Morgenrutinen:

John Bones favoriserer hvorfor av de 5 h-ene. Foto: Martin Huseby Jensen

Å leke i databaser ville vært John Bones brønn med gode saker

I helgen går Data-Skup av stabelen, og Bones følger med.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

John Bones er mangeårig journalist i VG og i Adresseavisen. I tillegg til en kort periode i Kommunal Rapport. I forrige uke ble han fast ansatt som daglig leder i Skup. Denne helgen loser han over 100 deltagere gjennom Data-Skup.

Les alle «Morgenrutinene» her.

– Kaffe eller te?

– Kaffe.

– Hva har du på nattbordet?

­– Har ikke nattbord, men på gulvet ved sengen ligger mobiltelefonen, alltid påslått!

– Hvilke medier må du innom før morgenmøtet?

– Slipper unna morgenmøter i denne jobben! Til frokost pløyer jeg igjennom de største sakene i Aftenposten, VG og NRK, på T-banen leser jeg Dagbladet og på jobb kaster jeg meg over DN. I løpet av formiddagen får jeg med meg noen av de andre avisene.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– All info blir fri.

– Hvor leter du etter gode saker?

– Nå sluttet jeg i VG for et år siden, så jeg leter ikke etter saker slik jeg gjorde før. Hadde jeg fortsatt vært aktiv journalist, ville jeg funnet saker gjennom innsynsbegjæringer, ved å lese lokalaviser, ved å leke rundt i databaser og ved å følge med internasjonalt. Er det noe der ute i verden som kan kobles opp mot den norske virkeligheten?

– Om du kunne velge hvem som helst: Hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt og hvorfor?

– Daniel Cohn-Bendit. Han var en av de viktigste lederne i studentopprøret i Paris i 1968, et opprør om har preget livsanskuelsen for hele min generasjon. Det var anti-autoritært, maktkritisk, frihetssøkende og lekende anarkistisk i sin natur. Jeg ville spurt hvordan han ser på virkeligheten i dagens Europa.

– Hvilket spørsmål er det viktigste for en journalist?

–  Av hvem, hva, hvordan og hvorfor, ville jeg valgt «hvorfor». Et godt svar kan som regel gi en god forklaring på saken vi jobber med.

– Hva er ditt viktigste verktøy i jobben?

– Mobiltelefonen. Der leser jeg sakene, følger med i sosiale medier, kommuniserer med folk og sjekker – alt for ofte – om det har skjedd noe.

– Når sist så du journalistikk som inspirerte deg og hva var det?

­– Det må være DNs dokumentar forrige lørdag om boligsalget til Oslo kommune. Saken er en lærebok i journalistikk: metodisk, skriveteknisk, dramaturgisk, fotografisk og presentasjonsmessig. Det er en unik virkelighet som avdekkes, og de dokumentariske bildene gjør det pressebilder skal gjøre; de dokumenterer!

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?

– Egentlig ikke noe spesielt. Jeg synes det jobbes godt i alle medier jeg leser. Hvis jeg på død og liv skal pirke i noe, er det lengden på mange manus. Det skrives gjennomgående for langt og ustrukturert, og poengene blir gjentatt flere ganger. I blant kribler det i fingrene til en gammel VG-vaktsjef.

– Hva blir viktig for utførelsen av journalistyrket framover?

– Nysgjerrighet er og blir den viktigste drivkraften for enhver journalist. Den driver oss til å lete etter dramatiske historier, hverdagshistorier, avsløringer og ny informasjon. Så hjelper det å være maktkritisk og ha lyst til å slå oppover. Er alt dette på plass, kan de fleste lære seg å håndtere den teknologien som er tilgjengelig.

– Hva er mediebransjens største utfordring akkurat nå?

– Retten til fri informasjon. Tunge aktører prøver, gjerne ved hjelp av advokater, å skremme mediene til å holde seg unna viktige saker. Infofolk gjør ofte jobben vanskeligere for journalister enn den trenger å være, og portvokterne i offentlige etater tvinger journalistene til å kaste bort tid på å anke avslåtte innsynsbegjæringer. Selv om innsynet er opplagt, må journalistene bruke timer og dager på å klage. Lykkes vi med å lage god journalistikk og utvikle spennende digitale fortellerteknikker, er jeg sikker på at bransjen vil tjene gode penger på det vi gjør. En utfordring de siste årene har vært at mange redaksjoner er underbemannet.

– Hvilket bilde/video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Et av flombildene fra Sørlandet ga meg en åfanistisk opplevelse. Jeg måtte se to og tre ganger på bildet av kajakken som glir forbi bedehuset.

– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?

– Jeg klarer meg ikke uten mobilen!

– Når logger du av for kvelden?

– Logger aldri av!

Powered by Labrador CMS