Ansvarlig redaktør Hege Breen Bakken i Fagbladet (til venstre), nettredaktør Knut A. Nygaard fra samme redaksjon, redigerer Heidi Kvalø Engelund i Aktuell og ansvarlig redaktør Frode Rønning i Frifagbevegelse.no ett døgn før rigget skal publiseres. Typograf og nettutvikler Vidar Eriksen fra Fagbladet var ikke til stede da bildet ble tatt. (Foto: Martin Huseby Jensen)

LO Media og Fagbladet har gått sammen for å belyse forskjellene i Norge

Journalistene fikk mulighet til å skrive de lange fortellingene og la kildene få snakke ut.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I flere måneder har et tjuetall redaksjonelle medarbeidere i LO Media og Fagbladet arbeidet med et prosjekt som skal gi et annerledes blikk på ett av valgkampens hittil store debatter: Ulikhetene i Norge. I dag publiseres resultatet. Det er ikke fritt for at det har vært mye jobb siden dette er et samarbeid redaksjonene ikke har gjort lignende av tidligere.

– Vi lot journalistene få skrive langt, forteller ansvarlig redaktør Frode Rønning i Frifagbevegelse.no. 

Vi sitter i et møterom i LO Media hvor i overkant av ti fagblader. Ikke Fagbladet hvor Hege Breen Bakken er ansvarlig redaktør. Det var i hennes redaksjon at ideen om prosjektet «Forskjell på folk» oppstod.

– Vi ønsker å skape oppmerksomhet rundt journalistikken vår, på noe som har blitt en viktig debatt i valgkampen. Og så ønsker vi en annerledes tilnærming i debatten, med fokus på folk. 

Menneskene i fokus

Prosjektet består av 17 historier. Lange fortellinger hvor journalistene har kommet tett innpå folk fra forskjellige yrker og samfunnslag. Innsatte i fengsel, skiftarbeideren, deltidsarbeideren, de som ser fattigdom gjennom jobb eller folk som må ha to jobber for å holde hodet over vann. I reportasjene får de lov til å snakke ut. De blir ifølge Rønning ikke bare en sidesak, men selve saken. 

Menneskene kommer først, forklarer Bakken. Inspirert av Paragon har de dratt ut for å møte grasrota. 

– Hvem andre enn oss i fagbevegelsen har slike muligheter, og ikke minst et ansvar, sier hun. 

Det er ikke bare medlemmer av de forskjellige LO-forbundene. Også folk som sitter på den andre siden av bordet er med. For å tydeliggjøre kontrasten mellom de som har og de som ikke har. Forskjellsdebatten handler mye om inntekt, men ifølge de to så handler det også om hvordan folk bruker disse pengene, og om hvordan de opplever å leve på lite i et samfunn hvor for eksempel «alle» har råd til storbyferie.

– Hva gjør det med drømmene og synet på politikk og politikere? Vi går tett på hverdagslivet og har brukt mye tid på alle vi har møtt. Dette er i høyeste grad et stort stykke dugnadsarbeid, sier Bakken. 

Folk har blomstret

Rønning forteller at de håper at dette vil treffe godt i valgkampen. At de gjennom nettplattformen som publiseres i to versjoner i dag klarer å vise ulikhetene i arbeidslivet. 

Her finner du Fagbladets plattform

Når 20 medarbeidere skal lage 17 fortellinger handler det om å strukturere. Det krevde en del jobbing i forkant. Slik at spørsmålene ble mest mulig like og at en felles idé om det visuelle var etablert. 

Det er også brukt mye tid i forkant med å finne de gode historiene, og det hele kommer i tillegg til den daglige jobben. 

De forteller om en annen måte å jobbe på enn hva vanlig er. Det å lage lange reportasjer som skal være så like i form og stemme som mulig, men som naturlig nok ikke er helt identiske. 

– Fortellingene er kommet i en veldig langform. 15.000 tegn har vært greit, og vi har sett folk har blomstret, sier Rønning. 

Bakken forteller at etisk har prosjektet ikke bydd på de største utfordringene. Journalistene som for eksempel har vært i fengsel og snakket med innsatte har gjort dette før og er godt vant med hvordan de skal håndtere dette. 

Selv om det noen ganger har gått varmt, og det har vært mye å lese gjennom, er det ifølge Rønning det beste samarbeidet de har hatt. 

– Det er spennende med samarbeid, og dette gir mersmak. Men hva som eventuelt skjer i fremtiden, vet jeg ikke. Det kan jo bli noe helt annet. Nå vet vi i hvert fall hva som fungerer, konkluderer Bakken.

Journalistikken kommer på to forskjellige landsplattformer på nett i dag, samt at alle publikasjonene i LO Media og Fagbladet vil kunne publisere artiklene på papir. 

Powered by Labrador CMS