Aftenpostens Mette Bugge ble kåret til årets seniorprofil i fjor. Foto: Richard Sagen

Hordaland Folkeblad avslo kvalifiserte søkere fordi de var for gamle. Mette Bugge mener egenskapene bør være viktigst

Avisen trengte noen med glød, motivasjon og greie på Snapchat. Derfor ansatte de 22-åring.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Flere av søkerne var svært kvalifiserte og meritterte med bakgrunn fra større mediebedrifter, men noen av de beste var såpass gamle at de utelukkende røyk på alderen. Vi ville helst ha ungt blod, gjerne ei kvinne, men det ble til slutt en ung mann. Vi sleit med å bestemme oss, for flere stilte omtrent likt med litt ulike kvaliteter. 

Det uttalte ansvarlig redaktør Sigbjørn Linga i Hordaland Folkeblad i en artikkel publisert fredag. Da ble det kjent at 22 år gamle Eirik Dyrøy Lotsberg fikk jobben i avisen, der stillingsannonsen gikk viralt

Holdninger 

Årets seniorprofil og Aftenpostens digitale spydspiss, Mette Bugge påpeker overfor Journalisten at det er uvanlig å sette av noen på laget fordi de bikker 30 år, om de fortsatt håver inn medaljer. Noe som ofte skjer i toppidretten. Det handler om det du kan og det du vil, mener hun. 

Bugge opplever at flere på hennes alder ikke føler seg utdaterte og er villige til å henge med på det som skjer. Hennes oppfatning er at det derfor ikke har så mye å si om du er 50- eller 60 år.

Hun legger til at om grunnen er tidsperspektivet, er det heller ikke sikkert at en 25-åring vil bli i bedriften for alltid. 

– Det er aldri en garanti at de yngre blir lengre, sier hun. 

Bugge mener det viktigste i en ansettelsesprosess er å finne gode kandidater med de egenskapene du ser etter. Da kan du i større grad se bort fra alder. 

– Drit i holdninger til alder, ansett de best kvalifiserte. I idretten nå er folk med til de er langt over 30 år. Du setter ikke av en toppidrettsutøver fordi personen er gammel. 

Og slik mener hun det ikke bør være i arbeidslivet heller.

Les også: Den digitale super­veteranen Mette Bugge leverer artikler fra mobilen

Dagens mediesamfunn

Linga utdyper overfor Journalisten at en 22-åring er kvalifisert på en helt annen måte enn en 60-åring.

Sigbjørn Linga. 

– Bare jeg som er 40 år er en fossil i dagens mediesamfunn.

For ham var det attraktivt å ansette en person som kan bli i noen år og som ikke skal gå av med pensjon i nærmeste fremtid. 

– Hva betyr «såpass gamle». Hvilken alder er det?

– Rundt 60 års-alderen er for meg gammelt. En søker spurte meg rett ut om han var utelukket på grunn av alderen. Og det var han absolutt ikke. Om vi ikke hadde fått inn unge, kvalifiserte søkere, hadde vi sett på de som var eldre og kvalifiserte. 

Han forklarer at å jobbe i en liten lokalavis som Hordaland Folkeblad krever glød og motivasjon. Dessuten trenger avisen noen som har greie på Snapchat. 

– De eldre kan være kjempemotiverte de også, altså. Men jeg ser jo på meg selv at det er en viss slitasje. Jeg ville ikke ansatt meg selv. Derfor blir jeg der jeg er, sier han. 

Politisk ukorrekt?

Det slo ikke redaktøren at det skulle være et problem å ønske og ansette unge journalister, men han synes det er fint at noen tar diskusjonen. 

Likevel spør han seg om hvorfor ingen reagerer på de andre preferansene, som gjaldt kjønn og geografisk tilhørighet.

– Ville noen reagert om jeg sa at vi helst ville ha en mann? Jeg forstår ikke logikken her. Er det feil å ha preferanser eller er det bare politisk ukorrekt å fortelle om dem?

Han forklarer at de i avisen allerede har et mannsdominert miljø, der de fleste er opp i årene. Da er det ikke unaturlig å ønske seg en motvekt, dersom personen er kvalifisert. Redaktøren ønsker seg ikke ungdommer for enhver pris. 

– Vi hadde ikke ansatt en hjelpeløs 20-åring før en merittert 60-åring. Selvsagt har jeg sjekket grundig hva vår nye mann har å by på før jeg ansatte ham. 

Aldersdiskriminering 

Advokat Knut Skaslien i Norsk Journalistlag kan ikke uttale seg om denne aktuelle saken, men forklarer at å ikke ansette en person utelukkende på grunn av alder er aldersdiskriminering. 

Om diskrimineringen er lovlig eller ikke må arbeidsgiver begrunne. Men ifølge advokaten skal det godt gjøres å finne en begrunnelse som faller inn under unntaksbestemmelsen i loven. 

Powered by Labrador CMS