– Nå er det bare vi som er Sør-Trøndelag

ORKANGER (Journalisten): Fylkene slås sammen, men avisnavnet opprettholdes.

Published   Updated

En kan lure på hvordan det blir å ha navnet Avisa Sør-Trøndelag etter at fylket forsvant inn i ett Trøndelag fra nyttår.

– Nå blir navnet vårt for første gang helt relevant. Det har det egentlig ikke vært før, sier  ansvarlig redaktør Anders Morken, og ler lett.

– Navnet har nok for mange gitt inntrykk av at vi dekket hele fylket Sør-Trøndelag, men det gjør vi jo ikke. Vi dekker den sør-vestlige delen av det som var Sør-Trøndelag. Vi dekker de åtte kommunene Orkdal, Hemne, Rindal, Skaun, Agdenes, Snillfjord, Rennebu og Meldal.

Mye makulering

Når vi hører Morken, kan vi tro avisen har fått svidd av svært mange meter telefax-papir gjennom tidene. Unødig.

Avisa Sør-Trøndelag

har 10 kvinner og åtte menn ansatt, med hovedkontor på Orkanger, som med sine 22 000 innbyggere ligger en liten time i vei sør-vest fra Trondheim langs E39.

-lokal tre-dagers morgenavis

-5.800 opplag

-lesertall 24.000

-dagens navn fra 1920

-eies av Adresseavisen

Kilder: MBL/avisa-st.no

– Veldig mange pressemeldinger har kommet til oss som følge av at avsenderne tok det for gitt at vi dekket hele Sør-Trøndelag. Men veldig mange pressemeldinger har ikke vært relevant for folk i våre kommuner, forklarer han engasjert.

– Navnet blir plutselig relevant når fylkene er slått sammen til ett Trøndelag. Sånn sett er nå navnet bedre enn noen gang. Vi blir endelig alene om å bruke Sør-Trøndelag beretter Morken.

– Vi het jo Søndre Trondhjems Amtstidende fra starten i 1908. Det var mer presis for området avisa dekket.

Orkla?

Det forklares at andre medier har spurt om navneskifte, og at avisen har laget saker på navnet selv.

– Et samle-navn som går igjen for hele dalføret og området her hvor flere av våre kommuner skal slåes sammen, er jo Orkla. De får navnet Orkland, forteller han uten å tro endret avis-navn blir på tale med det første. Det selv om Orkland blir 50 prosent av arealet de dekker, og vil huse over halvparten av leserne.

– Hva nå?

– Spørsmålene fra egne rekker kom vel med en gang da vi hørte om sammenslåingen til ett Trøndelag, sier journalist og leder for publisering, Heidi Johnsen.

– For min egen del tenkte jeg nok snart, jøss, nå får vi et ordentlig navn som er dekkende. Noe stor tema har det ikke vær for oss internt, sier hun leende og mener navnet står seg godt også langt frem i tid.