Flest svarer galt på NRK Betas kommentarquiz

Spørsmålene er for vanskelig for brukerne. Det gjør noe med debatten hos NRK Beta.

Flest svarer galt på NRK Betas kommentarquiz

Skulle gjøre det litt vanskeligere for dem som ville delta i kommentarfeltet.

Meningen er at spørsmålene i NRK Betas kommentarquiz skal være enkle å svare på, så lenge du har lest artikkelen du ønsker å kommentere først. Likevel har flesteparten av de som har prøvd seg på kommentarenquizen hittil svart feil.

Men hensikten har ikke vært å gjøre ting vanskeligere for de som vil delta i kommentarfeltet.

Funksjonen fungerer slik at når quizen er aktivert i kommentarfeltet, må leseren svare riktig på tre spørsmål om saken de nettopp har lest før det blir mulig å poste innlegg i kommentarfeltet. Hvis leseren svarer feil kan hun eller han derimot prøve igjen, og holde på helt til spørsmålene er riktig besvart. Kommentarquizen ble første gang lansert i februar. 

Journalist Ståle Grut i NRK Beta har vært ned på å
implementere kommentarquizen. Foreløpig har flest svart feil.

Siden 1. mars har det blitt registret 4.039 forsøk på ta kommentarquizen hvorav 3.192 har inneholdt feil svar og 847 har vært korrekt. Ifølge NRK Beta virker tallene veldig preget av at folk har testet ut funksjonaliteten, særlig i starten.

– Vi prøver å ha enkle og nøytrale spørsmål. Vi ønsker ikke å stenge noen ute, sier journalist i NRK Beta Ståle Grut. Han har vært med på å implementere løsningen, og opplyser at selve utviklingsarbeidet tok ganske kort tid.

Ønsket mer saklige debatter

Kommentarquiz-tjenesten ble lansert i februar i år og er et forsøk på at ikke kommentarene som blir publisert i nettstedets kommentarfelt skulle skli ut i alle retninger.  Tilbakemeldingene på quizen har vært positive, og kommentarquizen ser ut til å ha blitt tatt godt imot. Også internasjonalt har kommentarquizen fått en del oppmerksomhet og blant annet Nieman Lab har publisert en artikkel om løsningen,

– Dette er en slags fartsdump som vi har lagt inn for folk som ikke har lest saken og kommenterer i kommentarfeltet. Vi ønsker med det å sørge for at alle er på samme side og at alle har lest det samme for å bidra til en mer fruktbar diskusjon, forklarer Grut.

Han understreker at NRK Beta ønsker å ha et åpent kommentarfelt døgnet rundt. Bortsett fra for NRK Ytring, som også lar kommentarfeltene være åpne, er de i NRK lukket.

Åpen kildekode

Kommentarquiz-funksjonaliteten er publisert som åpen kildekode, noe som innebærer at hvem som helst kan bidra og bruke den på sitt eget nettsted. NRK Beta opplyser at en del folk allerede har videreutviklet koden bak, men redaksjonen har ikke selv endret koden på sitt nettsted nevneverdig siden lanseringen.

Så langt er kommentarquizen et eksperiment, og ifølge Grut er det ikke blitt tatt stilling til om quizløsningen skal bli permanent.

Han påpeker at alle journalistene som jobber i NRK Beta bruker ganske mye tid på å følge med på kommentarfelt som en del av arbeidsoppgavene.

– Tiden vi bruker der hører med i planleggingen av alle saker. Det kommer ofte mange gode ideer i kommentarfeltet, og derfor er det en viktig ressurs for oss, sier Ståle Grut.

Det er den som har skrevet saken har ansvar for å lage spørsmålene til quizen som skal etterfølge saken.

Annonser

Les også

Venstre har fått gjennomslag i forhandlingene om statsbudsjettet for utredning.

Kristelig Folkeparti og Venstre har fremforhandlet at pressestøtten videreføres på samme nivå som i år.

Fagpressedagen:

Høyres Tage Pettersen og Arbeiderparties Masud Gharahkhani ser ikke bort fra at partiene blir enig om å gi Fagpressen digitalt momsfritak.