#njlm17:

Gunnar Kagge er for økt kompetanse, men mener det brukes feil. Foto: Angelica Hagen

Gunnar Kagge vil at NJ skal sørge for at arbeidsgivere følger opp sitt ansvar for kompetanseøkning

FORNEBU (Journalisten): Vil at klubbene skal legge til rette for at medlemmer får den kompetansen de trenger for å henge med i tiden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med landsmøtets vedtak)

Klubbleder Gunnar Kagge i Aftenposten mener Norsk Journalislag (NJ) må være tydeligere på at arbeidsgiverne skal følge opp sitt avtalefestede ansvar for kompetansekartlegging. 

Derfor foreso han på landsmøtet at NJ presiserer dette i tiltaksplanen for de neste to årene. Tiltaksplanen består av de oppgavene NJ skal prioritere høyest, og som alle tillitsvalgte skal arbeide etter.

Kulepunktene som bygger på Kagges innspill endte opp slik da landsmøtet vedtok tiltaksplanen torsdag formiddag:

* Sikre konkurransedyktige lønns- og arbeidsbetingelser og tariffavtaler som gjør yrket attraktivt.

* Jobbe for at arbeidsgiverne følger opp sitt ansvar for kompetanseutvikling.

Se hele Journalistens dekning av landsmøtet 2017. 

Forbundet med nedbemanning

Kagge utdyper overfor Journalisten at forslaget hans kommer på bakgrunn av at journalistene møter nye krav - og at jobben utvikler seg - hele tiden.

Han mener det er fint med nye oppgaver og utfordringer, men oppfatter at mange redaksjoner opplever at kompetansekartlegging brukes i negativ sammenheng, gjerne i forbindelse med nedbemanning. 

– Kompetanseøkning er en god ting. Men mange opplever at kompetansen deres kun kartlegges i forbindelse med at redaksjonen skal nedbemanne. Jeg ønsker med forslaget at bedriftene skal bruke kompetansekartlegging til det som det skal. 

 Hvordan skal NJ sikre dette i praksis?

– NJ må i større grad gi klubbene støtte i arbeidet og ta dette opp med arbeidsgiverne. Klubbene må ta kompetanse på alvor og legge til rette for oppfølging og ressurser. 

Kagge påpeker også at journalistene selv også må være flinke til å følge opp. Det hjelper ikke å skylde på ledelsen, om du ikke tar initiativ selv. 

Støtte 

Forslaget fikk stor støtte på landsmøtet, blant andre fra landsstyremedlem Håkon Okkenhaug og påtroppende nestleder Dag Idag Tryggestad

På talerstolen oppfordret Tryggestad alle medlemmene til å etterlyse kompetansetiltak og jage kompetanse helt til det brukes til å heve journalistikken. 

– Det må bankes inn og vi må kjøre et knallhardt kompetanseløp, sa han. 

Okkenhaug mener norske medier har verdens beste kompetanseordninger, men at ikke alle benytter seg av de kurs som tilbys.

Han også påpeker at det er viktig at hver enkelt medarbeider oppdaterer seg, slik at kompetansekartlegging kun brukes i nedbemanning. 

Avtroppende leder Thomas Spence i NJ poengterte også arbeidsgiveransvaret sterkt i debatten om nedbemanning tidligere onsdag. 

Powered by Labrador CMS