Østlendingens redaksjonslokaler på Elverum. Foto: Glenn Slydal Johansen

På Elverum har lokalavisen 124 millioner kroner på bok

ELVERUM/OSLO (Journalisten:) Men pengene til Østlendingen kontrolleres av hovedeieren Amedia.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke samlet eierne av Østerdals-avisen Østlendingen seg til generalforsamling på Elverum. De vedtok et årsregnskap som viser at driftsresultatet for fjoråret endte på 8,5 millioner kroner av en omsetning på 127,5 millioner kroner i fjor.

Østlendingen kontrolleres av Amedia med 67,2 prosent. Avisinvestor Odd Reidar Øie eier 11,3 prosent og Gudbrandsdølen på Lillehammer 5,8 prosent. Avisen er ikke pressestøttemottager, og ga for første gang siden 2013 eierne et utbytte, tilsammen 3,45 millioner kroner.

Og det tåler avisen. Styret skriver at selskapet har 124,2 millioner kroner på bok gjennom konsernkontoordning hos hovedeieren Amedia.

– Selskapets evne til egenfinansiering av investeringer er meget god, heter det i årsberetningen.

– Vi har en solid egenkapital, sier redaktøren til Journalisten.

Som i resten av Medie-Norge faller annonseinntektene mens som mange abonnementsmedier opplever Østlendingen at opplagsinntektene øker.

Men millioner på bok til tross - Østlendingen har flyttet ut av tre av fire av etasjene i avishuset på Elverum.

Klubbleder Cathrine Loraas Møystad i en av de to etasjene som Østlendingen har trukket seg ut fra. Foto: Glenn Slydal Johansen

Fra fire til én etasje

Ansvarlig redaktør Tom Martin Kjelstad Hartviksen sier at annonseinntektene fortsatt tynger resultatene. I år som i fjor ventes det en nedgang på mellom 15 og 18 prosent.

– Det blir det noen millioner av. Vi trodde vi var nøkterne da vi budsjetterte, men det blir ikke noe bedre. Det er fortsatt tøft, sier Hartviksen.

De siste årenes nedgangstider i mediebransjen er oversynlig i Østlendingens lokaler på Elverum. Der tar klubbleder Cathrine Loaraas Møystad Journalisten med oppover i etasjene og lokalene som redaksjonen nå har trukket seg ut av. Da avisen solgte nabobygget og flyttet inn i de leide lokalene rundt 2005, fylte de tre etasjer og hadde kantine i den fjerde etasjen.

I dag er første etasje nok, og etter tapsavsetningen for lokalene som ble gjort i regnskapet for fjoråret, har de ikke lenger lov til å bruke de andre etasjene. Men så kommer de altså heller ikke til å belaste regnskapene fram til kontrakten løper ut i 2024.

– Fra 1. januar koster disse lokalene oss ingenting, sier Møystad om regnskapsgrepet som gjør seg gjeldende til leieavtalen utløper i 2024. Mer enn å tenke på regnskapene, mimrer hun tilbake til gamle sitteplasser og dager hvor den langt større redaksjonen samlet seg i trappen til bilde.

Tom Kj. Hartviksen.

Hun har sett antallet ansatte i selskapet skrumpe inn fra 146 da hun ble ansatt i 2002 til 43 årsverk i dag. 46 prosent av hennes egne klubbmedlemmer har forsvunnet uten å bli erstattet siden hun første gang ble klubbleder i 2012.

De fleste av dem som har forlatt redaksjonen har gått over i pensjonistenes rekker. Andre har gått over til frilansing, læreryrket og det private næringsliv. 2017 ser klubblederen som et pauseår. Det er ingen kutt i år, men hun frykter fortsatt for hva som ligger rundt neste sving.

– Det er lyst fred i Amedia nå i 2017. Vi har en ny eier av konsernet som ikke forventer utbytte, og gjelden er nedbetalt. Da er vi tillitsvalgte opptatt av å beholde pengene som skapes av oss hos oss, og å kunne utvikle oss her.

Møystad tror mye av kuttdiskusjonene fremover vil knytte seg til utgivelsesfrekvensen og mulig ytterligere sentralisering.

– Amedia har en regionaldesk i Vestfold. Men jeg kan ikke se at det skal klare å spare noe tid for oss som dekker fra Røros i nord til Grue i sør. Det er 30 mil mellom abonnentene våre. Vi må lage små aviser for hver grend.

Ikke digitale nok

Og det er noe redaktøren kjenner seg igjen i. Hartviksen forventer ikke frekvenskutt i år fordi han mener leserne ikke er digitalt modne ennå. 

– Over en fjerdedel av abonnentene våre er rene digitale abonnenter. Men vi sliter med å aktivisere de skikkelig lojale papirleserne våre. Jo flere av de lojale som også bruker oss digtalt, jo mindre risiko er det for å gjøre noe med frekvens.

– Du er redd for bråk om du kutter i frekvensen nå?

– Vi tenker annerledes enn vi gjorde før. Du betaler jo for Østlendingen-journalistikken. Men mange av papirleserne føler at de betaler for papirproduktet. 

I tillegg til de 43 årsverkene hadde avisen 29,5 avisbud ved årsskiftet. En gjennomgang har halvert antallet ruter og spart avisen for rundt tre millioner kroner årlig.

– Hvis du ser på distriktet vårt er det mange postkasser på Elverum, Åmot og Rena. Men utenfor der er det langt mellom postkassene. Trykk- og distribusjonskostnadene våre er veldig høye.

124 millioner på bok

Avisinvestor Odd Reidar Øie. Foto: Martin Huseby Jensen

 

Tilbake til generalforsamlingen i forrige uke. Der tok avisinvestor Odd Reidar Øie til orde for at selskapet må sette pengene på bok i arbeid.

– Jeg tror ikke det fins noen annen norsk avis med så mye penger på konto. De må ha en plan for pengene, og komme med et forslag. Det er ingen hensikt å la dem stå på konsernkonto, sier Øie.

Han vil ikke konkretisere hva han forventer av planen.

– Det må bli opp til styret.

Han sier at avisens store kontantbeholdning gjør at han må betale formuesskatt på 5,2 av de 18 kronene han får i utbytte som formuesskatt.

Satse digitalt

Redaktør Hartviksen sier også at styret må utarbeide en plan. Men noe av pengene sier han må brukes på å konvertere de lojale papirleserne om til digitale brukere.

– Vi har fått lov til å holde en litt lavere avkastning i 2017 for å gjøre det, sier Hartviksen.

Han sier han også har hørt på klubben og slanker litt i antallet redaktører fra fem til fire. Dagens digitalredaktør Jan Morten Frengstad flytter over i nyhetsredaktørstolen. I stedet for å ansette redaktør lyser avisen etter frontsjef og til en lokalkontorstilling på Tynset.

– Det er litt uvant for oss at vi utlyser stillinger igjen.

Powered by Labrador CMS