Årets bilde:

Anders Melchior fra Paragon/Oslomet vant Årets Videoreportasje – VJ/Team med historien «Awen».

Her er video-vinnerne!

Årets videojournalist er Aleksander Andersen. Se alle førsteprisvinnerne i videokategoriene her.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Aleksander Andersen er kåret til Årets videojournalist for tre videoreportasjer under Årets bilde utdelingen fredag ettermiddag. Andersen, som er med i dokumentarbyrået Paragon, får ros av juryen både for sin visuelle stil og gode historiefortelling. 

Juryens begrunnelse: Årets videojournalist utmerker seg med sin visuelle stil samtidig som han behersker god historiefortelling. Alle bidragene er helstøpte, engasjerende og viser en bredde i tematikken som formidles. Aleksander Andersen er en drivende dyktig fotograf med evne til å finne de gode historiene, og har en unik tilstedeværelse i felt som gjør at han sitter igjen med råmateriale som han foredler på best mulig måte i redigering.

Aleksander Andersen, Paragon / Bidrag 1: City of Shooters from PK Norge on Vimeo.

Se flere av Andersens vinnerreportasjer og 2. og 3. prisene i de andre videokategoriene på PKs egen side Årets Bilde.

Nyhetsvideo

1. pris: Øyvind Tveter, Aftenposten: «Hvorfor foreslår Google at kvinner skal være på kjøkkenet?»

Om videoen: Google har utviklet en algoritme som skal hjelpe deg å finne det du søker etter på nettet. Men autoforslagene som dukker opp når du skriver inn «kvinner bør» eller «kvinner skal» kan oppleves som kjønnsdiskriminerende.

Idé, foto og redigering: Øyvind Tveter

Juryens begrunnelse: Øyvind Tveter har gjennom flere bidrag til nyhetskategorien markert seg som en videojournalist med evne til å gå i dybden og forklare aktuelle og kompliserte problemstillinger i samfunnet på en enkel og visuelt sterk måte. Vinnerreportasjen skiller seg ut med sin nyskapende måte å bruke form og virkemidler på. Den vekker umiddelbart seerens interesse og nysgjerrighet for problemstillingen og holder interessen oppe gjennom å bruke videojournalistens egen research som del av dramaturgien.
 

Hvorfor foreslår Google at kvinner skal være på kjøkkenet? from PK Norge on Vimeo.

Videoreportasje – VJ/Team

1. pris: Av Anders Melchior, Paragon/student, OsloMet: «Awen»

Om videoreportasjen: Kineserne har tradisjonelt sett vært kollektivister. Enkeltmenneskene har innordnet seg staten, partiet og ideologien – og familien. Men noe er i endring. Stadig flere unge kinesere bryter med samfunnets krav om fast arbeid og ansvarlighet, slik som Awen. Moren vil at han skal bli fisker slik som sine forfedre, men Awen vil ikke. Awen vil surfe.

Regi, foto og redigering: Anders Melchior
Droneoperatører: Shi Jie Wang, Yi Xia
Lyddesign: Rune van Deurs
Komponist: Anders Mørk
Lyd-mix: Bohács Tamás, Bengt Öberg, Kasper Val Bjerregård Larsen

Juryens begrunnelse: Awen er i særklasse det beste bidraget og forteller svært mye på kort tid. Det visuelle er det bærende fortellerelementet i en film som har alt: Et klassisk anslag, konflikt, løsning og et vendepunkt knyttet til en aktuell problemstilling.
 

Awen from PK Norge on Vimeo.

Videodokumentar, serie eller digital historiefortelling

1.pris: Egil Håskjold Larsen - Sant og Usant Film / Aftenposten: 69 minutter av 86 dager

Om videodokumentaren: I en sti av redningsvester, og en folkemengde på flukt, kommer en tre år gammel jente til syne. Dokumentarfilmen følger tre år gamle Lean og hennes familie på flukt gjennom Europa.

Idé, foto og redigering: Egil Håskjold Larsen
Redigering: Victor Kossakovsky

Juryens begrunnelse: Et kompromissløst fotokonsept gjør 69 minutter av 86 dager til et verk av særklasse. Med sitt autentiske bildespråk og sin nyskapende fortellerstil gjør filmen at vi kommer tett på mennesker i dramatiske situasjoner. Juryen har aldri sett flyktningtematikken formidlet på denne måten. Visuelle virkemidler fra spillefilmens verden forsterker intimiteten og tilstedeværelsen, uten å gå på bekostning av dokumentarens autentisitet.
 

69 minutter av 86 dager from PK Norge on Vimeo.

Powered by Labrador CMS