Administrerende direktør Dag Sørsdahl i Aller Media. Foto: Glenn Slydal Johansen/Aller Media

Se, en bonusfest i mediebransjen! 389 ansatte i Dagbladet og Aller fikk 7.500 kroner hver i bonus i fjor

– Vi føler vi har god flyt, sier fungerende klubbleder Anders Holth Johansen i Dagbladet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke omtalte Dagens Næringsliv Dagbladets beste resultat i dets 149-årige historie. Avisen leverte et overskudd på bunnlinjen på 80 millioner kroner i det avvikende regnskapsåret som ble avsluttet 30. september i fjor. Det er opp 298 prosent fra 20,1 millioner kroner året før.

Aller Media, som eies av den danske Aller-familien, leverte et driftsresultat før skatt og andre poster på 162 millioner kroner, opp fra 130 millioner kroner året før.

Ekstra takk

De gode resultatene gjorde at ansattrepresentant Tore Bergsaker i konsernstyret i fjor foreslo å gi de ansatte en bonus. Og det aksepterte styret.

Dermed ble det en bonusfest til en samlet verdi av 2,9 millioner kroner for 389 ansatte i Aller Medias medieområde, som inkluderer titler som Dagbladet, Se og Hør, Vi over 60 og salgsorganisasjonen før jul.

Konsernsjef Dag Sørsdahl sier at budskapet og formålet med bonusen var å gi en ekstra takk for bidraget til det gode resultatet i 2016/2017.

– Det er et uttrykk for å dele med de ansatte som har skapt verdiene, og å gi en takk for innsatsen, sier Sørsdahl.

– Var det vanskelig å få eierne med på dette?

– Nei, det var det ikke. Vi hadde en prosess og det var en samstemt ledelse og et samstemt styre som besluttet dette.

Les også: I utgangspunktet skulle bare ledelsen i ABC få bonus, men så tok Trygve Hegnar tak

Flyt

Fungerende klubbleder Anders Holth Johansen i Dagbladet sier at bonusen er tatt i mot med stor begeistring blant de ansatte.

– Det er vi glad for at vi fikk gehør for. Jeg har jobbet i Dagbladet siden 2002 og har ikke vært med på noe sånt før. Det tror jeg gjelder for de fleste andre også. Det var en kjærkommen førjulspresang, sier Holth Johansen.

Anders Holth Johansen. Foto: selfie

De ansatte fikk 7.500 kroner i bonus før skatt utbetalt 20. desember.

– Vi er glad for det. Vi føler vi har god flyt, og at det er litt rimelig også. Vi sender fortsatt mange titalls millioner kroner til Danmark.

Men klubblederen vil ikke beskrive bonusen som noe symbol på at mediekrisen er i ferd med å snu. Han viser til at Dagbladet fortsatt har planer om å gå ned i frekvens selv om planene er skjøvet på - trolig til neste år.

– At vi til tross for alt dette klarer å ha en sunn økonomi er til det gode for de som er her.

– Hva gjør bonusen for utsiktene til lønnsoppgjøret i år?

– Vi følte at vi hadde et ok lønnsoppgjør i fjor, og regner med å få det i år også. Så lenge de gode marginene vedvarer er det å forvente. Så tenker jeg at det overordnet er viktig at lønnsnivået for journalister ikke dupper videre ned, men at man klarer å holde det som et anstendig betalt yrke. Det er viktig for rekrutteringen.

Selvforsterkende

Dagbladet har tidligere vært gjennom nedbemanninger, sist i november og desember 2015. Men Holth Johansen understreker at alle nedbemanninger har skjedd gjennom frivillighet, og ikke oppsigelser.

– Jeg mener det ikke er noen grunn til at noen skal sitte med bitterhet for at de som sitter igjen har fått bonus.

Konsernsjef Dag Sørsdahl sier at mediehuset og de ansatte har prestert godt over tid, og at bonusen er et element som bidrar til å bygge selvtilliten.

– Et sånt grep og symbolverdien av det blir selvforsterkende. Det merkes på huset. Engangsbonusen blir bare en liten brikke av flere ting som gjør at man presterer. Når du først kommer inn i en sånn steam så blir det selvforsterkende.

Men hva sier direktøren til at bonusen kan gi de ansatte håp om gjentakelse og kanskje et godt lønnsoppgjør i år?

– Jeg har ikke noe mandat fra styret om å ha som målsetting eller ønske om å gjenta dette. Engangsbonusen er et uttrykk for at vi honorerte en veldig god innsats sist. Så har vi respekt for hvordan lønnsoppgjørene gjøres. Først er det sentralt oppgjør, så et lokalt oppgjør. De prosessene får gå sin gang, sier Sørsdahl.

Grunnen til at det kun var medieområdet i Aller Media som var omfattet av bonusen, er at andre virksomheter, som Redink, har sine egne belønningssystemer. Aller Media totalt har rundt 600 ansatte i Norge.

Powered by Labrador CMS