Kjetil Sæter, Knut Gjernes, Lars Kristian Solem og Fredrik Solstad ble tildelt Skup-prisen lørdag. Foto: Andrea Gjestvang

Skup-prisen til Dagens Næringsliv for Boligbygg-saken

– De har avdekket katastrofal mangel på kontroll, sa juryleder Bernt Olufsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Ingen har løst denne oppgaven bedre enn vinneren av Skup-prisen, sa Olufsen også.

Det er journalistene Kjetil Sæter, Knut Gjernes, Lars Kristian Solem og fotograf Fredrik Solstad fra Dagens Næringsliv (DN) som mottok prisen under gallamiddagen på gravekonferansen Skup lørdag kveld.

– Da jeg kom til Aftenposten som ung gutt og så to karer komme inn i redaksjonen med en Skup-pris under armen tenkte jeg; dette vil jeg også! Å bli dømt av dine egne og få denne annerkjennelsen føles godt, sier en glad Kjetil Sæter til Journalisten etter å ha mottatt prisen.

– Nå skal vi feire i et par timer, men så må vi forberede oss på foredraget vi skal holde i morgen. Kanskje vi skal kjøre et par innsyn i løpet av natta, ler Knut Gjernes.

I november i fjor fortalte de Journalisten hvordan de jobbet med Boligbygg-saken: – Vi har vært i boligbobla. Bokstavelig talt

– Arbeidet har fått store konsekvenser. Både daglig leder og styret i Boligbygg er skiftet ut. To personer er siktet av Økokrim for grov korrupsjon. Den ansvarlige byråd for næring og eierskap har trukket seg. Journalistene bygde opp sin egen eiendomsdatabase hvor all vesentlig informasjon ble samlet. Deretter kombinerte de datastøttet journalistikk med graving i sosiale medier, observasjon, innhenting av dommer og konkurshistorikk. Juryen vil særlig berømme journalistene for deres strategiske kildetilnærming, og bruken av det avslørende pressefotografiet som dokumentasjon i saken, begrunner juryen.

Jurylederen trakk også fram betydningen av bruken av det avslørende pressefotografiet som dokumentasjon.

Les også: Fredrik Solstad ventet i timevis på bildene i Boligbygg-saken

Fem diplomer

Det ble også utdelt fem diplomer i løpet av kvelden:

VGs journalister Sondre Nilsen, Øyvind Engan og Mona Grivi Norman vant diplom for «De forsømte broene». Artiklene handler ifølge metoderapporten om trafikkfarlige skader, omfattende regelbrudd og at Statens vegvesen mangler oversikt over tilstanden til Norges 17.000 broer.

Mona Grivi Norman er jublende glad for Skup-diplomet hun vant sammen med Øyvind Engan og Sondre Nilsen. Foto: Andrea Gjestvang

Adresseavisens journalister Lajla Ellingsen og Mari K. By Rise fikk Skup-diplom for «Kystadavtalen». Sakene handler ifølge juryen om at journalistene avdekket tvilsomme koblinger mellom politikk og næringsinteresser i Trondheim kommune.

Adresseavisen fikk Skup-diplom for Kystadavtalen. Lajla Ellingsen og Mari K. By Rise. Foto: Andrea Gjestvang.


Dagbladet-journalistene Vegard Venli, Eiliv Frich Flydal og Ola Strømman fikk diplom for saken «Søppelkrisa».

Ifølge deres egen metoderapport, brukte Dagbladet i artikkelserien Søppelkrisa stordata for å undersøke hvorfor Oslo fløt over av søppel, hvordan det ble forsøkt ryddet opp og hvem som hadde ansvaret. Det gjorde de gjennom metodisk innsynsarbeid, kobling av store datasett og spørringer mot millioner av datapunkter.

Eiliv Frich, Vegard Venli Flydal og Ola Strømman fra Dagbladet fikk Skup-diplom. Foto: Andrea Gjestvang


Diplom til NRK for IT-avsløringene i offentlige etater. Line Tomter og Anne Cecilie Remen tok i mot prisen. Sakene handlet ifølge metoderapporten om at sentrale funksjoner som nødnett og drift av IT-systemer i helsevesenet – som blant annet omfatter helseopplysningene til landets innbyggere - har blitt satt ut til – eller er vedtatt satt ut til - private selskaper med base i utlandet.

Line Tomter og Anne Cecilie Remen fra NRK vant Skup-diplom. Foto: Andrea Gjestvang


Les også: Line Tomter håpet på at hun skulle vinne Skup-prisen

VG vant første diplom for Barnevernsmilliardene, laget av Maria Mikkelsen, Amelie Frøystad Nærø og Shazia Maijd. Sakene var ifølge juryen et imponerende systematisk arbeid av stiftelsen Fyrlykta.

Maria Mikkelsen og Amelie Frøystad Nærø fra VG vant Skup-diplom. Foto: Andrea Gjestvang

Totalt var det 52 nominerte til Skup-prisen.

– Nesten hver og en av metoderapportene er en liten lærebok i gravejournalistikk, sa Silje Sjursen Skiphamn da hun åpnet Skup 2018 fredag kveld.

Skup-juryen har bestått av leder Bernt Olufsen, Linn Kongsli Hillestad, Asbjørn Olsen, Bjørn Sæbø, Trond Sundnes Vibeke Haug og Tone Angell Jensen.

Powered by Labrador CMS