Martine Lunder Brenne skulle gjerne sett overskriften om at Hillary Clinton vant USA-valget likevel

Martine Lunder Brenne leder VGs MinMote. Foto: Olengh
Morgenrutinen:

Martine Lunder Brenne skulle gjerne sett overskriften om at Hillary Clinton vant USA-valget likevel

– Ikke bare hadde det vært en gledelig nyhet for verden, men mildt sagt en tabloid gavepakke for oss som finner gleden i sånt.

I påskeuken publiserer Journalisten «Morgenrutinen» på de svarte dagene. I spalten stiller vi de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen. 

Martine Lunder Brenne er leder i MinMote. Hun tok over stillingen etter Sonja Huanca Vold i februar i fjor. Lunder er journalistutdannet fra Volda og har jobbet i VG siden 2011, først som rampelys- og nyhetsjournalist, senere som journalist i MinMote. 

Les alle «Morgenrutinene» her.

– Kaffe eller te? 

– Kaffe, alltid. Hadde nylig et prosjekt på MinMote, der jeg kuttet kaffe i en måned for å få finere hud og sove bedre. Hadde absolutt null effekt, så dagens første kopp drikker jeg med den største glede.

– Hva har du på nattbordet?  

– Akkurat nå, boken «A little life», briller og en utslitt utgave av «Karius og Baktus» som datteren min så å si har bladd i stykker.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag? 

– Det er veldig vanskelig å si, men at det var en feil i stemmetellingen i USA hadde jo vært en god start. Altså at Hillary egentlig vant. Ikke bare hadde det vært en gledelig nyhet for verden, men mildt sagt en tabloid gavepakke for oss som finner gleden i sånt.

– Hvor leter du etter gode saker?

– Over alt! Norske og utenlandske nettsteder (elsker Buzzfeeds måte å presentere på, og Vox måte å gjøre tunge temaer lettfattelige for eksempel), og selvsagt nisjesteder for det jeg jobber med: Mote og Reise. Er veldig inne i sistnevnte om dagen, og kan drømme meg helt bort både hos Vogue Livings reiseseksjon og Travel+Leisure. De lager fantastisk delikat reisestoff. Men først og fremst får jeg jo inspirasjon til gode saker av mennesker jeg møter og snakker med.

– Om du kunne velge hvem som helst: Hvilken person ville du helst spist frokost med og hvorfor? 

– Jeg synes det er så vanskelig med sånne spørsmål, og begynner med én gang å tenke «er det lov å velge personer som er døde?», «i fengsel?», «forsvunnet?», og så videre, for å gjøre det mest mulig vanskelig for både meg selv og spørsmålsstiller. Men nå skal jeg skjerpe meg og bare ta utgangspunkt i at man skal velge noen som lever  i alle fall. Da ville jeg kanskje valgt Ezra Klein, fordi jeg synes han har gjort fantastiske ting med Vox og tatt «forklarende journalistikk» til et nytt nivå – det skulle jeg gjerne hørt og lært mer om. Pluss at jeg tror han er en ålreit person å spise frokost med, han høres så sympatisk ut på podcasten i alle fall, ha-ha. Eller Lena Dunham, som jeg generelt forguder.

– Hvordan reiser du til jobb og hvilke medier har du vært innom før du ankommer arbeidsplassen?   

– Jeg går som regel, og har sjeldent rukket å bruke annet enn mobilen før jeg kommer. Der har jeg sjekket gårsdagens tall for MinMote og VG Reise, scrollet meg gjennom VG-appen og et par andre norske nettaviser, Facebook, Instagram og Snap. Også hører jeg gjerne på podcast på vei til jobb.

– Hva er ditt viktigste verktøy i jobben?

– Fryktelig vanskelig spørsmål, men mobilen kanskje? Der kan jeg i prinsippet gjøre alt, og først og fremst kommunisere, som er en viktig del av hverdagen min.

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier? 

– Det er mange ting vi kan bli bedre på, og de fleste av oss gjør feil iblant, men jeg bruker veldig lite tid på å irritere meg på generelt grunnlag over norske medier.

– Hva blir viktig for utførelsen av journalistyrket framover? 

– Sikkert mange riktige svar her, men tenker umiddelbart det er usedvanlig viktig at vi finner flere og nye forretningsmodeller som gjør at vi både kan lage god journalistikk og finansiere den.

– Om du kunne gå tilbake i tid og møte deg selv som tenåring. Hvilke råd hadde du gitt?

– Ikke bruk så mye tid på å tvile på om det er plass til flere journalister. Visst er mediehverdagen tøff, og det er mange om beinet, men mediene kommer ikke til å slutte å eksistere med det første. Og det vil alltid være muligheter for innovative og flinke folk.

– Hva er mediebransjens største utfordring akkurat nå?

– Som nevnt i forrige punkt at vi er i en kamp mot klokka om å finne nye inntektsstrømmer og generelt måter å drifte på. Og fra et helt annet perspektiv er det jo urovekkende at en av verdens mektigste menn har gått til krig mot pressen med konstante anklager om «fake news» og «fake media», for å rive ned pressens troverdighet.

– Hva er ditt forhold til emojies og hvilken bruker du mest?

– Elsker dem, kunne kommunisert utelukkende med emojis. Bruker mest gult hjerte, apen som holder seg for øynene og den emojien som holder på å le seg hjel. Ser at rødvinsglasset også ligger høyt på listen når jeg tar opp mobilen her.

– Når logger du av for kvelden? 

– Tidlig. Er egentlig ganske a-menneske, og elsker å legge meg tidlig med en bok eller Ipad. Det er også litt fordi jeg legger meg vel vitende om at jeg kanskje skal opp om noen timer når datteren min våkner og forlanger et eller annet, da. Så i ti-tiden kanskje!

Annonser