Journalistene Marianne Solheim Rotihaug (t.v.) og Christina Cantero har jobbet med prosjektet i Fjordenes Tidende. Foto: Janne Weltzien Listhaug

Lokalavisen Fjordenes Tidende heier på damene

Med prosjektet «Likestilt» er kvinneandelen i avisen økt kraftig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I februar hadde lokalavisen Fjordenes Tidende tre ganger så mange menn på forsiden av avisen som kvinner. I løpet av én måned greide de å øke antall kvinner på forsiden betraktelig; fem av til sammen åtte oppslag på forsiden hadde kvinnelige kilder. 

Redaksjonen startet å planlegge prosjektet «Likestilt» i januar. De ønsket å sette søkelyset på kvinners hverdag i 2017.

Målet er at hver eneste papirutgave i mars skulle ha en kvinnelig kilde som hovedoppslag på forsiden. Prosjektet fikk redaksjonen til å tenke; «Er balansen god nok?». Gjennom tidligere aviser så de at det var menn som dominerte. 

Ansvarlig redaktør Erling Wåge i Fjordenes Tidende forteller at å ha kvinner på forsiden ikke er noe poeng i seg selv, men at de ville finne saker som kvinner står for.

Nå som mars er over har det haglet med gode tilbakemeldinger til avisen, og de vil fortsette å jobbe med å få flere kvinner på redaksjonell plass.

Les også: Ikke bare er det langt færre kvinner, men sannelig er de yngre og tjener dårligere enn sine mannlige kolleger også

Erling Wåge er ansvarlig redaktør i Fjordenes Tidende. Foto: Fjordenes Tidende.

Bevisstgjøring

Dette har ført til en bevisstgjøring i redaksjonen. Men de har også lært noe; for det tar lengre tid å få tak i kvinnelige kilder, særlig om det er en sak av stor betydning.

– Det er lett å velge enkelt. Det gjorde vi tidligere. Nå forsøker vi i større grad å få tak i en kvinne, sier Wåge.

Han tror at likestilling er noe vi tar litt for gitt i dag. Derfor håper han at oppslagene på kvinner har fått en effekt utad. Han påpeker at avisen ikke ønsker å være en ren kvinneavis, men han håper stuntet har gjort lokalsamfunnet mer bevisst og at flere kvinner vil si ja om de blir spurt om å stille til intervju. 

– Vi er en liten redaksjon. Vil vi klare å få en kvinnelig kilde på en nyhet som må raskt ut? Det gjenstår å se. Det koster mer arbeid å få tak i kvinner.

Redaksjonen i Fjordenes Tidende består av tre kvinnelige og to mannlige journalister, samt Wåge som er redaktør. Avisa kommer ut tre ganger i uken og dekker kommunene Vågsøy, Selje, Bremanger, Eid og Vanylven.

Topptung 

Forsker Elisabeth Eide ved Høgskolen og Akershus (HiOA) forklarer at det er mange grunner til at det er flere menn enn kvinner i avisene. Det ene er at kvinner kanskje er strengere med seg selv. Det er mer jantelov når det gjelder kvinner som eksponerer seg. Noe som er styrket i sosiale medier. Forskeren forklarer at undersøkelser viser at både kvinner og menn blir trakassert i sosiale medier, men kvinner er i større grad utsatt for seksuell trakassering. 

Eide presiserer derimot at hun ikke tror hovedproblemet ligger i at kvinner ikke vil stille til intervju, men at redaksjonene ikke er flinke nok til å finne de som vil. 

– Redaksjonene tenker tradisjonelt og topptungt. Og det er veldig ofte menn som sitter på toppen.

Hun mener mediene i større grad bør velge å intervjue de som sitter litt lengre nede i samfunnet. Men mange vanlige ansatte har ikke lov til å uttale seg. Det mener hun er et ytringsfrihetsproblem.

Forskeren er klar på at det burde være mulig med 50-50 av kvinnelige og mannlige kilder i mediene. Det er noe redaksjonene bør streve etter. Hun tror at det å sette dette på agendaen i redaksjonene er viktigst.

– Da vil du alltid finne kvinner som ikke vegrer seg, sier hun. 

Powered by Labrador CMS