Skjermdump fra Aftenpostens sak publisert 12.01. En halvtime før lokalavisene fikk tilsendt forslaget.

Byrådet forsvarer lokalavis-utestengelse med at Aftenposten kanskje er Oslos største lokalavis

Men svarer ikke på Journalistens spørsmål om hvorvidt en slik utestengelse svekker lokaldemokratiet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Forrige uke tok journalist Vidar Bakken i Akersposten kontakt med byrådslederens kontor for å høre om Akersposten, Norde Aker Budstikke og Sagene Avis kunne få høringsutkastet til ny Kommuneplan på forhånd mot sperrefrist. Han ble da henvist videre til byrådssekretær Åsmund Strand Johansen for finans. Han skulle sjekke om det var slik at høringsutkastet kunne sendes med sperrefrist og ville komme tilbake om det var slik.

Da torsdagen kom og Bakken ikke hadde hørt noe, forsøkte han å kontakte Johansen, men fikk ikke svar. Derfor ringte han for sikkerhets skyld presseansvarlig Kristine Langfjord hos byrådsavdeling for byutvikling.

Torsdag klokken 12.35 fikk redaksjonen pressemeldingen på e-post. Da hadde allerede Aftenposten publisert saken «Byrådet vil fortette flere områder i Oslo vest. Se om nabolaget ditt står på listen» klokken  12.01. 

Stenges ute 

Dette reagerer lokalavisene på. I et innlegg hos Akersposten skriver Nordre Aker Budstikke, Sagene Avis og Akersposten at byrådet i Oslo stenger dem ute. Bakken sier til Journalisten at han mener dette er en undergraving av lokaldemokratiet. 

Han synes det er oppsiktsvekkende hvordan Raymond Johansen kan snakke om hvor viktig lokalavisene er, for så å gi ekslusivitet til Aftenposten. Han reagerer også på at Aftenposten har saken bak mur.

– Dette er triste greier. Jeg kjenner jeg blir forbannet, sier Bakken. 

Dette er ikke første gang byrådet i Oslo gir Aftenposten eksklusivitet. I desember ga byrådssekretær Anja Bakken Riise for miljø og samferdsel avisen eksklusivitet på «søppelsaken» - noe som fikk Dagsavisen til å reagere kraftig. Da beklaget Bakken Riise for hvordan hun håndterte saken. 

At de dermed igjen gir eksklusivitet på denne måten til Aftenposten, mener Akersposten-journalisten er helt utrolig.

Oslos største lokalavis

Byrådssekretær Rasmus Reinvang skriver i en e-post, via pressekontakt Kristine Langfjord, at alle medier fikk tilgang til forslaget til kommuneplan da det ble publisert etter behandling i byråd på torsdag. 

Aftenposten fikk tilgang til materialet noe tidligere, da dette er en sak av byomfattende interesse, som Aftenposten selv ønsker å dekke utførlig, forklarer han. Han trekker fram at da nåværende kommuneplan ble vedtatt var det mange som ikke fikk med seg detaljene. 

– Vi har nå vært opptatt av å sikre at alle byens innbyggere får informasjon om det nye forslaget som nå ligger til høring. Aftenpostens nedslagsfelt er omfattende og dekker hele byen og er kanskje i praksis Oslos største lokalavis.

Han mener det er viktig å understreke at dette kun er et forslag. Byrådet er glad for at alle lokalaviser i Oslo, i likhet med Aftenposten, har samme engasjement for å dekke innholdet i høringsrunden. 

– Vi ser fram til de områdevise møtene som arrangeres i løpet av mai og håper at lokalavisene er like engasjerte i å dekke disse. Byrådet stiller seg selvfølgelig til disposisjon til intervjuer, spørsmål og bakgrunn om denne saken. Byrådet ønsker en god og nær dialog med lokalavisene, skriver Reinvang. 

Byrådet har ikke svart på Journalistens spørsmål om hvorvidt Raymond Johansens «kjærlighet» til lokaljournalistikken er tomme ord eller om en slik forfordeling svekker lokaldemokratiet. 

Nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i Aftenposten forklarer at avisen som vanlig har drevet kildearbeid mot byrådet en stund fordi de visste forslaget til kommuneplanen skulle komme. Hun bekrefter at avisen ble tilbudt å få forslaget på forhånd mot sperrefrist, men opplyser at det ikke var noe krav om eksklusivitet fra Aftenpostens side. 

Kritikkverdig

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening sier at det tidligere også har vært flere eksempler på «eksklusivitet» eller forskjellsbehandling fra departementenes side, til dels på måter som er lovstridige.

Arne Jensen i Norsk Redaktørforening.

– En kommune eller en annen offentlig etat kan selvsagt «selge inn» saker til medier de regner med å få gjennomslag hos. Så kan man diskutere om det er bra eller ikke. Men det de ikke kan gjøre, er å nekte et medium innsyn i eller tilgang til et offentlig dokument, så lenge de har allerede har gitt det til et annet medium. Det er eklatant lovstridig og sterkt kritikkverdig, sier Jensen.

Ekstra spesielt mener Jensen det blir at dette skjer med et byråd hvor byrådslederen, før han tok over, gikk ut med sterke ønsker om mer journalistikk på Oslo kommune.

– Han vil sågar bidra med stipender for å få det til. Når man da i neste omgang legger hindringer i veien for Oslos lokalaviser, som har klare ambisjoner om nettopp å lage slik journalistikk, så fremstår byrådslederens tidligere formuleringer som tomme ord.

Powered by Labrador CMS