Idrettspresident Tom Tvedt mener han generelt har et godt forhold til norske journalister. Foto: Jarle Vines, Wikimedia Commons

Tom Tvedt skal dele opplevelsen av medietrykk med redaktørene

Idrettspresidenten skal dele tanker om hvordan det er å ri mediestormen. Men forholdet til journalister har han ingenting å utsette på. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Om litt over en uke møtes medlemmene i Norsk Redaktørforening til høstmøte i Bergen. På agendaen for seminaret står Fanny Duckert og Kim Edgar Karlsens bokutgivelse «I medienes søkelys».

Boken tar for seg hvordan det er å bli utsatt for medienes eksponering, stresset som oppstår som følge av dette og mestringen av opplevelsen. Det er ikke alle forunt å få medienes søkelys rettet mot seg, men idrettspresident Tom Tvedt opplevde det så til gangs i fjor etter å ha havnet i konflikt med kulturministeren, intern maktkamp i Norges idrettsforbund og VGs kritiske journalistikk på økonomien i toppidretten.

Et søk i Atekst på “Tom Tvedt” gir over 3.000 treff i fjor. Det dobbelte av året før og seksgangeren fra 2014. 

Handler ikke om etikk

– Jeg er altfor høflig overfor media, sa idrettspresident Tom Tvedt til Nettavisen tidligere i år.

Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening sier til Journalisten at det er redaktørene som har invitert Tvedt. Siden eksemplene i boken allerede er blitt «gamle».

– Vi har fundert på om det er noen som i kraft av sin rolle har opplevd mye medieoppmerksomhet gjennom det siste året. Og interessant å høre hvordan vedkommende har erfart det. 

Nybø legger til at hun ikke opplever at Tvedt ser på seg selv som et medieoffer. Det handler ikke nødvendigvis om at medieomtalen har hatt noe galt ved seg, men heller å lære av oppfatningen av omfattende medieomtale. 

– Det handler ikke om etikken, men vedkommendes opplevelse. 

Godt forhold til journalister

Til Journalisten forteller idrettspresident Tvedt at han generelt sett har gode erfaringer med journalister. Helt fra han spilte håndball i Stavanger Idrettsforening via åtte år som ordfører og fylkesordfører i fire år og fram til i dag som idrettspresident.

– Jeg har alltid hatt et godt forhold til journalister. De bedriver sitt fag, men de når ut til mange og har et spesielt ansvar.

Lett vanskelig ble det likevel for Tvedt da han stilte i Dagsrevyen i oktober i fjor

Under foredraget har han tenkt å beskrive situasjoner fra sine erfaringer. Som da han som ordfører skrudde opp eiendomsskatten. Eller som fylkesordfører økte bompengeavgiftene.

– Det sitter mange rundt i Norges land som har mye ansvar og må ta mange tunge avgjørelser som påvirker folks hverdag. Derfor har mange med tillitsverv gode og dårlige erfaringer med hvordan ting fremstilt i mediene. Dette vil kunne skape reaksjoner hos folk. Denne refleksjonen ønsker jeg redaktørene skal ta med seg.

 

Han forteller at han som ordfører hadde en journalist på kontoret han måtte bruke en time med opplæring i eiendomsloven, eiendomsskatt, om taksering - og verk og bruk.

 

– Dette viser at en god dialog om kompliserte saker kan være nyttig for begge parter. Å bygge dialog basert på et tillitsforhold er fortsatt viktig.

 

Powered by Labrador CMS