<p>Foto: Glenn Slydal Johansen</p>

Foto: Glenn Slydal Johansen

Nettavisens Magnus Blaker blir ikke enig med seg selv om journalistens viktigste spørsmål

Ville ikke klart seg uten dekning i en uke igjen.

Published   Updated

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Magnus Blaer er journalist i Nettavisen.

Les alle «Morgenrutinene» her.

– Kaffe eller te?

– Kaffe. Mye kaffe.

– Hva har du på nattbordet?

– Mobilen.

– Hvilke medier må du innom før morgenmøtet?

– Det varierer litt med hvilke temaer jeg jobber med, men det er vanskelig å ikke komme innom de store nettavisene, NTB, SSB, Ars Technica – og Facebook-feeden min som er en eneste stor nyhetsstrøm.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– «Statoil avslører: Avgjørende gjennombrudd i hemmelig forskning på fusjonskraftverk». Den tittelen ville løst så mange av både Norge og verdens problemer, at det ville vært et av historiens viktigste hendelser.

– Hvor leter du etter gode saker?

– Over alt. Alltid. Gode saker henter man fram i alt fra en bisetning i en samtale med noen, til et dypdykk i statistikk – og ikke minst gode tips. Aldri undervuder noen som har sett noe.

– Om du kunne velge hvem som helst: Hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt og hvorfor?

– Jeg intervjuer ofte mennesker jeg har lyst til å snakke med, det er mye av gleden med å være journalist. Problemet med «drømme-intervjuobjekter» at de egentlig ikke ønsker å avsløre så mye nytt, og dermed ikke blir en drøm å intervjue. Men under forutsetning av at personen svarer åpent og ærlig på alle spørsmål, måtte det være Obama.

– Hvilket spørsmål er det viktigste for en journalist?

– Jeg klarer aldri å bli enig med meg selv om det er «hvordan» eller «hvorfor». Det fremsettes altfor mange påstander som faller fra hverandre hvis de spørsmålene blir stilt.

– Hva er ditt viktigste verktøy i jobben?

– Nysgjerrigheten.

– Når sist så du journalistikk som inspirerte deg og hva var det?

– Inspirasjon kan være så mye, men jeg lar meg ofte imponere over saker. Arbeidet som ble lagt ned i forkant av VG-avsløringene i Tysfjord er for eksempel ganske enkelt imponerende. Men også Nettavisens serie rundt VM-tildelingen i Russland hadde et imponerende kildetilfang.

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?

– Kan jeg lage en liste i stedet? Det er en del å ta tak i. Det mest grunnleggende er vel at det begynner å bli åpenbart at kostnadskutt har ført til kvalitetskutt. Det har igjen ført til at mediene tidvis tillegger meninger og følelser større vekt enn fakta og konsekvenser. Det er både fordummende og farlig.

– Hva blir viktig for utførelsen av journalistyrket framover?

– Det tror jeg ikke det er ett klart svar på, og kommer helt an på hva du jobber med. Men at man klarer å skape noe annerledes vil være viktig for alle. Ingen legger merke til den som løp etter de andre.

– Hva er mediebransjens største utfordring akkurat nå?

– Det er utvilsomt finansieringen. Det ser ikke ut til å være noen vei rundt full brukerbetaling med mindre annonsemarkedet endrer seg betydelig. Det kan igjen bety at «the winner takes it all», for jeg kan ikke se for meg at folk flest vil abonnere på mange aviser.

– Hvilket bilde/video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Jeg er ikke så veldig emosjonell av meg, men et par av videoene ISIS lanserte i sin tidlige propagandafase er det vanskelig å fjerne fra netthinnen.

– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?

– Jeg har ikke sett på det som noe mål å skille meg fra den. Det har hendt at jeg har glemt den, og ofte ligger den i et annet rom når jeg er hjemme. Rekorden må ha vært i USA fra den tiden europeiske mobiler stort sett bare fungerte i de store byene. På en roadtrip var jeg uten dekning i nesten en uke. Det hadde ikke fungert i dag.

– Når logger du av for kvelden?

– Når jeg legger meg.