Illustrasjonsfoto av det tyrkiske flagget. Foto: Nico Kaiser/Flickr.com

Journalister i retten i Tyrkia

En tyrkisk representant for Reportere uten grenser (RSF) møtte i retten sammen med to andre, tiltalt for å ha drevet med propaganda for PKK.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

RSF-representant Erol Onderoglu, rettighetsaktivist Sebnem Korur Fninanci og journalist Ahmet Nesin møtte i retten i Istanbul onsdag.

De tre er tiltalt for å ha bedrevet «terrorpropaganda» på vegne av det forbudte kurdiske arbeiderpartiet (PKK), etter å ha vært gjesteredaktører for den prokurdiske avisen Ozgur Gundem. Onderoglu sa onsdag at de risikerer 14 år og seks måneder i fengsel. Retten ble hevet fram til 21. mars.

Opprinnelig ble de tre pågrepet i juni, men ble senere frigitt i påvente av rettssaken. Pågripelsen av Onderoglu har skapt internasjonal bekymring for pressefriheten i Tyrkia, og bekymringene har fortsatt å stige siden myndighetene i landet innførte unntakstilstand etter det mislykkede militærkuppet i juli.

Les også: Norge vil følge opp menneske­retts­situasjonen i Tyrkia

Blir verre

Tyrkia ble i 2016 rangert som nummer 151 av 180 land på RSFs pressefrihetsindeks.

– Siden da har situasjonen blitt verre hver eneste dag, sier RSFs generalsekretær Christophe Deloire onsdag.

Samme dag startet også rettssakene mot den tyrkiske sjefredaktøren Can Dündar og journalisten Erdem Gul igjen etter en pause.

Dündar og Gul er anklaget for å ha bånd til den religiøse lederen Fethullah Gülen, som lever i eksil i USA. Erdogan har beskyldt Gulen for å stå bak kuppforsøket, selv om han selv har avvist det.

Les også: Redaktør i opposisjonsavis pågrepet i Tyrkia

Powered by Labrador CMS