Påtalemyndighetene anker ikke frikjennelsen etter trusler mot journalist i Avisa Nordhordland

Mener at dommen har liten betydning utover den konkrete saken. Redaktøren tar avgjørelsen til etteretning. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I midten av mars møtte en mann frå Radøy i Bergen tingrett tiltalt for å ha truet med å kvele en journalist  i Avisa Nordhordaland om journalisten ikke siterte han riktig. Tingretten frifant mannen. 

– Denne dommen er overraskende og problematisk for hele mediebransjen hvis det skal bli slik at folk kan slenge rundt seg med sånne kommentarer uten at det er straffbart, sa redaktør Trond Roger Nydal i Avisa Nordhordland til Bergensavisen da dommen ble kjent. 

Ville ha anke

Både Norsk Journalistlag og Norsk redaktørforening har også tatt til ordet for at dommen burde ankes. 

– Det er bra at det ble reist påtale. Det at mannen likevel ble frikjent bryter med den utviklingen vi har hatt de senere årene, hvor folk som framsetter trusler mot journalister blir dømt, sa leder i Hege Iren Frantzen til Journalisten. Hun mente også at det var beklagelig at retten så ut til å ha vurdert hvor redd journalisten ble etter truslene. 

I Tingrettens begrunnelse het det blant annet at det var rimeleg tvil om truslene var egnet til å framkalle alvorlig frykt, noe som er et vilkår for domfellelse etter straffeloven. 

Anker ikke

Lørdag meldte Avisa Nordhordaland at påtalemyndigheten imidlertid ikke velger å anke dommen. 

– Avgjørelsen om å ikke anke dommen beror på en  helhetsvurdering der det særleg er lagt vekt på den konkrete begrunnelsen retten har gitt for sin frifinnelse og at avgjørelsen på samme grunnlag vil ha liten betydning utover denne konkrete saken, sier politiadvokat Kjetil Linge Tomren til avisa. 

Til etterettning

Nydal sier til egen avis at han er fornøyd med at politiet tok saken så alvorlig at den ble tatt for retten. 

– Vi ble overrasket over frikjennelsen og mente dommen burde ankes, men når det ikke skjer må vi bare ta den avgjørlesen til etterretning. Vi har respekt for at tiltalte er frifunnet, seier han

Mannens forsvarer advokat Rolf Knudsen mener ifølge avisen at dommen ikke åpner for at det er greit å true journalister, men at det derimot er en konkret vurdering av en handling. 


 

Powered by Labrador CMS