Alle bør legge seg etter Kveldsnytt, mener Jens Christian Nørve

Helt om natten, helt om dagen. Jens Christian Nørve føler han er gjennom hele Facebook før klokken ni mens papiravisene må konkurrere om oppmerksomheten. Foto: Privat.
Morgenrutinen:

Alle bør legge seg etter Kveldsnytt, mener Jens Christian Nørve

Nørve vil veldig gjerne intervjue David Toska. Men da vil han ha hele historien. 

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Her programleder Jens Christian Nørve i Åsted Norge på TV 2.

Les alle «Morgenrutinene» her.

– Kaffe eller te?

– Svart kaffe! Drikker det som er på kanna.

– Hva har du på nattbordet?

– Iphone. Lader. Nattbordlampe. Men lampa har jeg lite bruk for. Jeg har et altfor godt sovehjerte.

– Hvilke medier må du innom før morgenmøtet?

– Nyhetskanalen og Politisk kvarter til frokost mens papirutgavene til Aftenposten og DN konkurrerer om oppmerksomheten. Og så føles det som om jeg er gjennom hele Facebook før klokken 9. Det fører meg ofte til artikler som venner har delt. Jeg må også ta en runde innom de største nettavisene for å sjekke at verden ikke har raknet. Jeg har vært nyhetsjunkie siden jeg ble dratt opp av senga som barn for å høre pappa lese distriktsnyhetene i NRK.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– Kambomannen er identifisert: DNA-treff i Sveits”

– Hvor leter du etter gode saker?

– I berammingslistene, tiltalene og rettsavgjørelsene som publiseres på domstol.no finner jeg ofte gode saker. Og en bonus er at man stort sett lærer noe nytt av å lese dommer. Det er en fin jus-skole for oss lekfolk. Blant alle tipsene som kommer inn fra Åsted Norge-seerne er det også mange gode saker. Lokalavisene er viktig for oss i Åsted Norge-redaksjonen. Her finner vi små og store uløste kriminalsaker fra hele landet. Og ikke minst kommer det alltid ideer til gode saker over en kaffe eller to øl med politifolk og advokater. Husk at mye bra kommer ut av spørsmålet «Hva skjer ellers?»

– Om du kunne velge hvem som helst: Hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt og hvorfor?

– David Toska. Men da vil jeg høre hele historien.

– Hvilket spørsmål er det viktigste for en journalist?

– Hvor har du det fra?

– Hva er ditt viktigste verktøy i jobben?

– Telefonen og pcen. Og Evernote. En genial digital notatblokk som holder styr på ideene mine.

– Når sist så du journalistikk som inspirerte deg og hva var det?

– Jeg vil anbefale alle å se «Fallet Kevin» produsert for SVT (og sendt på NRK). Kevin ble funnet død i august 1998 i Arvika og to brødre på fem og sju år fikk skylden for drap. Denne rystende dokumentarserien viser hvor galt det kan gå når politiet har bestemt seg for at de to er skyldige. Vi får et unikt innblikk i de timelange avhørene av barna, hvor det ble brukt ledende spørsmål og guttene fikk belønning for «riktige» svar.

– Det er gravejournalisten Dan Josefsson som har gransket politiets etterforskning - som til nå har vært hemmeligstemplet og holdt unna offentligheten. Josefssons arbeid førte til at politiet før sommeren bestemte seg for å gjenoppta etterforskningen, 20 år etter at Kevin ble funnet død.

– Vi må ikke glemme å være vaktbikkje overfor politiet, påtalemyndigheten og domstolen også i 2017. Jeg mener det er på høy tid at allmenheten får innsyn i straffesaksdokumentene når en tiltale blir tatt ut. Denne ordningen har de i Sverige og gjør det mulig for journalister å gå politiet etter i sømmene. Manipulasjon og uriktige tilståelser vil dessverre forekomme igjen.

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?

– Jeg forstår fortsatt ikke hvorfor det ikke er mulig å kjøpe enkeltartikler på nett. Daglig kommer jeg over artikler jeg vil lese, men jeg ønsker ikke å tegne et abonnement for å få tilgang til sakene. Folk vil betale for godt innhold, men det er begrenset hvor mange abonnement hver enkelt av oss er villige til å tegne. Og gjør det gjerne enkelt å kjøpe en artikkel…

– Hva blir viktig for utførelsen av journalistyrket framover?

– At vi er nøyaktig og etterrettelig. Hvor har vi det fra? Vi må fortelle seerne og leserne tydelig hva vi vet og hvordan vi har fått vite det. Jeg synes vi også kan være mer åpen underveis og fortelle hvordan vi jobber. Vi har en sterk tradisjon for å dele metodene våre i rapporter til SKUP-juryen, som også blir offentliggjort på skup.no. Jeg tror mer åpenhet om arbeidsmetodene vil øke troverdigheten vår. Og dette kan gjøres uten at det ødelegger for videre arbeid med saken.

– Hva er mediebransjens største utfordring akkurat nå?

– Vi må ikke glemme produktet vi vil at folk skal kjøpe. Jeg er bekymret for at fagmedarbeiderne er i ferd med å forsvinne fra redaksjonene og at færre journalister får tid til å grave. Journalister med spesialkunnskap om og et godt kildenettverk innenfor blant annet økonomi, politikk, krim og helse er viktige når vi skal hjelpe seerne og leserne til å forstå hva som skjer.

– Man trenger ikke egne gravegrupper for å grave. Det trenger heller ikke å ta flere måneder før noe publiseres. Men de som ønsker å grave må få tid – og ikke alltid få spørsmålet: kan dette publiseres i dag? God kritisk og undersøkende journalistikk vil folk betale for.

– Hvilket bilde/video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Det får du snart se i Åsted Norge. Det har dukket opp et dias i posten hos oss som kan lede politiet til en person de har jaktet på i mange år.

– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?

– Det var nok da Kadafi Zaman og jeg dro på ferie til landsbygda i Pakistan for noen år siden. Da var det et par dager vi ikke hadde kontakt med omverdenen. Men det gikk greit for Kadafi hadde nok av røverhistorier og god pakistansk mat å by på.

– Når logger du av for kvelden?

– Etter Kveldsnytt. Alle bør legge seg etter Kveldsnytt.

Annonser

Ledige stillinger:

Søknadsfrist
27.11.2017
Søknadsfrist
27.11.2017
Søknadsfrist
27.11.2017

Les også

MARIENLYST (Journalisten:) Mener signaleffekten av at NRK ikke vil hjelpe ikke skal undervurderes.

Undersøkelse viser at NRK og VGs valgkampdekning på nett var nesten identiske.

MARIENLYST (Journalisten:) Landsstyret vedtok millionunderskudd i Norsk Journalistlag til neste år.