Morten Stokstad får utslett av journalistikk basert på hva folk melder på Twitter

Morten Stokstad er sportsjournalist i VG. I helgen vant han Skup-diplom. Foto: Privat.
Morgenrutinen:

Morten Stokstad får utslett av journalistikk basert på hva folk melder på Twitter

– De beste sakene og historiene fortelles ikke fra desken. 

Hver tirsdag og torsdag framover vil Journalisten publisere «Morgenrutinen», der vi stiller de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen. 

Se alle «Morgenrutinene» her.

Morten Stokstad er sportsjournalist i VG. Han jobber for tiden i VGTV-Sporten med Discovery-samarbeidet. Leder daglige sportssendinger og reportasjer med ekstra fokus på Eliteserien. Han har tidligere jobbet i Romerikes Blad, NRK og TV 2. Under Skupkonferansen i helgen vant han Skup-diplom for «Åpenheten i idretten». (Se Journalistens Skup-dekning her.)

– Kaffe eller te?   

– Kaffe. 

– Hva har du på nattbordet?   

– Ryddet litt gamle esker her om dagen, og kom plutselig over Lucky Luke-samlingen. Tok med meg bladet der western-helten møter Billy The Kid. Er over middels interessert i amerikansk historie og var innom graven til Billy The Kid i Fort Sumner, New Mexico, for en del år siden. Så da måtte jeg gjenoppleve tegneserieutgaven til fantastiske Goscinny og Morris. Jeg har for øvrig autografen til begge to.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag? 

– Vi får gå for den noe urealistiske: «Terrorfaren er over - alle er blitt venner»  

– Hvor leter du etter gode saker?

– Jeg liker best å gjøre det på den gamle og beste måten: Prate med flest mulige kilder. Jeg holder meg selvsagt oppdatert ved hjelp av sosiale medier og andre nyhetskilder, men synes «Twitter-journalistikken» har fått alt for stor plass. Ikke minst i sportsjournalistikken. Jeg får stort slett utslett av journalistikk basert på hva folk melder på Twitter.

 – Om du kunne velge hvem som helst: Hvilken person ville du helst spist frokost med og hvorfor? 

– Paul McCartney. Men han måtte ha tatt med seg gitaren. Så skulle vi tatt en øl som forhåpentligvis hadde blitt til flere mens vi sang og spilte oss gjennom hele Beatles-katalogen. Vi skulle ha grått litt for John Lennon til In My Life. Fått med nabobordene på allsang til Hey Jude. Så skulle vi ha avsluttet med While My Guitar Gently Weeps for å hylle George Harrison. Da tror jeg vi hadde reist oss begge to. Jeg hadde lagt den ene armen over skulderen til Paul mens jeg sang og han spilte verdens kuleste låt på gitaren sin. Men det er vel for mye å be om.

– Hvordan reiser du til jobb og hvilke medier har du vært innom før du ankommer arbeidsplassen? 

– Tog fra Lillestrøm hvis jeg jobber dagvakt. Bil hvis kveld eller helg. Starter alltid dagen med vg.no og de sakene som frister via Twitter-feeden min.

– Hva er ditt viktigste verktøy i jobben? 

– Mobiltelefonen og mitt journalistiske hode.

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?  

– At vi er mindre ute i felten enn før. De beste sakene og historiene fortelles ikke fra desken.

– Hva blir viktig for utførelsen av journalistyrket framover?  

– Å beherske flere funksjoner. Jeg jobber på VGTV nå, men er opptatt av å få skrive bokstaver også. Det betyr at jeg ofte både intervjuer, filmer og redigerer lyd og bilde - i tillegg til å skrive, og gjerne ta noen stillbilder også. Ikke optimalt for hvert enkelt sluttprodukt, men sånn er det blitt. Uansett: Den beste historien trumfer alt. Det vil gjelde også i fremtiden.

– Om du kunne gå tilbake i tid og møte deg selv som tenåring. Hvilke råd hadde du gitt? 

– Jeg ville ha foreslått at jeg i det minste burde tatt ferdig historie grunnfag da jeg begynte i VG som 19-åring. Men jeg hadde nok ikke latt meg overtale. Det var dette jeg ville. 

– Hva er mediebransjens største utfordring akkurat nå? 

– Bærekraftige forretningsmodeller.

– Hva er ditt forhold til emojies og hvilken bruker du mest? 

– Det hender at jeg slenger på en knyttneve hvis jeg føler at det skaper god og riktig stemning, men ellers er jeg nøktern i bruken.

– Når logger du av for kvelden?  

– Ofte såpass sent at jeg er litt for trøtt når jeg må opp. Litt etter midnatt.

Annonser