Fungerende redaktør Aleksander Andersen gir journalistene Ida Elevine Lillebuen Berge og Jon Ljøterud oppdrag. Foto: Lars Andreas Ellingsgard Øverli/Laagendalsposten

Ungdom okkuperte Laagendalsposten

Dagens utgave av Laagendalsposten på Kongsberg er i sin helhet produsert av tolv skoleelever.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag var det bare unge ansikter å se på morgenmøtet i Laagendalsposten. Tolv ungdommer, som til vanlig lager avisas UNG-sider, hadde invadert redaksjonen.

Den vanlige staben var satt på sidelinja mens skoleelevene overtok all journalistisk produksjon av nyheter, kultur og sport for en dag.

Styrte alt

Bare personalia- og leserbrevsidene er urørt aV ungdomshender. Ellers er alt, inkludert leder og layout, den unge redaksjonens verk.

– Utrolig gøy og veldig lærerikt. Det er veldig mange brikker som skal falle på plass for å få ferdig en hel avis, sier Aleksander Andersen. Sammen med Katinka Hustad og Oda Ottosen utgjør han redaktørkollegiet for spesialutgaven.

Ung profil

Med sine 20 år er han eldst i redaksjonen. Den yngste er 14 år. Redaktør Andersen har også verdifull erfaring. Etter videregående jobbet han ett år i Laagendalsposten og har nå gjort unna ett år på fotoutdanningen ved Høgskolen i Oslo. Flere andre har medier som valgfag på videregående.

– Hvordan merker leserne at det står en ny redaksjon bak dagens avis?

– Det synes ved at vi har valgt saker som er rettet mot ungdom. Vi har unge kilder og ungdommer med på alle bilder. I tillegg er profilen på layouten som på UNG-sidene.

Toppsaker

En av toppsakene er viet en undersøkelse om narkotikabruk blant unge i lokalsamfunnet. En annen om at ungdom ned i 14-årsalderen plages av høye skuldre på grunn av PC-bruk og et nytt helsetilbud i den anledning.

Skoleelevene hadde produsert en god del stoff på forhånd, men alt det dagsaktuelle gjensto naturligvis. Sånn som kommunestyremøtet i Rollag.

Det er ikke uvanlig at aviser lar studenter eller andre lage bilag. Men verken Andersen eller dagens tilsidesatte nyhetsredaktør i Laagendalsposten, Per Skøien, har hørt om tilsvarende omfattende stunt.

Dristig

Skøien forteller at det var ungdommene som kom til ham med ideen

– De er utrolig flinke, og da de hadde lyst å lage hele avisa, syntes vi det var kult.

– Men også dristig?

– Jo, men vi skal være litt dristige. Vi vil vise at vi tør å utfordre tradisjonelle måter å gjøre dagsavis på. Med unge stemmer får vi nyhetsbildet fra en annen vinkel, sier Skøien.

For den ordinære redaksjonen var torsdagen en kjærkommen anledning til å gjøre ting som var blitt liggende, eller de produserte saker til lørdagsavisa.

Powered by Labrador CMS