Morgenrutinen:

Heidi Røsok-Dahl, universitetslektor ved Oslomet og frilanser. Foto: Ellen Lande Gossner

Heidi Røsok-Dahl ved Oslomet blir inspirert av journaliststudentene

På nattbordet har hun pensumbøker om graving og globaljournalistikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Heidi Røsok-Dahl er universitetslektor i journalistikk på Oslomet og frilanser.

Les alle morgenrutinene her

– Kaffe eller te?

– Masse kaffe! To-tre tre kopper før jeg går hjemmefra. Ungene våkner tidlig, så det er tid til noen kopper kaffe innimellom smøring av matpakker, frokost, påkledning og levering i barnehage og på skole.

– Hva har du på nattbordet? 

– Dette semesteret er jeg lærer på to kurs jeg ikke har vært involvert i tidligere på bachelor i journalistikk på Oslomet; et gravekurs i fjerde semester, og et kurs i globaljournalistikk i sjette semester. Guri Hjeltnes og Morten Møller Warmedals bok om gravende journalistikk og Thomas Hylland Eriksens «Overheating» ligger derfor på nattbordet, sammen med «Voldens historie» av Édouard Louis.

– Hvilke medier må du innom før morgenmøtet?

– På jobb har vi ikke morgenmøter, men ti år i NTB sitter i ryggraden, så jeg sjekker nettaviser på vei til jobb, mens jeg hører på podcast, for eksempel Aftenpodden. Gjerne også politisk kvarter mer eller mindre direkte.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– Forskere har funnet oppskriften: Verden blir om kort tid et fint sted for alle.

– Hvor leter du etter gode saker?

– Jeg blir inspirert av mye på sosiale medier. I ulike rare Facebook-grupper jeg er med i. Eller i samtale med folk. Jeg blir også ofte inspirert av å søke i Atekst, og kommer på nye saker på den måten. Nå frilanser jeg bare i ny og ne, og det har blitt mye reisesaker de siste årene. Da skriver jeg ofte nye vinkler om steder jeg har et spesielt forhold til og kan mye om, som Toscana eller Barcelona.

– Om du kunne velge hvem som helst: Hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt og hvorfor?

– Utrolig vanskelig spørsmål. Det hadde vært spennende å pirke grundig borti Donald Trumps «fake news»-påstander, virkelig konfrontert ham med en del konkrete sitater han har kommet med, men jeg hadde vel neppe fått stille de spørsmålene jeg hadde ønsket å stille. Eller fått noen gode svar, for den saks skyld.

– Hvilket spørsmål er det viktigste for en journalist?

– Hvorfor det? Og: Kan du forklare det så jeg forstår det?

– Hva er ditt viktigste verktøy i jobben?

– Internett, uten tvil.

– Når sist så du journalistikk som inspirerte deg og hva var det?

– Vi har masse flinke folk - både i staben og fra bransjen - som kommer for å snakke til og med studentene. Nylig var den danske gravejournalisten Nils Mulvad innom for å lære en gruppe masterstudenter ulike teknikker for å søke i Facebook-profiler og andre digitale medier. Det var lærerikt, og ganske oppsiktsvekkende hva man kan finne ut av også, egentlig. Jeg blir også veldig inspirert av studentene. Gjengen som går sjette semester har nå akkurat reist ut i verden. De har forberedt seg veldig godt her hjemme før avreise, og jeg har store forventninger til sakene de skal levere til eksamen.

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier? 

– Overfladiske, meningsløse saker og clickbaites. Da jeg jobbet på videoavdelingen i NTB var det mest irriterende (tror jeg) en endeløs rekke av oppdateringer om isbjørnen Knut. Heldigvis var det en kollega av meg som ble «Knut-eksperten». En annen veldig irriterende ting - generelt i bransjen - er underbetaling av frilansere. Og måten vikarer behandles på i en del medier, altså «lufte-konseptet». Det er jo et paradoks at vi som skal avdekke kritikkverdige forhold i samfunnet generelt, må leve med såpass mange kritikkverdige forhold i egne rekker.

– Hva blir viktig for utførelsen av journalistyrket framover? 

– Journalistiske kjerneverdier som å avdekke kritikkverdige forhold i samfunnet, utøve kildekritikk og passe godt på etikken. Å være grundig og etterrettelig. I tillegg tror jeg ikke det skader å være god på å raskt lære seg ny teknologi og ha såkalt «endringskompetanse».

– Hva er mediebransjens største utfordring akkurat nå?

– Kombinasjonen av å klare å sikre inntekter og det å klare å drive med det vi skal drive med, altså journalistikk.

– Hvilket bilde/video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Grusomme bilder fra Øst-Ghouta. Et bilde som har brent seg fast på netthinnen var av tre bittesmå barn side om side under et teppe på et sykehus. De hadde blitt utsatt for et gassangrep. Grusomt! 

– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?

– Huff, det har jeg faktisk aldri prøvd….. 

– Når logger du av for kvelden?

– Rundt 23 hvis alt går etter planen. Men det gjør det ofte ikke.

Powered by Labrador CMS