Halden Arbeiderblad og A-pressen

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I et åpent brev fra de tillitsvalgte i tre av A-pressens seks aviser i Østfold beskyldes Halden Arbeiderblads lokale aksjonærer for å være usolidariske.

Ifølge de tillitsvalgte startet det hele i 1989 med at Halden Arbeiderblad ikke ville bli med i konserndannelsen. Her nevner de spesielt at vi skulle ha sagt nei til et tilbud om å få en felles presse for å trykke alle A-presseavisene i Østfold i Halden hvis avisen ville bli med i konsernet. Dette er det kun konsernsjef Alf Hildrum som hevder. Dessuten må vel dette være av forholdsvis liten interesse i dag, ettersom den fellespressa ble etablert i SA, men senere sentralisert, og i likhet med de aller fleste andre fellesfunksjoner, flyttet ut av Østfold til Lillestrøm.

Men uavhengig av det, så er det riktig at A-pressen opp igjennom årene er kommet med mange tilbud til våre aksjonærer for å få HA inn i konsernet. Sist i fjor da A-pressen var villig til å betale våre lokale eiere 35 mill kr for å oppnå dette, men uten å lykkes også denne gang.

Det var kun noen småaksjonærer, de aller fleste uten tilknytning til Halden, som valgte å selge. Da prøvde A-pressen å oppnå flertall for å få kastet styret ved å omgå avisas vedtekter, men ble stoppet av tingretten i Halden. Dessverre akter A-pressen å kjøre dette videre i rettsapparatet. Enda mer beklagelig er at de her drar med seg de aksjonærene som var villig til å selge aksjene og således setter fagforening opp mot fagforening, partilag opp imot partilag. At LO, som stor eier i A-pressen, ikke makter å stoppe dette er uforståelig.

Vi blir også kritisert for at vi på nytt nå har valgt Mediasite Oslofjord som annonsesamkjørings-partner istedenfor A-pressens Nr 1. samkjøring. Kritikken for dette må de tillitsvalgte isteden rette imot A-pressens ledelse.

Høsten 2002 inngikk vi en avtale med A-pressen med sterke føringer på at vi skulle bytte fra Mediasite Oslofjord til Nr. 1 samkjøringen når avtalen med Mediasite utløp i 2004. I denne avtalen forpliktet begge parter seg til å arbeide for å redusere motsetningen mellom oss frem til forhandlingene skulle avholdes i mai/juni dette året.

Men hva gjør da A-pressen for å redusere motsetningene? Jo, bare et halvt år etter at avtalen var underskrevet går A-pressen ut med tilbudet om å kjøpe alle aksjene i HA, og konsernsjef Alf Hildrum går ut i mediene og forteller at hensikten med det hele er å få kastet avisas styre og ledelse.

Når vi i mai/juni i år gjennomfører de avtalte forhandlingene om samkjøringstilknytning, bekrefter A-pressen at de uavhengig av et eventuelt annonsesamarbeid akter å fortsette med forsøkene på å overta styringen av bedriften og sågar også fortsette med å utgi en konkurrerende gratisavis i Halden. Hva slags samarbeid er nå det?

Nå er vi temmelig lei av angrepene som kommer fra A-pressen både mot våre eiere og vi som jobber her. Vi stiller et stort spørsmålstegn omkring den interne informasjon konsernledelsen har gitt i denne saken. Hvorfor skal vi tvinges inn i et konsern som til fulle har bevist at det er mer opptatt av økonomisk utbytte til eierne enn å satse på lokalaviser.

Jo, vi må vise samhold skrives det, men hvor er samholdet og solidariteten i konsernet som har strippet Sarpsborg Arbeiderblad for alle verdier og som omtrent samtidig med at de reduserer antall utgivelser i Moss Dagblad og Demokraten, utbetaler tidenes største utbytte - titalls millioner kroner - til aksjonærene. Er det virkelig noen som tror at konserntilknytning av lille Halden Arbeiderblad ville forandret på dette. Det ville garantert skjedd det samme med oss som med Sarpsborg Arbeiderblad. Eiendommene ville blitt solgt, pressa nedlagt og funksjoner og arbeidsplasser flyttet ut av byen til Lillestrøm eller Oslo.

Vi foretrekker faktiske våre lokale eiere som i god parti- og fagforeningstradisjon i alle år har pløyd alle overskudd tilbake i bedriften for sikre arbeidsplasser, fremtidige investeringer og videreutvikle bedriften til beste for oss og Halden-distriktets innbyggere. Kun de to siste årene er det tatt ut noe utbytte.

Vi beklager den negative utviklingen som har skjedd i de øvrige A-presseavisene i Østfold etter at de kom med i konsernet, men det får A-pressekonsernet ta det hele og fulle ansvaret for.

Powered by Labrador CMS