En av sakene dreier seg om en ansatt som har fått beskjed om at jobben er flyttet fra Oslo til Bergen.

– I første rekke er spørsmålet «hvordan går det med deg». Så er det en del formalia. Noen lurer på hvilke rettigheter de har, sier Akre om samtalene de nå fører med medlemmene.

De ansatte deler seg i tre grupper: De som allerede har takket ja til sluttpakketilbudet, de som nå er i tenkeboksen og de som allerede har bestemt seg for å ta ut søksmål dersom de blir oppsagt etter at fristen har gått ut.

– Vi lager mappe på alle sakene nå. Vi samler informasjon om alle, og vil gjennomgå alle sakene i én-til-én-møter med advokatene i NJ. Så gjør vi oss klar for 15-1-møter for de som ikke signerer.

15-1 henviser til arbeidsmiljølovens paragraf 15, 1. ledd, som sier at det må avholdes drøftingsmøte før en arbeidsgiver kan gå til oppsigelse av en arbeidstaker.

Akre er opprørt over prosessen:

– Dette er TV 2s «styrte sluttpakkeuke». Hvis noen hadde blitt sagt opp måtte de vært innkalt til drøftingsmøte. De ansatte har bare fått beskjed om de er med videre, eller ikke. Det er ingen drøfting. Ingen forklaring. TV 2 har gitt seg selv en fripolise denne uken, sier Akre.

Han sier for eksempel at ledelsen ikke har hatt oversikt over sosiale forhold, som først har kommet på bordet nå nylig.

– Dette er en skikkelig lapskaus. Det er er hjerterått, det er ufint. Men det er lov fordi det ikke er oppsigelser.

I tillegg til at mange har fått tilbud om styrte sluttpakker de to siste dagene, er det mange som er lettet over fortsatt å ha jobb.

– De fleste har fått beskjed om at de er med videre. Mange har dårlig samvittighet på vegne av egne kolleger.

Uønsket oppmerksomhet

TV 2s kommunikasjonsdirektør Sarah Willand skriver i en tekstmelding til Journalisten at arbeidsgiveren har stor forståelse for at det å få en negativ beskjed oppleves tøft.

– Vi er derfor opptatt av å ivareta alle medarbeidere i TV 2 på best mulig vis. Vårt ønske er at de som nå ikke fikk det svaret de ønsket seg skal få mulighet til å håndtere denne uten ytterligere ekstern oppmerksomhet, sier Willand.

Annonser

Stikkord:

Ledige stillinger:

Les også

TRONDHEIM (Journalisten): Etter å ha gått gjennom forsideoppslagene om terroristen, kunne Anne Gjelsvik dele bildebruken i fire faser.

Kjersti Løken Stavrum, administrerende direktør i Stiftelsen Tinius, mener mangelen på kvinner i ledelsen er gårsdagens problem som ennå ikke er løst.