Ivar Myklebust Longvastøl foran veggen med alle tidligere praktikanter. Og flere skal det bli. Foto: Martin Huseby Jensen

– Det hadde vært kjekt å vise at nynorsk duger som bare det i journalistikken, sier Ivar Longvastøl i Nynorsk Avissenter

FØRDE (Journalisten): Senterlederen mener medier trenger bevisst satsing på kompetanse for å lykkes med nynorsk-bruk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er bare 11 søkere å vurdere til nyttårskullet ved Nynorsk Avissenter i Førde, forteller Ivar Myklebust Longvastøl. Han er daglig leder for stiftelsen som siden starten høsten 2013 har tatt opp fire praktikanter hvert halvår. Nytt i høst er utvidelsen av kullet til fem. 

På det meste har de ved senteret, som mediehuset Firda står bak, hatt over 30 søkere. Likevel er ikke Longvastøl direkte bekymret. Han forteller at alle de 11 søkerne er relevante søkere, dessuten søker de for å komme med i kullet som begynner like over nyttår. 

– Vi begynner midt i et studieår og vi er i en bransje som er preget av gjentatte kuttrunder, men de som søker har en god faglig bakgrunn. De har lyst og de har vilje.

Samarbeider med NRK

I avissenteret samarbeider de også med NRK Nynorsk Mediesenter. Noen hundre meter fra kontorene, på andre siden av Førde sentrum i NRK Sogn og Fjordane. De to sentrene har mye likt. De tar opp fem praktikanter og forsøker å gjøre disse til journalister på seks måneder. 

De har også fag sammen. Som etikk med Svein Brurås fra Høgskulen i Volda. Språk med Jan Olav Fretland og intervjuteknikk. I løpet av den første uka er det skrivekurs, innføring i Saxo, bruk av fotoapparat og kursing i hvordan å jakte egne saker. Det er et intensivt kurs. Uke to handler det blant annet om mediesituasjonen og journalistrolla. Escenic og vinkling og struktur. 

Praktikantene kastes inn for å følge rettssaker. I høst har de også fulgt valget. Allerede på tampen av uke to av opplegget, kastes de inn i Firdas produksjon.

I fire måneder veksler de mellom undervisning i senteret, og å jobbe i redaksjonen noen ørsmå meter lenger ned i gangen. De siste to månedene er de i praksis andre steder. Når vi snakker med Longvastøl i Firdas kantine er tre i boks; i Kvinnheringen, Dag og Tid og noen som havner i Firda. Deriblant de to som leder Firda Ung, Ivar Bruvik Sætre og Cecilie Brendehaug Rysjedal. Siden de var ferdige med opplegget har de gått i vikariat i Firda. Rysjedal siden høsten 2015, og Sætre siden våren etter. 

De to siste på denne høstens kull er trøndere. Altså folk fra områder hvor nynorsken er under press. Dessuten, forteller Longvastøl, det finnes også bokmålspraktikanter blant praktikantene. Longvastøl forklarer at det ikke har noe å si hvor i landet søkerne kommer fra, er de kvalifiserte blir de vurdert.

– Ja, jeg har en søker nå som har nynorsk som sidemål. De går inn med liv og sjel i dette, sier han. I år kommer praktikanten som skal til Dag og Tid fra Bærum. Ingen nynorsk-kommune.

Stusselig i de store redaksjonene 

For ikke mange dager siden fikk VG-sjef Gard Steiro Noregs Mållags Målpris fordi han åpnet opp for nynorsk i VG. – Det er litt som med fredsprisen til Obama, sier Longvastøl: Nå må Steiro leve opp til prisen. En sammenligning Steiro selv gjorde i takketalen. 

Han synes det er litt stusselig av de store avisene som VG og Aftenposten at de ikke stoler på at nynorsk er et moderne bruksspråk i mediene. 

– Det hadde vært kjekt å vise at nynorsk duger som bare det i journalistikken. Det er synd de ikke lar folk slippe til. 

Longvastøl viser til at det tross alt er 600.000 nordmenn som har nynorsk som hovedmål, samtidig som han er enig i Journalistens spørsmål om deskkompetansen kan være årsaken til dette. Fagbladet du leser nå, mener han er håpløse i nynorsk. Vi protesterer ikke. 

I Klassekampen derimot mener han de får det til. Og det skyldes at de i redaksjonen har skaffet seg kompetanse. Det handler om hvordan å legge best mulig til rette for nynorsk i redaksjonen.

Tvinges ut

Så hvordan vil han karakterisere utviklingen av nynorsk som journalistspråk i norske medier? VG åpner opp, blir det bedre?

– Nja, jeg har ingen statistikk på dette, men jeg synes å se tendenser til forståelse av mangfoldet og at nynorsk er et pressespråk. Det kan være det bidrar til en positiv endring. 

Ifølge Longvastøl er tilbakemeldingen fra flere redaktører at de er glade for journalister som vil skrive på nynorsk. 

Praktikantene tvinger han ut i den nynorske kvardagen hvor det er sal i butikane. Ikke sale, slik det er på Karl Johan. 

– I Firda får de ikke lov til å skrive på bokmål. Vi dusjer dem i nynorsk. 

I regjeringens forslag til statsbudsjett er støtten til senteret foreslått økt 2,77 millioner kroner til 2,83 neste år.

Powered by Labrador CMS