Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre. Foto: Arbeiderpartiet
Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre. Foto: Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet brukte advokat i forsøk på å stoppe NRK-sak

Partileder Jonas Gahr Støre mener NRK har forstått saken feil.

Published Updated

Det er VG som skriver at Arbeiderpartiet tirsdag leide advokat Christian Reusch fra advokatselskapet Simonsen Vogt Wiig for å forsøke å stoppe en sak om vennetjenester til partileder Jonas Gahr Støre. Saken dreide seg om at Støre fikk gratis vennehjelp av meglertoppsjef og sønn av tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, Knut Brundtland, til å selge eierandelen i eiendomsselskapet som ble kritisert tidligere i år.

Advokat skrev  brevet at det vil være en grov beskyldning som ikke har noen faktisk dekning om NRK publiserte påstander om at vennetjenesten ble antydet å være skatte- og avgiftsunndragelse og korrupsjon.

Tidligere Nordlys-redaktør og Stoltenberg-rådgiver, nå Støre-rådgiver Hans Kristian Amundsen, møtte også NRK på Marienlyst om saken denne uken.

Støre forsvarer advokatbruk

Saken fra NRK ble ikke stoppet, men ifølge VG ble blant annet følgende sitate fra jusprofessor Hans Petter Graver ikke brukt i saken:

«Etter mitt syn har ikke Støre brutt loven, men han har beveget seg inn i et felt hvor varsellampene for korrupsjon bør blinke, og det bør ikke en mann i hans posisjon gjøre.»

NRK nyhetstdirektør Alexandra Beverfjord sier til VG at de er vant til å håndtere slikt press, og avviser at de har gitt etter for press for Arbeiderpartiet.

Overfor NRK forsvarer Støre forsøket. Han sier det var nødvendig da han mente NRK la an til en sak som var sterkt urimelig.

– Jeg mener dere har forstått saken feil, og at advokaten som forklarte dere dette, ga en god forklaring på det. Dere har likevel valgt å sende den, det er deres rett, og da svarer jeg sånn som jeg gjør nå, sa Støre til NRK onsdag kveld.