Terje Bringedal har nominert Cicilie S. Andersen i World Press Photo Masterclass

Cicilie S. Andersen frilanser som fotojournalist, til blant andre danske Politiken. Foto: Mads Høbye.

Terje Bringedal har nominert Cicilie S. Andersen i World Press Photo Masterclass

Omtaler fotografen som et av de største talentene han har sett på mange år.

Det er i år 187 nominerte fra 68 land til Masterclass. 75 kvinner og 112 menn. Det er en økning fra fjoråret. 

Det er talenter under 32 år som har blitt nominert av 114 utvalgte internasjonale fotojournalister og bilderedaktører. Nominatorene kan foreslå opp til to unge fotojournalister hver. De nominerte må sende inn en portfolio som blir gjennomgått av en jury. I april blir det offentliggjort hvem som blir de 12 utvalgte. Disse blir invitert til Masterclass i Amsterdam i september. 

Terje Bringedal har vært nominator for World Press Photo Masterclass i over ti år. Hvert år velger han ut fotojournalister han mener fortjener en plass i den gjeve konkurransen. 

I fjor nominerte han Kyrre Lien og Line Ørnes Søndergaard - der sistnevnte faktisk ble en av de 12 utvalgte. 

Terje Bringedal har vært nominator for World Press Photo Masterclass i over ti år. 

Nominerer kun en person

I år har han kun nominert én person, den 25 år gamle frilanseren, Cicilie S. Andersen. Hun har gått fotojournalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og også jobbet for blant andre Politiken.

– Hun er en av flere sterke kvinnestemmer vi har her til lands, litt samme type som Line Ørnes Søndergaard. Det er tydelig at hun, som Søndergaard, har nytt godt av utdanninga på HiOA med Per Anders Rosenkvist og Bernt Eide, men først og fremst læringsprossesen ved å jobbe i Politiken. Politiken har jo en av Europas sterkeste og beste avdelingsledere i Thomas Borberg, en personlighet som brenner for pressefotografiet, sine fotografer og ikke er opptatt av egen posisjon.

– Hvorfor har du i år bare valgt å nominere én person, når du kan nominere to?

– Det er ikke vits å nominere to, om du bare har ett navn du har tro på. Ingen andre nådde helt opp. Men så har jeg noen navn liggende, som jeg følger med på, og kanskje vil nominere neste år. 

Kommende stjerne

Masterclass er for fotojournalister som har en egen stil som kan utvikles videre, forklarer Bringedal. Derfor falt valget på Andersen, som han mener lager helt spesielle ting. 

– Jeg er veldig imponert over henne. Hun er ung og har ikke holdt på lenge. Men hun er et av de største talentene jeg har sett på mange år. Virkelig en kommende stjerne. 

Bringedal forklarer at du som seer må tenke og bruke tid når du ser bildene hennes. Hun krever litt av deg. Og når du får avisleseren til å stoppe opp ved fotografiet ditt, leder du allerede 1-0, påpeker han. 

Om Andersen kommer til å bli trukket ut blant de 12 utvalgte, er umulig for Bringedal å si, men han har stor tro på henne. Han viser til at det uansett er fint å ha en nominasjon på CVen. 

Forsøker å eksperimentere

Cicilie S. Andersen, som er bosatt i Danmark, skriver i en e-post til Journalisten at hun synes det er utrolig spennende og totalt uforventet å bli nominert. Spesielt når hun ser på listen over de andre nominerte. Det er så mange navn der hun ser opp til som fotografer. Hun trekker fram Katinka Hustad og Adrian Øhrn fra Norge, og danske Marie Hald.

Hva som kjennetegner henne som fotojournalist, synes hun det er vanskelig å svare på.

– Jeg er nok som de fleste andre fotojournalister, bare generelt nysgjerrig som person - og veldig glad i å møte menneskene verden har å by på. 

– Bringedal trekker fram din særegne stil - hvordan jobber du for å dyrke denne? 

– Jeg føler egentlig fortsatt at jeg kommer rimelig fersk fra skolebenken - og håper vel at jakten på egen stil og uttrykk bare fortsetter langt inn i fremtiden og, forhåpentligvis, aldri tar slutt. Men skal jeg si noe, må det være at jeg forsøker å aldri slutte og eksperimentere, gjøre feil og leke med eget fotografi. Ting kan fort bli veldig seriøst.

Se listen over alle nominerte her.

Annonser

Les også

Reportasje:

SANDNESSJØEN (Journalisten): Helgelands Blad holder til i et hus fra 1920 med eget trykkeri.

STORTINGET (Journalisten:) Partiets nye mediepolitiske talsperson sier han vil legge vekt på å lytte til mediebransjeaktørene.

Forlater Rema 1000 etter mindre enn ett år.