Svein-Erik Hole, redaktør i TU.no. Foto: Eirik Helland

Svein Erik Hole er årets fagredaktør. Teknisk Ukeblad raket med seg fagpressepriser

Og Politiforum leverer igjen varene. Mange gjengangere blant prisvinnerne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Selv om antall bidrag i konkurransen om fagpresseprisene er noe lavere enn fjoråret, forteller juryleder Kjersti Løken Stavrum i forkant av utdelingen torsdag kveld at det likevel har vært vanskelig å finne vinnerne.  

Selv om kanskje juryeringen i år inneholdt færre skarpe voteringer enn i fjor, var det ifølge Stavrum engasjerte diskusjoner helt fram til målgang.  

– Det er viktig for den offentlige samtalen at fagpressen bringer fram journalistikken sin. Det er mange universelt viktige saker som publiseres hos de forskjellige bladene. Derfor er det helt galt ikke å gi fagpressen momsfritak, sier hun.  

Jurylederen viser til fjorårets journalistikkvinner X-klassen fra bladet Utdanning. En artikkel som gikk viralt, og et eksempel på fagkunnskapen redaksjonene i fagpressen har.  

LES OGSÅ: «Jakten på X-klassen» vant årets journalistpris i Fagpressen 

– Der det er en bekymring for svakhet i dagspressen som følge av manglende spesialisering, har fagpressen spesialisering. En skal lete lenge etter forskjell mellom journalistikken i fagpressen og annen journalistisk virksomhet, sier hun.  

I år er det flere gjengangere blant prisvinnerne. Forsideprisen gikk til Politiforum for deres doble forside «Politidrømmen som brast».  

Politiforums doble forside.

Juryen opplevde at forsiden ved første øyekast ser ganske så ordinær ut, men ved å bla om til neste side kommer nok et cover.  

«På en genial måte har vinneren fortalt hva saken handler om; nyutdannede politifolk som jobber som alt mulig annet.» heter det i begrunnelsen. 

NITO Refleks og Sykepleien fikk hederlig omtale.  

Politiforum er blant kjenningene under fagpressens prisutdelinger og har tatt med seg flere priser opp gjennom årene. Forsideprisen vant de senest for to år siden. 

Den store vinneren under årets utdeling var utvilsomt Teknisk Ukeblad som fikk markedsprisen for sitt arbeid med å gi gode resultater. TU fikk også med seg utviklingsprisen for å ha utviklet og etablert VR-journalistikk i Norge.  

«Juryen har hatt denne publikasjonen i kikkerten lenge. Den har en tendens til å ligge litt foran, å være litt tidlig ute… I år får redaksjonen Utviklingsprisen fordi de ikke bare har satset nyskapende og offensivt på egne vegne. De bidrar også til å løfte andre.» skriver juryen. 

I tillegg fikk journalist Lars Taraldsen hederlig omtale i graveprisen for saken «Fra Vestlandet til Pyongyang – de norske slaveskipene». Vinneren kommer vi tilbake til om to straks.  

På toppen av det hele ble Svein-Erik Hole kåret til årets fagpresseredaktør. Juryen forklarer at Hole har bidratt til å løfte fagpressen fram. Han viser verdien av å ha nisjekunnskap og hvordan små redaksjoner kan være viktige og nyttige.  

«Han står også for en åpenhet og en delekultur som vi alle kan lære mye av.» 

Utdanningsnytt.no fikk hederlig omtale i utviklingsprisen for å øke nettrafikken med 86 prosent på ett år.  

Hederlig omtale fikk Rune Eriksen i Musikkultur og Kommunal Rapport ved markedssjef Fred Scharffenberg og produktsjef Henning Aarset

Fotoprisen var det fotograf Erik Norrud og Handikapnytt som fikk.  

Et av Norruds bilder

«Årets vinner utmerker seg med en serie actionbilder med høy innsatsfaktor. Serien omfatter også «studioportretter» med velvalgt rekvisittbruk og lyssetting. Skildringen av norske idrettsutøvere består av til dels svært gode enkeltbilder, skutt i fortellende øyeblikk som viser intensiteten og fandenivoldskheten som ligger i bunnen når utøverne kjemper om gull i Paralympics.» 

Hederlig omtale gikk til Håvard Sæbø, Magasinet for fagorganiserte og Musikkultur og fotograf Monica Strømdahl

Forsvarets Forum, som for tiden seiler i brotsjø, vant prisen innertieren for journalist Svein Arstad og fotograf Arne Flaaten sak «Dobbeltlivet» som handler om å være annerledes i et tøft machomiljø. «Det å ikke passe inn i malen men allikevel like jobben sin og ha lyst til å gjøre en god jobb. Saken er også satt i perspektiv, og problematikken den beskriver er stadig like aktuell.» 

Journalist og redaktør Christina Gulbrandsen fikk sammen med illustratør Nico Wahl i NITO Refleks hederlig omtale for saken «Alt som ikke er skapt av Gud, er skapt av ingeniører». Det samme fikk journalist Marit Fonn i Sykepleien for saken «Dukker kan ikke dø». 

Sykepleien fikk også med seg journalistpris hjem. For reportasjen «Vikarer på godt og vondt» av Kari Anne Dolonen, Ann-Kristin Bloch Helmers, Eivor Hofstad, Bjørn Arild Østby og grafiker Nina E. H. Hauge.  

«Ved hjelp av statistiske data fra flere baser og avslørende intervjuer, har man kartlagt hvordan kommuner og helseforetak bruker milliarder på private bemanningsbyråer og har økt denne bruken 43 prosent i løpet av tre år…» 

Hederlig omtale gikk til Espen Røst i Bistandsaktuelt for reportasjen «Historien bak et forlis i Middelhavet» og Ola L. Tømmerås i Fagbladet for reportasjeserien om søppelkrisa i Oslo. 

Den gjeve graveprisen var det Utdannings journalist Sonja Holterman som fikk for saken «Overgrep i skole og barnehage.» 

LES OGSÅ: Søk hjalp Sonja Holterman med å få tilgang til informasjon om overgrepsdommer

«Det originale ved årets prisarbeid er kombinasjonen av innsikt og oversikt. … Kildearbeidet er omfattende og særdeles krevende… Nettopp journalistens tålmodighet og respektfulle tilnærming har fått folk til å snakke som man i utgangspunktet ikke skulle tro ville bidra. Blant annet gjelder det overgriperen selv…» 

Lars Taraldsen i Teknisk Ukeblad fikk som nevnt hederlig omtale. Det samme gjorde Ole Martin Mortvedt, Torkjell Trædal og Erik Inderhaug i Politiforum for saken «Humlebolet». 

 

 

Powered by Labrador CMS