Journalisten møter NRK-journalistene (f.v) Runar Henriksen Jørstad, Martin Giæver og Irina Tjelle i Oslo tingrett under Eirik Jensen-saken. Foto: Angelica Hagen.

NRK vil unngå «VM i nerding» i podcasten «Purk eller skurk?»

Uforutsigbart hvor lenge de holder liv i podcasten, men avslører at det kommer minst én episode til.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalisten møter «Purk eller skurk?»-journalistene Runar Henriksen Jørstad, Martin Giæver og Irina Tjelle i Oslo tingrett. Det er pause i Jensen-saken og de har funnet tid til å sette seg ned å snakke om podcasten. Det er ingen tvil om at det er mye arbeid og lange dager som ligger bak. 

De har brukt vanvittig mye tid på research for å kartlegge nettverket både til narkobaronen Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen. De ville finne stemmer som ikke allerede var brukt.

– Vi har plaget en del folk som har lett etter dokumenter i kjellere for oss. Det har vært viktig for å få fram hele bildet, sier Jørstad.

Utfordringen har vært å finne en form som fungerte rett før en rettssak. Jørstad forteller at de måtte gå litt ut av komfortsonen og legge hodet på blokka, nettopp fordi historien skal fortelles på en annen måte enn de er vant til.

For selv om NRK nå satser på dette konseptet, er det ikke mange podcaster i NRK som lages som podcast. Det er ofte radioprogrammer som blir gjort om.

Les også: Google hjalp Sonja Holterman med å få tilgang til informasjon om overgrepsdommer

SLIK STARTET ARBEIDET: 

Det var redaksjonsleder Ingunn Andersen i NRK som hadde ideen om å lage en NRK Nyheter-podcast i fjor vinter. En idé hun delte med krimreporter Runar Henriksen Jørstad

Jørstads umiddelbare tanke var at det var helt umulig å få til en slik serie på Jensen-saken rett før en rettssak, men lot seg overtale mot at han fikk med seg et team på arbeidet.

Dermed kom radioreporter Irina Tjelle og TV-reporter Martin Giæver inn i bildet november 2016.

Minst én episode til

Giæver forklarer at de fant ut tidlig at det fungerte godt å ha en programleder som driver saken framover, men at han tror at det har vært utfordrende for Jørstad, som fikk rollen, å by på seg selv i større grad enn i vanlig nyhetsformidling. 

– Ja, jeg synes det var veldig vanskelig i starten. «Hvor mye skal man gi av seg selv?». «Hvilken tone skal man ha?». Jeg har jo gått rundt og tenkt på denne saken kjempelenge, så jeg ville få med lytterne på den grublingen og den tankevirksomheten, uten at jeg skal være en hovedperson. Det tror jeg vi har fått til, svarer Jørstad.

Målet for podcasten har vært at de som ikke er kriminteresserte skal høre på fordi det er en interessant historie. Det NRK-journalistene ønsker er å la lytterne bli kjent med Jensen og Cappelen uten at de skal forhåndsdømme.

Det er første gang NRK lager podcast på en løpende nyhetssak. Hvor lenge de holder liv i «Purk eller skurk?» er uklart. Men at det minst kommer en episode til er sikkert.

Mange reaksjoner

Tilbakemeldingene har ikke latt vente på seg og programlederen har blitt kontaktet av hundrevis av lyttere. De fleste tilbakemeldingene applauderer at NRK-journalistene tar med lytterne ut på jakten etter informasjon.

– Det er en del av journalistikken man ikke viser fram så ofte. Den biten med frustrasjon, gjentatte forsøk på å få tak i folk og research, sier Tjelle.

NRK-journalistene får også tilbakemeldinger fra ungdomskolelærere om skoleklasser som hører på «Purk eller skurk?» i undervisningen. Derfor skal de reise rundt til skoleklasser og fortelle om arbeidet. 

– Vi har ikke gjort dette før. Vi har hørt på podcaster, men vi kan jo ikke lage dette. Vi har ingen oppskrift på «sånn lager du podcast», så det er litt rart at det likevel fungerer så godt, sier Giæver.

Les også: Milda Melland og Janne Amble Haugan tar knekken på egne fordommer i Insider FEM

Kildearbeid

For å få ekskriminelle og andre til å stille til intervju i podcasten har de vært tydelige på at dette ikke er «hard news»,  men et ønske om å få fram begge sider av Jensen-saken. 

– Det er lettere å få folk til å snakke når du kommer med en liten radio-opptaker enn et stort kamera. Det har også vært en fordel at det her er et større prosjekt og intervjuobjektene dermed blir en liten brikke. 

De har brukt mye tid på å møte aktuelle personer uten opptaker for å bygge tillit. Cappelen og Jensen har de hatt dialog med over lang tid, men ingen av dem ville stille til intervju i starten.

– Da hadde vi to hovedpersoner som ikke ville snakke. I lang tid visste vi ikke hva vi skulle fortelle, fordi ingen ville være med. Det var ganske håpløst i begynnelsen. 

Men etter gjentatte forsøk fikk de både Cappelen og Jensen i tale.  

– Voldsom entusiasme

Journalistene har i arbeidet med «Purk eller skurk?» i større grad enn tidligere vært avhengig av samarbeid. Selv om Giæver med et smil avslører at han har kranglet litt med kollega Jørstad.

– Det er fort gjort at det hadde blitt VM i nerding om vi skulle laget denne podcasten for det miljøet som er her i tingretten. Irina og jeg har vært i retten før, men jeg har vel egentlig aldri vært interessert, og heller tenkt at sånne Runar-folk har vært litt nerdete som tenker så mye på disse sakene. Men nå drømmer jeg jo selv om Cappelen om natta, ler Giæver.

– Martin synes det var kjempekjedelig å jobbe med dette i starten, påpeker Jørstad, og Giæver svarer:

Martin Giæver og Runar Henriksen Jørstad i Oslo tingrett for å følge Eirik Jensen-saken. Foto: Glenn Slydal Johansen. 

– Du blir jo interessert etter hvert som du jobber med noe, men Runar var helt på nerdestadiet. Så skal det jo sies at må du velge én rettssak å reise på, må det jo bli denne. Men jeg synes det er litt voldsom entusiasme på krimgjengen her i tingretten. 

Powered by Labrador CMS