Journalister som gikk i protest anklager finske Yle for å fjerne fakta

Yles hovedkontor i Helsinki. Foto: Markus Koljonen/Wikimedia Commons.

Journalister som gikk i protest anklager finske Yle for å fjerne fakta

Hevder nyhetsredaktøren vil skape puddeljournalistikk. Nyhetsredaktøren svarer at han ville unngå faktafeil.

I desember forlot en redaksjonssjef og to journalister den finske allmennkringkasteren Yle i protest mot det de mener er mangel på kritisk journalistikk.

En av de tre, Jussi Eronen, uttalte at allmennkringkasteren hadde behandlet statsministeren og andre politikere med silkehansker. Ifølge Eronen har han og kollegene blitt bedt om å dempe rapporteringen om kritikkverdige forhold i Finland.

Hevder rene fakta er fjernet

Nå har de tre journalistene skrevet og gitt ut boken Ylegate, hvor de retter harde anklager mot sin tidligere arbeidsgiver. Det er den svenskspråklige utgaven av Yle som omtaler boken. Skytset rettes særlig mot sjefredaktør Atte Jääskeläinen i den finskspråklige nyhets- og aktualitetsredaksjonen:

– Jääskeläinen har målbevisst tatt kontroll over journalistikken så han kan påvirke innhold som kan være farlig for bestemte politikere. Det er ikke spørsmål om én feil som er begått, men en rad av alvorlige feil over flere år, sier Eronen til svenske Yle.

Allmennkringkasteren skriver at interne problemer hos den finskspråklige søsteren ble åpenbare for den brede offentligheten etter den såkalte Terrafame-skandalen der Yle ifølge en finsk professor i forvaltningsrett ga statsministeren særbehandling.

I november tok statsminister Juha Sipilä kontakt med både Yles sjefredaktør og en reporter. Bakgrunnen var en nyhetssak om selskapet Katera Steel, som eies av Sipiläs slektninger. Statsministeren sendte en rekke klageposter til redaksjonen, og statsministeren ble deretter anklaget for å ha forsøkt å gi journalistene munnkurv. Sipilä avviser beskyldningene.

I den ferske boken omtaler journalistene eksempler på selvsensur tilbake til 2009.

– Fakta har blitt redigert bort til tross for at de stemmer. Og journalister som graver fram opplysningene, trues med advarsler, sier Eronen, som hevder at nyhetsredaktørens mål har vært å skape en ufarlig puddeljournalistikk som ikke kan vekke sinne hos noen.

Vil unngå faktafeil

Ifølge svenske Yle inneholder boken Ylegate en rekke sitater og beskrivelser av hendelser som er vanskelige å verifisere. Til svenske Yle sier Jääskeläinen at han har et annet syn på mange av hendelsesforløpene som beskrives i den.

– Vi unngår faktafeil. Det ser jeg som et ambisiøst journalistisk mål. Min journalistiske linje er at ingen skal stemples uten grunn.

Yle er organisert i fem hoveddivisjoner der omtalte nyheter og aktualitet og svenske Yle er to forskjellige divisjoner, som begge rapporterer direkte til administrerende direktør for allmennkringkasteren.

Annonser

Stikkord: